Οι απουσίες μαθητών και τα «παράθυρα»

Οι απουσίες μαθητών και τα «παράθυρα»

Κύριε διευθυντά

Το θέμα της φοίτησης των μαθητών σε Γυμνάσια – Λύκεια ρυθμίζεται σύμφωνα με την εγκύκλιο 76216/∆2/08-07-2024 του υπ. Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025. Η φοίτηση θεωρείται «επαρκής» αν ο μαθητής έχει σύνολο απουσιών 114 από τις οποίες 74 δικαιολογημένες. Αν οι απουσίες είναι περισσότερες και αδικαιολόγητες, η φοίτηση θεωρείται ανεπαρκής και ο μαθητής υποχρεούται να φοιτήσει στην ίδια τάξη. Η ποινή «απόρριψη λόγω απουσιών» είναι πολύ βαριά, κυρίως για έναν τελειόφοιτο. Θα υποχρεωθεί να φοιτήσει ένα χρόνο με τους μαθητές της επόμενης τάξης. Συνήθως οι πλείστοι εγκαταλείπουν τις προσπάθειες δωδεκαετίας και το όνειρο ενός απολυτηρίου Λυκείου. Ενώ αν ένας μείνει στάσιμος για μερικά μαθήματα, συνήθως κάνει μια προσπάθεια και «σιγά σιγά» τα περνάει. Για τον έλεγχο της φοίτησης των μαθητών, κάθε τμήμα χρεώνεται σε έναν καθηγητή ο οποίος σημειώνει την τακτική παρουσία των μαθητών. Οι γονείς – κηδεμόνες ευθύνονται εξ ολοκλήρου για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης και οφείλουν να ενημερώνουν το σχολείο για τους λόγους της απουσίας του μαθητή. Αν ένας μαθητής περάσει τις 25 (ωριαίες) απουσίες, ο υπεύθυνος καθηγητής οφείλει να ενημερώσει τη ∆ιεύθυνση του σχολείου και τους γονείς – κηδεμόνες με κάθε πρόσφορο μέσο. Αν ο μαθητής απουσιάζει για τρεις ημέρες συνεχόμενες, ενημερώνονται οι γονείς του. Αν η επικοινωνία με τους γονείς είναι ανέφικτη, ζητείται και η συνδρομή της αστυνομίας. Ο κηδεμόνας με δήλωσή του ή με βεβαίωση γιατρού μπορεί να δικαιολογήσει απουσία 2 ημερών. Πάνω από το όριο των 114 απουσιών μπορούν να δικαιολογηθούν για διάφορα έκτακτα περιστατικά: Συμμετοχή σε δραστηριότητες του σχολείου, θρησκευτικές δραστηριότητες αλλοδόξων, αλλοθρήσκων (Καθολικών, Εβραίων, Μουσουλμάνων). Παρουσία ενώπιον Συμβουλίου Επιλογής Στρατού. Απεργία υπεραστικών λεωφορείων. Συμμετοχή σε διαγωνισμούς, σε σχολικές δραστηριότητες αθλητικές, θεατρικές, μουσικές κ.λπ.

Αλλοτε η ψήφος ήταν υποχρεωτική. Συνήθως επιβάλλονταν διοικητικά μέτρα: Μη ανανέωση διαβατηρίου, μη έκδοση διπλώματος οδηγού. Σε περίπτωση αποχής από εκλογές ή δημοψήφισμα χαρακτηρισμός του ατόμου «μη υγιών κοινωνικών φρονημάτων». Σήμερα η φοίτηση σε σχολείο είναι υποχρεωτική ώς τα δεκαοκτώ, τι σημαίνει αυτό; Είναι υποχρεωμένος ο νέος να φοιτήσει εκών άκων; Ή είναι υποχρεωμένο το κράτος να εξασφαλίσει θέση σε σχολείο για όλους τους νέους; Επί Μεταξά, που ήταν υποχρεωτική η φοίτηση των παιδιών και των αναλφάβητων ενηλίκων στις «νέες χώρες» σε νυχτερινά σχολεία, πήγαινε… ο χωροφύλαξ στο σπίτι.

Ιορδάνης Β. Παπαδόπουλος

Πρώην Γυμνασιάρχης

Χολαργός

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT