Πώς το ποδόσφαιρο θα γίνει πιο ελκυστικό

Πώς το ποδόσφαιρο θα γίνει πιο ελκυστικό

Κύριε διευθυντά

Από 14 Ιουνίου μέχρι 14 Ιουλίου είδαμε, από τις τηλεοράσεις μας, το 17ο Euro 2024 που διεξήχθη στη Γερμανία. Το ποδόσφαιρο είναι από τα πιο διαδεδομένα και λαοφιλή ομαδικά αθλητικά αγωνίσματα. Σκληρό αγώνισμα που διεξάγεται κατά κανόνα σε ανοιχτά γήπεδα ακόμη και με ακραίες καιρικές συνθήκες σε σχέση με άλλα αγωνίσματα «δωματίου». Είμαι περιστασιακός ποδοσφαιρόφιλος και ελάχιστα κατέχω από τους κανονισμούς που το διέπουν, αλλά αν εξαιρέσουμε τις συναντήσεις που κρίθηκαν στα πέναλτι, δεν μπορώ να μη σχολιάσω τα φτωχά σκορ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, σαν αιτία θεωρώ τη φλύαρη και χωρίς περιορισμό κατοχή της μπάλας από την εκάστοτε επιτιθέμενη ομάδα.

Επί πολλή ώρα αυτοί που «κατεβαίνουν» αλλάζουν την μπάλα μεταξύ τους, ο κεντρώος με τον δεξιό, ο δεξιός πίσω στον κεντρώο, αυτός στον αριστερό και πάλι από την αρχή, αποφεύγοντας και ξεγελώντας τους αμυνόμενους που προσπαθούν να τους κλέψουν την μπάλα. Αυτή η παρατεταμένη, μονομερής κατοχή της μπάλας θυμίζει λίγο το «κορόιδο» που παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά, ασχέτως αν στον τελικό απολογισμό ο μεγαλύτερος χρόνος κατοχής της μπάλας προσμετράει στα υπέρ.

Ψάχνοντας (διαδικτυακά εννοείται) βρήκα ότι και στο μπάσκετ μέχρι το 1954 δεν υπήρχε χρονικός περιορισμός για τον επιτιθέμενο. Ετσι είχαμε κάτι απίστευτα, για τα σημερινά δεδομένα, σκορ 19-18, με αποτέλεσμα οι φίλαθλοι να μην πηγαίνουν πλέον στους αγώνες, μέχρι που το 1954 καθιέρωσαν τα 30 δευτερόλεπτα και το μπάσκετ ξανακέρδισε τον κόσμο του. Το 2001 ο χρόνος μειώθηκε διεθνώς στα 24 δευτερόλεπτα. Παρουσιάζει ενδιαφέρον πώς βγήκε το 24. Υπολόγισαν πως το κάθε παιχνίδι διαρκεί 48 λεπτά=2.880 δευτερόλεπτα, κάθε ομάδα έχει κατά μέσον όρο 60 προσπάθειες, δηλαδή συνολικά και οι δύο φτάνουν τις 120. Ετσι λοιπόν έκαναν τη διαίρεση 2.280/120 με το αποτέλεσμα να είναι το 24. Σκέφτηκα λοιπόν γιατί η FIFA δεν καθιερώνει κάτι ανάλογο και για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες; Θα μου πει κάποιος, μα από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί. Πού ξέρεις… ίσως να αρχίσει να μου αρέσει να τρώω πίτα.

*Συνταξιούχος μηχανικός Καβάλα

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT