Στείλε και εσύ την ευχή σου για τη Γιορτή τoυ Πατέρα με την e-κάρτα αγάπης της Μέριμνας

Στείλε και εσύ την ευχή σου για τη Γιορτή τoυ Πατέρα με την e-κάρτα αγάπης της Μέριμνας

Βοήθησε ένα παιδί που έχει χάσει τον πατέρα του να λάβει τη στήριξη που χρειάζεται!

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μέριμνα, με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα, την Κυριακή 19 Ιουνίου, προσκαλεί όλες/ους να εορτάσουν την ημέρα με τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία #karta_agapis

Ο στόχος της δράσης μας είναι να απαλύνουμε την οδύνη της απώλειας αγαπημένου προσώπου στηρίζοντας ένα παιδί που χάνει το γονιό του, διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον που το κατανοεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Μέσω της δράσης αυτής θα χρηματοδοτηθεί η στήριξη παιδιών και εφήβων που πενθούν την απώλεια του πατέρα τους. Με την κατάλληλη ψυχολογική στήριξη που παρέχει η Μέριμνα τα παιδιά αναπτύσσουν νέα ψυχικά αποθέματα για να διαχειριστούν το θρήνο τους.

Ο θρήνος είναι μία μακρόχρονη διεργασία στη διάρκεια της οποίας το παιδί βιώνει οδυνηρές αντιδράσεις καθώς προοδευτικά προσαρμόζεται στην απουσία του πατέρα του, αναπτύσσει έναν εσωτερικευμένο δεσμό μαζί της και επαναπροσδιορίζει την ιστορία της ζωής του. 

Κάθε πατέρας, ακόμα και αν δεν είναι κοντά μας, Ζει για Πάντα στην Καρδιά μας!

Τρόπος συμμετοχής, 13 – 20 Ιουνίου:

  1. Μπες στο https://merimna.org.gr/giorti-tou-patera-ecard/
  2. Διάλεξε την κάρτα της προτίμησής σου
  3. Όρισε το ποσό της δωρεάς σου
  4. Συμπλήρωσε τα στοιχεία του παραλήπτη της κάρτας
  5. Γράψε την ευχή σου στον πατέρα της καρδιάς σου
  6. Με την ολοκλήρωση της δωρεάς σου, η e-ανθοδέσμη αγάπης θα αποσταλεί στο email που έχεις ζητήσει.
  7. Ευχαριστήριο email και στην συνέχεια απόδειξη δωρεάς θα σταλεί στο δικό σου email. 

Οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι της Μέριμνας παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική στήριξη και διευκολύνουν την προσαρμογή του παιδιού και της οικογένειας στην απώλεια αγαπημένου τους προσώπου. Το σύνολο συνεδριών για τη στήριξη κάθε παιδιού ή εφήβου για απώλεια γονιού από φυσικό αίτιο είναι τρεις περίπου μήνες. Η διάρκεια της στήριξης στην απώλεια γονιού από αιφνίδιο ή βίαιο θάνατο είναι ένα με δύο χρόνια. 

Πληροφορίες: Ειρήνη Γκιουλάκου, Fundraising Manager, [email protected] +30 6936704226.

Λίγα λόγια για τη Μέριμνα

Η «Μέριμνα» είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που παρέχει φροντίδα σε παιδιά και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή και την απώλεια αγαπημένου τους προσώπου. Ιδρύθηκε το 1995 από εννέα επιστήμονες υγείας και παιδείας και  αποτελεί τη μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα και στη Συμβουλευτική Πένθους για παιδιά και εφήβους. Παρέχει δωρεάν ιατρονοσηλευτικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε παιδιά με απειλητική για τη ζωή ασθένεια και τις οικογένειές τους μέσω της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, η οποία λειτουργεί στην Αττική και Συμβουλευτική Στήριξη στο Πένθος σε παιδιά που βιώνουν την απώλεια αγαπημένου προσώπου μέσω των Συμβουλευτικών Κέντρων Στήριξης Παιδιών και Οικογενειών στο Πένθος, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, πραγματοποιεί εξειδικευμένες επιμορφώσεις για επαγγελματίες υγείας και παιδείας, προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίζουν παιδιά, οικογένειες και σχολικές κοινότητες, που βιώνουν είτε την σοβαρή ασθένεια, είτε την απώλεια. Περισσότερες πληροφορίες: www.merimna.org.gr 

