Υπερτουρισμός και κρουαζιερόπλοια

Κύριε διευθυντά

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση τουριστών τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για τους κατοίκους των περιοχών, για τους επαγγελματίες που θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες και να πουλήσουν τοπικά προϊόντα, αλλά και για τους ίδιους τους τουρίστες που συνωστίζονται χωρίς να εξυπηρετούνται.

Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται σε δημοφιλείς προορισμούς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επρεπε να το είχαμε αντιμετωπίσει πριν από αρκετά χρόνια.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Σαντορίνη, όπου παρατηρείται πρόβλημα υπερτουρισμού με την άφιξη των κρουαζιερόπλοιων. Η κυβέρνηση σκέπτεται να αυξήσει το τέλος αποβίβασης ανά τουρίστα, από 2 στα 10 ευρώ. Δεν γνωρίζω ποιος είχε αυτή την ιδέα. Ενας τουρίστας που έχει πληρώσει χιλιάδες ευρώ για να συμμετάσχει στην κρουαζιέρα, θα πληρώσει ασφαλώς άλλα 10 ευρώ για να επισκεφθεί τη Σαντορίνη. Το μέτρο αυτό, αν εφαρμοσθεί, είναι καθαρά εισπρακτικό και δεν θα μειώσει τον υπερτουρισμό.

Για την περίπτωση της Σαντορίνης, επιτρέψτε μου να προτείνω τα εξής:

α) Προγραμματισμός στην άφιξη κρουαζιερόπλοιων. ∆εν πρέπει τα κρουαζιερόπλοια να φτάνουν στο νησί συγχρόνως, ούτε κατά την ώρα άφιξης του ακτοπλοϊκού πλοίου της γραμμής. Θα πρέπει μεταξύ των αφίξεων να μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών.

β) Καθορισμός μεγίστου αριθμού αφίξεων κρουαζιερόπλοιων ανά ημέρα.

γ) Κατάλληλη προβολή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, για να επεκταθεί η τουριστική περίοδος την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Κώστας Γ. Τζαμουζάκης

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT