Κύριε διευθυντά
Για λόγους δικαιοσύνης, ο κατάλογος με τις ελληνικές πρωτοτυπίες του πανεπιστημίου δεν πρέπει να περιορίζεται μόνον στις όποιες «αγκυλώσεις» της γραφειοκρατίας του («Καθημερινή» 24.10.24). Πρέπει να συμπεριλάβει και κάποιες πρωτοφανείς «αγκυλώσεις» από την πλευρά της πολιτείας εναντίον του και εις βάρος του. Πολύ δε περισσότερο όταν κάποιες τέτοιες αγκυλώσεις είναι ουσιαστικά βαρεία βλάβη των συμφερόντων του και προκαλούν ανεπανόρθωτη αδυναμία στο έργο του.
Ειδικότερα: ελάχιστοι γνωρίζουν ότι και το ελληνικό ∆ημόσιο σκοπίμως αγνοεί ότι «διακατέχει» ένα σημαντικό τμήμα της ακίνητης περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλαδή ολόκληρο το Λαϊκό Νοσοκομείο στο Γουδί, από την πρώτη ημέρα κατασκευής και λειτουργίας του (1933). Μέχρι σήμερα το κτίριο «παρακρατείται» από το ∆ημόσιο χωρίς να έχει καταβληθεί στο πανεπιστήμιο-ιδιοκτήτη το παραμικρό ποσόν ως ενοίκιο. Και όχι μόνον αυτό αλλά ούτε καν πρόθεση υπάρχει για καταβολή του παραμικρού μισθώματος για τη χρήση του κτιρίου έστω και από σήμερα 91 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Μισθώματος όχι απλώς αναλόγου του μεγέθους του κτιρίου αλλά ούτε και συμβολικού. Βεβαίως θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για «στήριξη» του πανεπιστημίου και του έργου του με τη «δωρεάν φιλοξενία» τμημάτων του πανεπιστημίου σε πολλά δημόσια νοσοκομεία και στο ίδιο το «Λαϊκό» χωρίς αντίστοιχα την καταβολή «ενοικίου». Αυτό είναι αφελής δικαιολογία διότι σε όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας παρέχεται τέτοια φιλοξενία δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας, χωρίς να έχει ποτέ τεθεί θέμα σε κανένα από τα πανεπιστήμια να καταβάλουν «ενοίκιο». Δεν συζητώ καθόλου για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχουν οι πανεπιστημιακές μονάδες δωρεάν στο σύστημα υγείας, υπηρεσίες που σε άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ) θα είχαν αυτονόητα κοστολογηθεί από την πρώτη ημέρα.
Είναι εύκολο να εγείρεται «ανάθεμα» στη γραφειοκρατία για τα ωράρια των βιβλιοθηκών του πανεπιστημίου, βιβλιοθήκες που τόσο πολύτιμες είναι για τις σπουδές. Ομως ας λαβαίνουμε υπόψη και την αποστέρηση που υφίσταται το πανεπιστήμιο στην περιουσία του από το 1933 και ας συγκρίνουμε τα μεγέθη.
*Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