«Κυπριακό, ιστορίες χαμένων ευκαιριών»

«Κυπριακό, ιστορίες χαμένων ευκαιριών»

Κύριε διευθυντά

Ο συχνός και εξαίρετος επιστολογράφος της «Καθημερινής» κ. Σπύρος Γακουμάκης, στο φύλλο της 25-7-2024 αναφέρει μερικές αλήθειες για το κυπριακό πρόβλημα. Εγώ θα ήθελα να προσθέσω και μερικές ακόμη. Το Κυπριακό είναι η ιστορία των χαμένων ευκαιριών, κατά τον Ευάγγελο Αβέρωφ, και κάθε φορά που απορρίπταμε ένα σχέδιο επίλυσης, στη συνέχεια αγωνιζόμασταν για ένα άλλο χειρότερο του προηγούμενου. Θέτω μερικά ερωτήματα:

α) Σήμερα οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου θα μας ήταν αποδεκτές; Γιατί ο Μακάριος αφού συμφώνησε και τις υπέγραψε, κατόπιν τις κατήγγειλε μονομερώς και έτσι άνοιξε ο δρόμος για επέμβαση της Τουρκίας, όπως προεβλέπετο από τη Συμφωνία; Είναι γνωστή η φράση του Κων/νου Καραμανλή, αλλά και του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον Μακάριο, «άλλα συμφωνούμε και άλλα πράττετε».

β) Ο Μακάριος ακροβατούσε με τα τσέχικα όπλα και τους Αδέσμευτους, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι «το μοναχικό πρόβατο το τρώει ο λύκος» και ότι επίσης θα μπορούσε να βρεθεί, όπως και έγινε, ένας πολιτικά σχιζοφρενής, ο Ιωαννίδης, και να τα τινάξει όλα στον αέρα.

γ) Ο Μακάριος αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιωαννίδη κάλεσε στην αρχή από την Πάφο και κατόπιν από την έδρα του ΟΗΕ τις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή ουσιαστικά την Τουρκία, για να επέμβουν και να αποκαταστήσουν, όμως όχι αυτόν, όπως θα ήθελε ο ίδιος, αλλά το προηγούμενο καθεστώς των Συμφωνιών που ο ίδιος όμως είχε ακυρώσει.

δ) Το σχέδιο Ατσεσον ήταν κακή λύση; Ο Γεώργιος Παπανδρέου το δέχτηκε στην αρχή αλλά κατόπιν πιεζόμενος όπως λέγεται από τον Ανδρέα, υπαναχώρησε. Είναι γνωστή η φράση του, ότι αν μας χαρίζουν μία πολυκατοικία και κρατάνε το ρετιρέ για 10 χρόνια με ενοίκιο και μας το επιστρέψουν κατόπιν, είναι ασύμφορο;

ε) Ηταν προδότες ο Βασιλείου, ο Κληρίδης αλλά και η Ντόρα και ο Γεώργιος Παπανδρέου που ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν; Ολη η πολιτική της Κύπρου και της Ελλάδας στηριζόταν στις αποφάσεις του ΟΗΕ και μία φορά που ο ΟΗΕ πρότεινε ένα σχέδιο, εμείς το απορρίψαμε!

Το Κυπριακό, αφρόνως ο Μακάριος το είχε τραυματίσει θανάσιμα και ο Ιωαννίδης το αποτελείωσε. ∆εν μας φταίνε πάντοτε οι ξένοι, που το συμφέρον τους προασπίζουν, ο Κων/νος Καραμανλής είχε πει ότι «οι ξένοι δεν θα μπορούσαν να μας βλάψουν, αν δεν τους διευκολύναμε με τα λάθη μας». Η αιτία όμως είναι οι δύο προαιώνιες πληγές του Ελληνισμού, ο διχασμός και ο λαϊκισμός, ο οποίος κατά τον Χρήστο Σαρτζετάκη, αποτελεί τη σύγχρονη μορφή του φασισμού.

*Οφθαλμίατρος Λάρισα

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT