Ο Σπύρος Θεοτόκης και το Κυπριακό

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 26 Ιουλίου 2024 ο πάντα μετρημένος συντάκτης κ. Σάκης Μουμτζής αναφέρεται στην απελπισία του Γιώργου Θεοτοκά όταν έγραψε ένα άρθρο συναινετικό απέναντι στην Αγγλία την εποχή που όλη η Ελλάδα δονούνταν με το ενωτικό σύνθημα του 1954 «Ενωση θέλουμε, τώρα την θέλουμε». Οι ακραιφνείς πατριώτες της εποχής και τι δεν του έσουραν. Ο αρμόδιος υπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Θεοτόκης θεώρησε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον στρατάρχη Harding που προέβλεπαν συμφέρουσες για τις ελληνικές θέσεις προτάσεις ήταν η μόνη εφικτή λύση. Η εισήγησή του στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή δεν έγινε δεκτή (κακώς) και συνεπής στις αρχές του ο Θεοτόκης παραιτήθηκε.

Σκεφθείτε τι θα είχαμε γλιτώσει μαζί με την τραγική κατάληξη – τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ολο το κρίσιμο διάστημα (1950-2024) η ελληνική πολιτική ηγεσία (Κ. Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου κ.λπ.) επέδειξαν μιαν αδικαιολόγητη αδιαλλαξία (με εξαίρεση τη φραστική μόνον διαφωνία του πατρός Γ. Παπανδρέου προς τον υιό Ανδρέα για το Σχέδιο Ατσεσον). Αξίζει να αναφέρουμε και την ιδιόρρυθμη αδιαλλαξία του Κύπριου «Εθνάρχη» που υπηρετούσε ιδιαίτερη ατζέντα. Θυμάμαι την επόμενη μέρα της τουρκικής εισβολής, ξενυχτώντας με το BBC και το ραδιοφωνάκι στο αυτί. «Ετσι άκουσα τον ίδιο τον Μακάριο να καλεί ζωντανά τους Τούρκους να επέμβουν στρατιωτικά, ως εγγυήτρια Δύναμη, και να καθαιρέσουν τον Σαμψών! Δεν συναισθανόταν τις συνέπειες!

Με την παραπάνω τραγική περίπτωση του Κυπριακού, επιτρέψτε μου να αναφέρω μιαν άσχετη αλλά σημαντική εξέλιξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στην Αγγλία είναι διατεθειμένη (και για νομικούς λόγους) να δεχθεί την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα ως «δανεισμό». Νομίζω είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε.

*Φυσικός

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT