Η κοινή μας αγωνία και περί ηγετών

Κύριε διευθυντά

Σε άρθρο σας (φ. 4/9) με τίτλο «Σε αναζήτηση ηγεσίας», εκφράζετε την αγωνία σας: «Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία επειγόντως». Αλλοτε αναζητούσαμε τους ηγέτες της Ευρώπης ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, ενίοτε και Λονδίνο. Είχαμε τους Ουίνστον Τσώρτσιλ, Σαρλ ντε Γκωλ, αλλά και τα «τέρατα» Χίτλερ, Στάλιν κ.λπ. Ομως, οι ηγέτες δεν ανιχνεύονται στα συνέδρια των αργόσχολων αρχόντων μας. Εκεί περισσεύουν οι αγκαλιές και τα φιλιά, πολλά φιλιά (τι μόδα και τούτη!). Σήμερα τον Μακρόν δεν τον παίρνουν στα σοβαρά καν στο εσωτερικό της Γαλλίας. Ο Ολαφ Σολτς της Γερμανίας πνίγεται για να βάλει σε τάξη τα ασυμμάζευτα της τρικολόρε κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Πού καιρός και διάθεση για τα προβλήματα της Ε.Ε. και του κόσμου. Για τις ΗΠΑ και τη γειτονιά μας μόνο μία λέξη: «απρόβλεπτοι». Οι ηγέτες και οι ήρωες εμφανίζονται όταν η κοινωνία βρίσκεται επί ξυρού ακμής. Τότε είναι σε έξαρση τα ένστικτα, της επιβολής και «ανθρωποφαγίας». Ο εχθρός στον αυχένα μας. «Πόλεμος πατήρ πάντων εστί» (Ηράκλειτος). Για τον πόλεμο έγινε η ατομική βόμβα και τώρα οι βομβητές στη Μέση Ανατολή. Κατά την κλασική εποχή εμείς είχαμε τους ημετέρους Μιλτιάδη και Θεμιστοκλή, ήρωες προ των Περσών. Στη νεότερη εποχή η εκστρατεία στη Μικρασία γέννησε τον Κεμάλ Ατατούρκ και η καταστροφή τον Πλαστήρα.

ΥΓ.: Με πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον. Οι αρχηγοί των κρατών θα συμφωνήσουν για μεταρρυθμίσεις στα «δομικά στοιχεία» της παγκόσμιας συνεργασίας. «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον κατάλληλο για τα εγγόνια μας με ένα σύστημα που είχε δημιουργηθεί για τους παππούδες μας το 1940)» («Κ» 15/9/24). Μετέχουν οι αρχηγοί. Να αισιοδοξούμε: Οψόμεθα!

*Χολαργός, Πρώην Γυμνασιάρχης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT