Λοιμοί του σήμερα και του χθες

Κύριε διευθυντά

Η πανώλη των αιγοπροβάτων, η οποία οφείλεται σε ιό, ανέσυρε από το υποσυνείδητο της ιστορίας την πανώλη των ανθρώπων και τη σωστή γραμματική της: η πανώλης, της πανώλους. Η περισσότερο γνωστή ως «πανούκλα» οφείλεται στο μικρόβιο γερσίνια, με ενδιαμέσους ξενιστές ποντίκια ή και γάτες. Είναι άγνωστο εις εμέ, γιατί τα δύο αυτά διαφορετικά νοσήματα έχουν το ίδιο όνομα.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τον λοιμό της Αθήνας στον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου που περιέγραψε ένας μη ιατρός, ο Θουκυδίδης, από τον οποίο κόντεψε να τα τινάξει και ο ίδιος! Αν και δεν είναι σωστό να κάνουμε αναδρομικές διαγνώσεις, πανούκλα είναι η επικρατέστερη εκδοχή (πλοίο από την Αφρική, ανύπαρκτη δημόσια υγιεινή στον Πειραιά, κ.λπ.). Με πλοίο μεταφέρθηκε και ο «Μαύρος θάνατος» από λιμάνι της Κριμαίας σαρώνοντας το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης. Συναρπαστική η περιγραφή του Jacques Le Goff, στο «Η γέννηση της Ευρώπης». Επιδημία βουβωνικής πανούκλας είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα και το 1828, όταν το «Αφροδίτη» έφερε από την Αίγυπτο ασθενούντες Ελληνες πρώην σκλάβους, σύμφωνα με τον Mark Mazower στο «Η ελληνική επανάσταση του 1821». Τέλος, «Η πανούκλα» του Καμύ παραμένει έργο αξεπέραστο και… προαπαιτούμενο για μέλλοντες γιατρούς.

*Επιτάλιον Ηλείας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT