Πίστη και επιστήμη, πιστοί και επιστήμονες

Πίστη και επιστήμη, πιστοί και επιστήμονες

Κύριε διευθυντά

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία αντίθεση μεταξύ χριστιανικής πίστεως και επιστήμης. Μία φαινομενική αντίθεση εμφανίζεται όταν μερικοί επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις με βάση την επιστήμη επί θεμάτων θρησκευτικής πίστης, τα οποία η επιστήμη δεν έχει τα μέσα να ερευνήσει και όταν όσοι από την πλευρά των πιστών νομίζουν ότι έχουν απαντήσεις επί επιστημονικών θεμάτων με βάση την πίστη.

Η πίστη ότι η δημιουργία του υλικού κόσμου από τον Θεό, δηλαδή από μία πνευματική οντότητα που είναι έξω από τον κόσμο αυτόν, είναι θρησκευτική πίστη που δεχόμαστε ως αλήθεια που ο Θεός αποκαλύπτει στον άνθρωπο. Η επιστήμη δεν έχει τα μέσα να αποδείξει το αντίθετο και μόνο θεωρίες μπορεί να έχει επί του θέματος. Οταν μερικοί επιστήμονες μετατρέπουν τις θεωρίες σε «πίστη» έχουν φύγει από τα όρια της επιστήμης και κινούνται μέσα στα όρια της πίστης.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αρρώστιας, μεταξύ των οποίων είναι και ο εμβολιασμός, μας τα δίνει η επιστήμη. Οσοι αρνούνται τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με το να νομίζουν ότι είναι αντίθετος στην πίστη, έχουν φύγει από τα όρια της πίστης και κινούνται μέσα στα όρια της επιστήμης, γιατί ούτε στην Αγία Γραφή ούτε στην ιερά παράδοση, ούτε στη ζωή της Εκκλησίας υπάρχει κάτι αντίθετο στον εμβολιασμό.

Αντίθετα μάλιστα, υπάρχει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της 24ης Ιουνίου 1864 με την οποία καταδικάζεται, με πολύ αυστηρή γλώσσα, η άρνηση του εμβολιασμού κατά της επιδημίας της «ευλογιάς».

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις εμφανίζεται μία αντίθεση μεταξύ της πίστης και της επιστήμης, η οποία όμως είναι φαινομενική γιατί η κάθε μία πλευρά είναι έξω από τα όριά της.

*Επίτιμος Αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT