Περί εκλογών στον δήμο Χειμάρρας

Κύριε διευθυντά

Στην εκλογή για τον δήμο Χειμάρρας, είναι ολοφάνερο ότι και οι δύο αντίπαλοι ήσαν ελληνικής καταγωγής στελέχη της πολύπαθης ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Είναι λογικό σε μια περιοχή που κυριαρχεί ο ελληνισμός από αιώνες τα τοπικά αξιώματα να διεκδικούνται και να κατέχονται από Ελληνες. Καθόλου περίεργο βέβαια το γεγονός ότι οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες (του αλβανικού κράτους) εξέφρασαν την προτίμησή τους για τον ένα από τους δύο. Ετσι συμβαίνει και στην ίδια την Ελλάδα για ένα σωρό τοπικά αξιώματα. Αν παραδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα, ερμηνεύονται πολλές συμπεριφορές και πολλές μεθοδεύσεις.

Βεβαίως πρέπει να τηρούνται τα προσχήματα και κάποιες ελάχιστες εγγυήσεις νομιμότητας. Ο ελληνισμός όμως πρέπει να έχει την ευκαιρία να «βουλεύεται» και να εκφράζει το φρόνημά του και τις εκλογικές προτιμήσεις του. Εδώ το εθνικό κέντρο, για λόγους και δικού του συμφέροντος, σκόπιμο είναι να βλέπει διακριτικά τους ανταγωνισμούς και να αφήνει τις τοπικές ελληνικές κοινότητες να εκφράζουν τις επιλογές τους και την προτίμησή τους. Μόνον οφέλη έχουν να προκύψουν από μια τέτοια τακτική, τώρα και στο μέλλον.

*Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Χολαργός

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT