Μέτρα αποτροπής και μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη καθώς και αρκετών νησιωτικών λιμενικών αρχών επιβεβαιώνουν ότι το μεταναστευτικό στο ανατολικό Αιγαίο έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής: φουσκωτά υψηλών προδιαγραφών με μηχανές εκατοντάδων ίππων και ταχύτητες που ξεπερνούν τους 40 κόμβους διανύουν μεθοριακές αποστάσεις εντός ολίγων λεπτών, ημέρα και νύχτα, αποβιβάζουν τους επιβάτες τους και επιστρέφουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα ανεμπόδιστα. Η κάθε διακίνηση διαρκεί συχνά λιγότερο από 45 λεπτά, αποφέρει τουλάχιστον διακόσιες χιλιάδες ευρώ στα «top guns» της επιχειρηματικής μαφίας, αποσβένει το εκάστοτε εξοπλιστικό κόστος της κατά το δεκαπλάσιο – μάλιστα εάν ο διακινητής καταφέρει να διαφύγει μία φορά, κατά το εικοσαπλάσιο.

Το Λιμενικό και η ακτοφυλακή μας δεν διαθέτουν ανάλογα αποτρεπτικά μέσα, επαρκώς εξοπλισμένα και αρκετά ταχύπλοα. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συμπλοκής με ανταλλαγή πυρών στη Σύμη, ο αξιωματικός του Λιμενικού διαπίστωσε συνθήκες ένοπλης βίας: οι διακινητές συνελήφθησαν με βαρύ οπλισμό στην κατοχή τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι εξοπλισμένες διακινήσεις ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια, με γνώση αλλά και μελετημένη αδιαφορία των τουρκικών αρχών. Ξεκάθαρη επιβεβαίωση της εθελοτυφλίας και εχθρικής αντιμετώπισης αποτελεί άλλωστε το γεγονός ότι ουδεμία συμμαχική συνεργασία προσφέρεται από τις τουρκικές αρχές στις επανειλημμένες επικλήσεις των ελληνικών.

Τι μέλλει γενέσθαι; Σχεδόν όλες οι δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης αντιδρούν πλέον με αποτρεπτικές πολιτικές στην παράνομη μετανάστευση. Αστυνομικές αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούνται για την επιβολή εθνικών νόμων στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Σουηδία – ακόμη και στις ακτές της Μάγχης από την ιδιαίτερα φιλελεύθερη Αγγλία. Η Ιταλία και η Ισπανία αποτρέπουν και απομονώνουν μεταναστευτικές ομάδες στη Λαμπεντούζα και στον θύλακο της Θέουτας. Οι επιτροπές των Βρυξελλών εξακολουθούν να παραμένουν «φιλελεύθερες», δίνοντας προφανώς μεγαλύτερη βαρύτητα στα case study reports των καλοπληρωμένων ΜΚΟ που λειτουργούν σαν παραμεθόριοι διακινητές, μόνιμα επιδοτούμενοι από τους φορολογούμενους Ευρωπαίους πολίτες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει πλήρη επίγνωση των προβλημάτων στο Αιγαίο, με την ασφυκτιούσα δομή της Λέρου (2.500 λαθρομετανάστες, υπερβαίνουν το 30% του πληθυσμού του νησιού!) και τις εξοργιστικά υπεράριθμες, πρόχειρες και ανθυγιεινές κατασκηνώσεις λαθρομεταναστών στη Ρόδο και στην Κω. Η Χίος και η Σάμος πλησιάζουν επίσης το σημείο κοινωνικής έκρηξης.

Η χώρα μας παραμένει ίσως το πλέον ευαίσθητο ευρωπαϊκό σύνορο, από τη μεθόριο του Εβρου μέχρι το Καστελλόριζο και την εμπόλεμη Μέση Ανατολή. Ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος διετέλεσε υπουργός Αμύνης πριν αναλάβει το υπουργείο Μετανάστευσης, άρα διαθέτει την απαραίτητη προπαιδεία για τις σημερινές ένοπλες εισβολές οργανωμένων μεταναστευτικών ομάδων. Θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά πλέον την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων, με πρωτοβουλίες του Ναυτικού μας.

*Χίος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT