Ασυνέχεια

Κάθε αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Κι όταν κάποιος κρίκος λείπει; Η ασυνέχεια μετατρέπει την αλυσίδα σε σκόρπιους κρίκους. Να, για παράδειγμα η αλυσίδα νόμοι – εφαρμογή – τήρηση – έλεγχος – παρέμβαση – τιμωρία. Αν η αλληλουχία διακοπεί σε ένα σημείο, ακυρώνεται όλη η αλυσίδα. Τι να τον κάνεις τον αυστηρό νόμο αν οι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο τήρησής του δεν κάνουν τη δουλειά τους; Ή αν επιτρέπεις να συντηρούνται «παραθυράκια» που τον καθιστούν στην πράξη ανεφάρμοστο;

Ο θάνατος του 19χρονου στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής ήταν αποκαλυπτικός. Στην αυστηροποίηση των νόμων τα πάμε καλά. Ποιος, όμως, ελέγχει αν οι νόμοι εφαρμόζονται; Σε ρεπορτάζ της Λίνας Γιάνναρου στην «Κ» αναφέρεται ότι από το 2020 ισχύει στη χώρα μας ένα από τα πιο αυστηρά νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη για την ασφάλεια και τον έλεγχο εξοπλισμού ψυχαγωγίας. Ομως, ο επικεφαλής επιθεωρητής της OctoCert, Γιώργος Κουνατίδης, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι γίνεται ένας αρχικός έλεγχος, δίνεται μια πιστοποίηση και μετά ξεχνιέται».

Τι να τον κάνεις τον αυστηρό νόμο αν επιτρέπεις να συντηρούνται «παραθυράκια» που τον καθιστούν στην πράξη ανεφάρμοστο;

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδας, Παναγιώτης Χατζηδημητράκης, επιβεβαίωσε (ΑΝΤ1) ότι μετά το τραγικό δυστύχημα σε πάρκο στον Αλμυρό του Βόλου το 2019, όπου έχασε τη ζωή του ένα 13χρονο κορίτσι, διαμορφώθηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο, εξαντλητικό σε απαιτήσεις ασφαλείας. Ομως, ο ίδιος μιλάει για κενά του νόμου, που προβλέπει ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί πάρκο που παρανομεί, δεν ορίζεται η άμεση σφράγισή του από τον δήμο ως αρμόδια επιβλέπουσα Αρχή, αλλά προβλέπεται η επιβολή χρηματικών κυρώσεων μόνο. Τέσσερα χρόνια μετά την αυστηροποίηση του νόμου, ένας 19χρονος χάνει τη ζωή του μέσα σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας «φάντασμα». Μια εγκατάσταση που, σύμφωνα με όλο και περισσότερα στοιχεία που έρχονται στο φως καθημερινά, λειτουργούσε χωρίς άδεια, χωρίς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, με ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, με εργαζομένους χωρίς εκπαίδευση, με παλιά εμφανώς φθαρμένα μηχανήματα, με ρευματοκλοπή, προφανώς διότι δεν μπορούσε να καλύψει τις απαιτήσεις για άδεια ηλεκτροδότησης.

Ποιος έχει την ευθύνη; Τι λέει γι’ αυτό ο αυστηρός νόμος; Επειτα από ένα αρχικό πινγκ πονγκ ευθυνών, η δήμαρχος Κασσάνδρας δήλωσε ότι «οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται το ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός». Βεβαίως, ο δήμος ενημερώθηκε για την παράνομη λειτουργία του λούνα παρκ στις αρχές Ιουλίου, έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας. Δεν έγινε κάτι. Χρειάστηκε ένας θάνατος για να σφραγιστεί μέσα σε λίγες ώρες το λούνα παρκ.

Και τώρα, τι; Μπορούμε να συνεχίσουμε την παβλοφική παράδοση αυστηροποίησης του νόμου. Εναλλακτικά, ίσως χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τους κρίκους της αλυσίδας, μπας και κάποιος τιμωρηθεί ώστε να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT