Τα Γλυπτά και περί Σύμβασης Παρακαταθήκης

Τα Γλυπτά και περί Σύμβασης Παρακαταθήκης

Κύριε διευθυντά

Στη Σύμβαση Παρακαταθήκης (άρθρα 822-830 Αστικού Κώδικα), αυτός που παραλαμβάνει ένα πράγμα για να το φυλάει (Θεματοφύλακας) έχει την υποχρέωση να το επιστρέψει σε αυτόν από τον οποίον το παρέλαβε (Παρακαταθέτη), αναγνωρίζει δηλαδή ότι αυτός που του το παρέδωσε έχει δικαιώματα πάνω στο πράγμα, κυρίως το δικαίωμα να ζητήσει οποτεδήποτε την επιστροφή του, αλλά και αποζημίωση σε περίπτωση βλάβης του. Συνεπώς, αν υπογράψουμε μια σύμβαση παρακαταθήκης με τους Βρετανούς σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνος, θα αναγνωρίσουμε ότι αυτοί έχουν δικαιώματα επί των Γλυπτών και, κυρίως, ότι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να τους τα επιστρέψουμε όποτε μας τα ζητήσουν, θα αναγνωρίσουμε δηλαδή ότι η βάρβαρη και άκυρη από κάθε άποψη κλοπή του Ελγιν εδημιούργησε δικαιώματα υπέρ των κλεπταπαδόχων.

Η άμεση και χωρίς όρους επιστροφή των Γλυπτών για να τοποθετηθούν στη θέση τους, στη Ζωφόρο του Παρθενώνος, πρέπει να είναι το σταθερό και επίμονο αίτημά μας, όταν μάλιστα αυτό έχει και τη διεθνή υποστήριξη και όχι οι προσωρινές και πρόχειρες λύσεις που πάντα κρύβουν κινδύνους.

*Επίτιμος Αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT