Το φάντασμα του 2050 και η Αθήνα

Kύριε διευθυντά

Πληθαίνουν τελευταία οι διαμαρτυρίες και οι δημοσιογραφικές αναφορές καθημερινά στα ΜΜΕ, για το επιδεινούμενο κυκλοφοριακό χάος ακόμη και με τον δακτύλιο αλλά και με συμφόρηση της Αττικής Οδού, η οποία μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο σωτήρια για την κυκλοφορία στο λεκανοπέδιο. Το γεγονός αυτό όμως είναι αναπόφευκτο αν κανείς, χωρίς να είναι συγκοινωνιολόγος, παρατηρήσει το πλέγμα δόμησης και ρυμοτόμησης της Αθήνας και τη συνεχή αύξηση της πυκνότητος του πληθυσμού και της δραστηριότητος.

Οσες παρακαμπτήριες ή δακτύλιοι και αν γίνουν, μετά από λίγο θα υφίστανται κορεσμό και θα είναι αναποτελεσματικές. Παράλληλα η πρωτεύουσα πέρασε έναν ανεπανάληπτο καλοκαιρινό καύσωνα, ενώ πρόσφατη μελέτη της Cushman & Wakefield προβλέπει ότι η Αθήνα θα είναι ανάμεσα στις τρεις από 100 μεγαλουπόλεις που θα βιώσουν το 2050 καταστροφικούς κλιματικούς κινδύνους (καύσωνες-πυρκαγιές-πλημμύρες).

Από τα ανωτέρω γίνεται φανερό ότι μόνο με σταθερά και μακροχρόνια μέτρα αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης για 40 τουλάχιστον χρόνια, υπάρχει ελπίδα να αναστραφεί αυτός ο φαύλος κύκλος του περιβαλλοντικού και κυκλοφοριακού αδιεξόδου και της στρεβλής-ασύμμετρης ανάπτυξης (συγκέντρωση του μισού ενεργού πληθυσμού στην Αττική). Αυτό το πρόγραμμα αποκέντρωσης θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το 1981 με τα οικονομικά πακέτα της Ε.Ε., αλλά το αθηνοκεντρικό κράτος και τα κόμματα αποφασίζουν ανάλογα με το πολιτικό κόστος και τις επόμενες εκλογές. (Βλέπε πρόγραμμα Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης Αντ. Τρίτση που δεν εφαρμόστηκε ποτέ).

Κάθε μέτρο, επένδυση ή επιδότηση πρέπει να εξετάζεται με κριτήριο αν προσφέρει στην αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη, στην απασχόληση νέων στην επαρχία, στη μεταφορά δραστηριοτήτων και παραγωγής εκτός Αττικής. Αν αυτή η στρατηγική δεν αποτελέσει εθνικό στόχο με συνέπεια και συνέχεια, το λεκανοπέδιο το 2050 θα είναι μια αβίωτη πολιτεία, όπου παιδιά και ηλικιωμένοι θα προσπαθούν να αναπνεύσουν στα κουτάκια των πολυκατοικιών, ενώ πτυχιούχοι ντελιβεράδες θα αλωνίζουν τη διακεκαυμένη ζώνη της πρωτεύουσας.

*MSc. Cambridge University, Χολαργός

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT