Η διάσωση της κλασικής παιδείας

Κύριε διευθυντά

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το κείμενο του τακτικού και εκλεκτού συνεργάτη σας Αντώνη Βενέτη, με θέμα: «Η μάχη της Χαιρώνειας και ο Ζορζ Κλεμανσό» (3/8/2024), με ουσιαστική αναφορά στο βιβλίο των δύο Αμερικανών καθηγητών κλασικών σπουδών Victor Davis Hanson και John Heath.

Το επιστημονικό σύγγραμμα με τον προκλητικό τίτλο: Ποιος σκότωσε τον Ομηρο; (Who killed Homer?). Ο θάνατος της κλασικής παιδείας και η αποκατάσταση της ελληνικής σοφίας, εκδόθηκε το 1999 στη σειρά: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Οι Ελληνες (μτφρ. Ρένα Καρακατσάνη), των εκδόσεων Κάκτος, με υπεύθυνο τον αείμνηστο Οδυσσέα Χατζόπουλο. Οι συγγραφείς παρατηρούν ένα παράδοξο φαινόμενο. Οι μεταφράσεις αρχαίων κειμένων και οι μελέτες στις ανθρωπιστικές επιστήμες είναι περισσότερες παρά ποτέ και όμως ελάχιστοι γνωρίζουν κάποια πράγματα σχετικά με την καταγωγή της ∆ύσης από την αρχαία Ελλάδα. Οι κλασικές σπουδές εξαφανίζονται σταδιακά από τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως η τωρινή γενιά των κλασικών βοήθησε στην καταστροφή της κλασικής παιδείας. Το νόημα των κλασικών κειμένων θάφτηκε κάτω από τα ερείπια ενός στείρου ακαδημαϊκού σχολαστικισμού. Οι δύο ξένοι Ελληνιστές αμύνονται σθεναρά για τη διάσωσή τους.

*Δ.φ., Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT