Οι τόποι μας», η Σύρος, πόλεις και σχολεία

Οι τόποι μας», η Σύρος, πόλεις και σχολεία

Κύριε διευθυντά

Στο αφιέρωμα της «Καθημερινής» «Οι τόποι μας» για τη Σύρο (φ. 20.10) μας δίνεται η πληροφορία ότι το πρώτο Γυμνάσιο Αρρένων της ελεύθερης Ελλάδας άρχισε να λειτουργεί στην Ερμούπολη της Σύρου τον Οκτώβριο του 1833.

Το κτίριό του μαζί με το Γυμνάσιο Ναυπλίου που άρχισε να λειτουργεί ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 1834, είναι τα πρώτα που απέκτησαν οικοδομήματα τα οποία χτίστηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό. Το Γυμνάσιο Ερμούπολης εγκαινιάσθηκε τον Νοέμβριο του 1834 κτισμένο πάνω σε σχέδια του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερλάχερ, ενώ το γυμνάσιο Ναυπλίου θα θεμελιωθεί πολύ αργότερα το 1857 στη σημερινή πλατεία Συντάγματος της πόλης.

Στην πραγματικότητα το πρώτο ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα ήταν το «Κεντρικόν Σχολείον της Αίγινας» που ιδρύθηκε το 1829 και μεταφέρθηκε το 1835 στην οικία Κλεάνθη στην Αθήνα, με πρώτο γυμνασιάρχη τον Γεώργιο Γεννάδιο όπου και λειτουργούσε μέχρι το 1846.

Το 1857 θα θεμελιωθεί και το Βαρβάκειο, κατεδαφισμένο σήμερα, στον χώρο όπου είναι τώρα η Βαρβάκειος Αγορά, με αρχιτέκτονα τον Π. Κάλκο.

Επιστρέφοντας στην Ερμούπολη αξίζει νομίζω να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση του Εφόρου της Παιδείας επί Καποδίστρια Γρ. Κωνσταντά, στη Σύρο λειτουργούσε πολύ μεγάλος αριθμός ιδιωτικών σχολείων. Εκτός από το ελληνικό του Θεόφιλου Καΐρη και το παρθεναγωγείο της αδελφής του Ευανθίας Καΐρη, αλληλοδιδακτικά είχαν ιδρύσει και οι ιεραπόστολοι Ζοσάια Μπρούερ, Λουδοβίκος Κορκ, ο Γερμανός ιεραπόστολος της Church Mission Society, Χίλντνερ, o Αμερικανός Ρόμπερτσον.

Στην Ερμούπολη πάντα στο φιλελληνικό παρθεναγωγείο του Χίλντνερ λειτουργούσε και το πρώτο νηπιαγωγείο της χώρας (1831).

Την ίδια περίοδο, οι έμποροι της Ερμούπολης σύστησαν επιτροπή με την οποία αποφάσισαν να ιδρύσουν Εμπορική Σχολή με διδασκόμενα μαθήματα γεωγραφία, πολιτειογραφία, ιστορία του εμπορίου, στοιχεία θαλασσίου δικαίου και ξένες γλώσσες.

«Για να μη λένε ότι οι νέοι μας είναι ικανοί για τα γράμματα και όχι για τα πράγματα».

*Ομ. καθ. ΕΜΠ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT