Κύριε διευθυντά
Με αφορμή την ιστορική επέτειο παραθέτω μια διαφορετική συμπεριφορά των στελεχών του ΚΚΕ, από τη γενικότερη εντύπωση που επικρατεί, εν σχέσει με την εισβολή των Ιταλών φασιστών στην Ελλάδα και την αντίδραση αυτών.
Παρά τη δημοσίευση του πράγματι πατριωτικού γράμματος του αρχηγού του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη, στον ελληνικό Τύπο την 31-10-1940, με το οποίο καλούσε τα στελέχη του ΚΚΕ να πολεμήσουν τον Ιταλό εισβολέα, τα υψηλόβαθμα στελέχη δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του έγκλειστου αρχηγού τους. Ετσι ο Ν. Πλουμπίδης χαρακτήριζε την επιστολή του Ν.Ζ. πλαστή, γιατί δεν συμβάδιζε με τη γραμμή της Κομμουνιστικής ∆ιεθνούς και το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο φιλίας, υπογραφέν από τους υπουργούς των Εξωτερικών Μολότοφ και Ρίμπεντροπ. Τη θέση αυτή υποστήριζε και ο γνωστός κομμουνιστής διανοούμενος Ν. Καρβούνης.
Αλλά και τα απλά στελέχη του κόμματος δεν φαίνεται επίσης να αποδέχτηκαν την επιστολή του αρχηγού τους Ν.Ζ., όπως υποστηρίζει στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του, «Τότε που ζούσαμε», ο κατά δήλωσή του κομμουνιστής, χωρίς να είναι στέλεχος του ΚΚΕ, Ασημάκης Πανσέληνος (1903-1984). Ετσι γράφει στο παραπάνω βιβλίο του για τις αντιλήψεις και αντιδράσεις των στελεχών του ΚΚΕ, τα οποία δεν κατονομάζει, για τις καταφανώς δωσιλογικές απόψεις τους. Ολως ενδεικτικά παραθέτω κάποιες εξ αυτών, αμέσως μετά το βροντερό «ΟΧΙ» του Μεταξά στις αξιώσεις των Ιταλών φασιστών και το γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη.
– «Μου είπε –γράφει ο Α.Π.– πως ο Μεταξάς παρασύρθηκε από τον ηλίθιο τον βασιλιά και τούτος πάλι, με την συνεργασία του Τσώρτσιλ, βούλιαξαν την “Ελλη”»!
– «Συμφέρο για την ανθρωπότητα είναι να πέσει η Αγγλία. Αυτή κι η Αμερική αντιπροσωπεύουν τον καπιταλισμό. […] Η Γερμανία νικώντας κι αν δεν εγκαταλείψει την αντίδραση δεν θα μπορέσει να την επιβάλει στην Ευρώπη. Θα επιβληθή ο σοσιαλισμός με την Ρωσία».
Επειδή περαιτέρω ο Α.Π. υποστήριζε με άρθρο του την αντίσταση του ελληνικού στρατού κατά των Ιταλών εισβολέων, προκάλεσε την οργή των φίλων του κομμουνιστών.
– «Μου είπαν λοιπόν πως έγινα φιλοπόλεμος και πως σε κάθε πόλεμο εκείνοι που πρόδωσαν τα αντιπολεμικά ιδανικά της εργατικής τάξης, τέτοια προσχήματα βρήκαν». Ακόμα: «πάψε να γράφεις με το αίμα των άλλων».
– «Οχι – όχι, με διέκοψε ο Α., ο φασισμός είναι τίποτε μπροστά στην Αγγλική κεφαλαιοκρατία που σφίγγει τον κόσμο, εγώ –συνέχισε– γυρεύω τρόπο να πάω και να κρυφτώ στα βουνά κι εδώ μου προπαγανδίζεις τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».
Με άλλα λόγια αμυνόμενη η Ελλάδα κατά της ιταλικής εισβολής, διεξήγαγε «ιμπεριαλιστικό πόλεμο»!
Μεταξύ άλλων ο Ασημάκης Πανσέληνος αναφέρεται στο παραπάνω βιβλίο του στις προβλέψεις του «σοφού» καθηγητού ∆ημ. Γληνού (1882-1943), ο οποίος υπήρξε υψηλόβαθμο και επίλεκτο στέλεχος του ΚΚΕ. Μια εβδομάδα πριν από την εισβολή της χιτλερικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ προέτρεπε τη Σοβιετική Ενωση να υποχωρήσει τις αξιώσεις της Γερμανίας, «εφ’ όσον είναι ακμαιότατος ο αμερικανικός καπιταλισμός»! Και σ’ ένα παραλήρημα ασυναρτησίας προέβλεπε ακόμη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του πολέμου, «η Ευρώπη μονάχη της θα ζητήσει σωτηρία στον Σοσιαλισμό και η Ρωσία μοιραία θα είναι κεφάλαιο πιθανό να βοηθήσει την Ευρώπη».
Και πλήρης θαυμασμού για όλες αυτές τις προβλέψεις, ο Ασημάκης Πανσέληνος έγραφε:
«Ακούγαμε τον δάσκαλο κρεμασμένοι από το στόμα του»!
Θα έλεγα, το άκρον άωτον της «οξυδέρκειας»!
*Μοναστηράκι Δωρίδος