Λίγα λόγια για την απώλεια του πατέρα – Πώς να στηρίξω ένα παιδί 

Ο ρόλος του πατέρα είναι σημαντικός στην ανάπτυξη του παιδιού. Η σχέση με τον πατέρα καθορίζει την ταυτότητά μας, διαμορφώνει πτυχές της προσωπικότητάς μας, δίνει ένα στίγμα για τον χαρακτήρα και τις δεξιότητές μας. Είναι ένα αποτύπωμα που φέρνουμε στη ζωή και το φυλάμε πάντα στην καρδιά μας, είτε έχουμε την δυνατότητα να τον βλέπουμε και να τον έχουμε στη ζωή μας, είτε όχι. Είναι μια σχέση που διαμορφώνει την βιογραφία της ζωής μας. Πολλά παιδιά βιώνουν την απώλεια του πατέρα λόγω θανάτου. Και γι’ αυτά τα παιδιά η ημέρα της γιορτής του πατέρα είναι σημαντική.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που έχουν χάσει τον πατέρα τους σε πολύ μικρή ηλικία;

Για τα παιδιά που έχουν χάσει τον πατέρα τους σε πολύ μικρή ηλικία είναι σημαντικό να τον γνωρίσουν μέσα από την αφήγηση, να ακούσουν την ιστορία του και να έχουν την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις όποτε θέλουν, έτσι ώστε να τον συμπεριλάβουν στην ιστορία ζωής τους.

Τα μεγαλύτερα παιδιά που βιώνουν την απώλεια του πατέρα έχουν ζωντανές αναμνήσεις, εικόνες και λόγια που έχουν ειπωθεί από τον πατέρα τους και έχουν αγγίξει την καρδιά τους.  Είναι σημαντικό να υπάρχει ανοικτή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια και να δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να εκφράζεται.

Με ποιο τρόπο βιώνουν τα παιδιά που έχουν χάσει τον πατέρα τους την γιορτή του πατέρα;

Η ημέρα της γιορτής του πατέρα μπορεί να εγείρει συναισθήματα θλίψης, αμηχανίας και νοσταλγίας για τα παιδιά που βιώνουν την απώλεια του πατέρα τους. Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία να τιμηθεί η σχέση που έχει το παιδί με τον πατέρα.

Ποια στάση είναι βοηθητική από τους ενήλικες προς τα παιδιά που ο πατέρας τους δεν είναι στη ζωή, την ημέρα της γιορτής του πατέρα;

Οι ενήλικες συχνά προσπαθούν να προσπεράσουν την ημέρα αυτή, καθώς δεν θέλουν να θυμίζουν στα παιδιά τους γεγονότα που τους έχουν προκαλέσει πόνο. Στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη να θυμούνται. Όταν κάποιος αγαπημένος μας πεθαίνει, δε φεύγει έτσι απλά από τη ζωή μας, αντίθετα εξακολουθεί να έχει μια έντονη παρουσία και ένα ξεχωριστό νόημα για εμάς. Γιορτές, επέτειοι, αλλά και ημερομηνίες κλειδιά για την απώλεια είναι συχνά μέρες στις οποίες πυροδοτούνται όλα τα συναισθήματα και οι σκέψεις των παιδιών. 

Οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εκφραστούν την ημέρα αυτή, να ρωτήσουν, να θυμηθούν και να τους δώσουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν, στο βαθμό που εκείνα επιθυμούν, σκέψεις και συναισθήματα για τον πατέρα τους. 

Θυμηθείτε ότι η μέρα αυτή εγείρει συναισθήματα θρήνου και αναγνωρίστε τα. Να είστε συμπονετικοί προς τον εαυτό σας και τα παιδιά σας. Δώστε χώρο σε όλα τα συναισθήματα που προκύπτουν, χαρούμενα και δυσάρεστα. Ζήστε όλες τις στιγμές μαζί με τα παιδιά σας.

Η ημέρα της γιορτής του πατέρα, μπορεί να γίνει αφορμή για να τιμήσει το παιδί την μοναδική σχέση και τον δεσμό που διατηρεί με τον πατέρα του, ακόμη και μετά τον θάνατό του. 

Η ιδιαίτερη αυτή μέρα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά που δε ζει πλέον ο πατέρας τους, να γιορτάσουν μαζί με όλα τα άλλα παιδιά, να νιώσουν περηφάνια για το πατέρα τους, και χωρίς ντροπές να εκφράσουν την αγάπη τους και την ευγνωμοσύνη τους για όλα τα ψυχικά και συναισθηματικά εφόδια που τους χάρισε. 

Φαίδων Χατζής & Ελευθερία Ράλλη
Ψυχολόγοι 
Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος στην Αθήνα
Μέριμνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT