Hταν και ο Ιβάν Φουντουκλής, ο Ελληνας ευεργέτης και ερευνητής, δήμαρχος Κιέβου

Hταν και ο Ιβάν Φουντουκλής, ο Ελληνας ευεργέτης και ερευνητής, δήμαρχος Κιέβου

Hταν και ο Ιβάν Φουντουκλής, ο Ελληνας ευεργέτης και ερευνητής, δήμαρχος Κιέβου-1
Επί 13 συναπτά έτη διετέλεσε ένας Ελληνας δήμαρχος του Κιέβου. Ο Ιβάν Φουντουκλής, επί το ρωσικότερον Φουντουκλέι. Από το 1839 έως το 1851. Ο «μοναχικός φιλάνθρωπος», όπως αναφέρεται από τους ιστορικούς, προίκισε την πόλη με καλαίσθητα δημόσια κτίρια, πανεπιστήμιο, ορφανοτροφείο, αστεροσκοπείο… Σήμερα, ένας από τους κεντρικούς δρόμους του Κιέβου φέρει το όνομά του: Φουντουκλέι. Φωτ. SHUTTERSTOCK.

Κύριε διευθυντά

Είναι ασφαλώς αρκούντως γνωστό ότι ο εθνικός μας ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής διετέλεσε επί 16 συναπτά έτη δήμαρχος στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, την πόλη της Φιλικής Εταιρείας, την Οδησσό, από το 1878 μέχρι το 1894.

Με κάποια έκπληξη όμως, ξεφυλλίζοντας ένα παλιό τεύχος –του τόσο μακρινού πια 2000– του μηνιαίου περιοδικού ΙΣΤΟΡΙΑ, διεπίστωσα ότι και ένας άλλος Ελληνας, ο Ιβάν Φουντουκλής, ή, επί το ρωσικότερον, Φουντουκλέι, διετέλεσε και αυτός δήμαρχος επί 13 έτη, αρχόμενα από το 1839, της μαρτυρικής πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου.

Ο πατέρας του, Ελληνας έμπορος της Κωνσταντινούπολης, είχε μετακομίσει στη Ρωσία και κατάφερε γρήγορα να γίνει πλούσιος. Ο γιος του, Ιβάν Φουντουκλής, γεννηθείς το 1804 στην Αγία Πετρούπολη, μετακόμισε το 1831 στην Οδησσό, πλησίον του πατρός του. Αποβιώσαντος αυτού, κληρονόμησε τη μεγάλη περιουσία του, την οποία και υπερμέτρως πολλαπλασίασε. Ετσι, η συντάκτρια του κειμένου του προαναφερόμενου τεύχους της ΙΣΤΟΡΙΑΣ, η Ουκρανή ακαδημαϊκός Ναταλία Τερεντίεβα, χαρακτηρίζει τον ως άνω αναφερόμενο Ελληνα δήμαρχο του Κιέβου ως «ένα μοναχικό φιλάνθρωπο» και απαριθμεί τις κτιριακές κατασκευές με τις οποίες επροίκισε το Κίεβο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου, όπως το Πανεπιστήμιο του Αγίου Βλαδιμήρου, το Αστεροσκοπείο, το ∆ημοτικό Ορφανοτροφείο, κ.λπ. Ακόμα, το 1843 στόλισε το κέντρο του Κιέβου με ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι, το οποίο εσώζετο, τουλάχιστον μέχρι τους πρόσφατους βομβαρδισμούς του Κιέβου από τη Ρωσία του Πούτιν, και το οποίο οι κάτοικοι ονόμασαν «Ιβάν» ή «Φουντουκλέι».

Ακόμα, το 1852 εξέδωσε το ογκώδες εκ 1.673 σελίδων σύγγραμμά του με τον τίτλο «Στατική περιγραφή του νομού του Κιέβου» και την ίδια χρονιά ο αυτοκράτωρ Νικόλαος Α΄ τον διόρισε πρεσβευτή στη Βαρσοβία. Το 1874 του απενεμήθη το ανώτατο παράσημο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, το παράσημο Περβοζβάνογο. Εξάλλου, από το 1869 μέχρι το 1919 ένας από τους κεντρικότερους δρόμους του Κιέβου είχε το όνομα του «Φουντουκλέι».

Απεβίωσε στη Μόσχα το 1880 και ετάφη στο Μοναστήρι του Ντονσκόι, η δε εφημερίδα «Το φύλλο του Κιέβου» έγραψε ότι «εκτός της μεγάλης αξίας ως δημάρχου, τιμίου ανθρώπου και φιλάνθρωπου, είναι ένας από τους αξιόλογους ερευνητές της εποχής μας».

*Μοναστηράκι Δωρίδος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT