Ε.Ε., Ακροδεξιά και περί μετανάστευσης

Ε.Ε., Ακροδεξιά και περί μετανάστευσης

Κύριε διευθυντά

Η Ευρώπη καλείται να δει με ειλικρίνεια τον εαυτό της στον καθρέφτη. Οι κρίσεις, πράγματι, όπως κατά κοινή ομολογία υποστηρίζεται, συμβάλλουν στη συνοχή της Ε.Ε., ταυτόχρονα όμως αποτελούν και μια ευκαιρία προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι οι αρχές που συνέχουν το ευρωπαϊκό αφήγημα δεν είναι μονάχα κάποιες λέξεις γραμμένες επί χάρτου.

Χωρίς περιστροφές η σημερινή στάση της Γερμανίας απογοητεύει, δεδομένου ότι εκπορεύεται από ιδιοτελή κίνητρα εκλογικού χαρακτήρα. Πολύ περισσότερο, όμως, απογοητευτική είναι η αμήχανη στάση της Ευρώπης και η κινητοποίηση και άλλων κρατών-μελών προς την ίδια κατεύθυνση, λίγους μόλις μήνες μετά την έγκριση του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο πέρασε διά πυρός και σιδήρου.

Η ιστορική εμπειρία διατηρεί στο ακέραιο την αξία της και είναι πυξίδα για το μέλλον. Η Ελλάδα κατά τη σκληρή περίοδο της προσφυγικής κρίσης κλήθηκε να αναλάβει ένα δυσανάλογο φορτίο εν συγκρίσει με λοιπά ευρωπαϊκά κράτη, με αποτέλεσμα υπό το βάρος δύσκολων συνθηκών να κάνουν την εμφάνισή τους δυσάρεστες εικόνες και συμπεριφορές για τη χώρα. Οπως τότε, έτσι και τώρα το πρόβλημα δεν πρέπει να κρυφτεί κάτω από το χαλί, ούτε όμως και να μετατοπιστεί στον ευρωπαϊκό Νότο, ώστε να κατηγορηθεί εν συνεχεία για μειωμένα εχέγγυα ανθρωπισμού.

Τέλος, είναι ευκταίο να έχουμε κατά νουν ότι οι δημοκρατίες που σέβονται τον εαυτό τους δεν νοείται να προσχωρούν σε πολιτικές ακροδεξιάς κοπής, για να προσποριστούν βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη. Ακόμη και με όρους πολιτικού ρεαλισμού, πρόκειται για μια στάση αναποτελεσματική που μακροπρόθεσμα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Υπό την έννοια αυτή, τα αποτελέσματα των εκλογών (και) στο Βρανδεμβούργο δεν εκπλήσσουν. Οι εκλογικές επιτυχίες της Ακροδεξιάς στη Γερμανία –και αλλού– δεν θα ανακοπούν με την υιοθέτηση ξενοφοβικών πολιτικών, οι οποίες συνιστούν συνταγή παράλυσης και δημοκρατικού αυτοτραυματισμού. Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες αρκεί να είναι ο εαυτός τους – όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι, όπως θα έλεγε κι ένας γνωστός Δουβλινέζος συγγραφέας.

*Δικηγόρος, LLM

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT