Για τη θερινή λειτουργία μουσείων

Κύριε διευθυντά

Κάθε χρόνο τα μουσεία της χώρας παίρνουν προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τουριστικής περιόδου και όχι μόνον. Μια κατηγορία ανθρώπων, με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, κυρίως από οικονομική ανάγκη, περιμένει με πραγματική αγωνία τις θέσεις αυτές. Ο μισθός της επτάμηνης σύμβασης παρέχει τα προς το ζην για το σύνολο της χρονιάς. Φέτος οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών έβγαλαν την αναγκαία κοινή υπουργική απόφαση στις 8 Απριλίου και οι ενδιαφερόμενοι άρχισαν τα τηλεφωνήματα στις αντίστοιχες υπηρεσίες για τις διαδικασίες και τις προθεσμίες.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οι προσλήψεις αποφασίστηκαν στις 10 Απριλίου, 16 Απριλίου η γενική διευθύντριά του εξέδωσε την αναγκαία βεβαίωση ύπαρξης πιστώσεων και η προκήρυξη των 75 θέσεων βγήκε στις 18 Απριλίου 2024. Μέσα Μαΐου είχαν ανακοινωθεί οι πίνακες κατάταξης, βαθμολογίας και επιτυχόντων, έγιναν οι προσλήψεις και το μουσείο άρχισε να λειτουργεί κανονικά με θερινό ωράριο. Στο Βυζαντινό Μουσείο αποφασίστηκαν οι προσλήψεις στις 11 Απριλίου. Ωστόσο η διαδικασία σταμάτησε εκεί. H γενική διευθύντρια δεν προχώρησε ποτέ την αναγκαία διαδικασία όπως έκανε η συνάδελφός της του Αρχαιολογικού. Το μουσείο λειτουργεί, ήδη αρχές Αυγούστου, ακόμα με χειμερινό ωράριο!

Αναρωτιόμαστε γιατί; Δεν έχει ανάγκη το Βυζαντινό Μουσείο το έκτακτο προσωπικό; Το υπουργείο Πολιτισμού το γνωρίζει; Τα άλλα υπουργεία, το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Εσωτερικών, το Τουρισμού, το Εργασίας, το γνωρίζουν; Αν όντως το μουσείο δεν χρειάζεται προσωπικό, γιατί το ζήτησε και γιατί του το έδωσαν; Αν χρειάζεται, πώς ανέχονται τις καθυστερήσεις; Θα προσληφθεί τελικά προσωπικό; Πότε; Οταν πια δεν θα χρειάζεται;

Εκτός όμως από τα μουσεία, υπάρχουν και οι άνθρωποι: Οι επισκέπτες του μουσείου, που το βρίσκουν κλειστό, και κυρίως όσοι ελπίζαμε σε ένα μεροκάματο και βλέπουμε πια ότι αυτό το μεροκάματο θα είναι λειψό ή θα το στερηθούμε τελείως. Γιατί;

Μαρία Ξηντάρα

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT