Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για 3.000 μαθητές της ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για 3.000 μαθητές της ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη

Ξεκίνησε η υλοποίηση του πρωτοποριακού και καινοτόμου Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Προστασία των Θαλασσών

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η υλοποίηση του πρωτοποριακού και καινοτόμου Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Προστασία των Θαλασσών. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την ΜΚΟ «Πράκτορες του Πλανήτη», στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Costas M. Lemos Foundation. Πρόκειται για επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος που εκπονήθηκε σε μικρότερη κλίμακα μέσα στο 2022, και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Αττικής, εστιάζοντας σε περιοχές ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Μέσα από το πρόγραμμα, περισσότεροι από 3.000 μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν, να επιμορφωθούν και να κινητοποιηθούν για το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα για τις περιβαλλοντικές απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες, αλλά και να εστιάσουν στους τρόπους αντιμετώπισής τους μέσα από ατομικές και συλλογικές ενέργειες.

Σχεδιασμένο έτσι ώστε να κινήσει αλλά και να ενισχύσει το ενδιαφέρον, τις γνώσεις και τις δράσεις των μαθητών για το περιβάλλον και τη διάσωσή του, το Πρόγραμμα αποτελείται από 3 στάδια που συνδέονται μεταξύ τους οδηγώντας το ένα στο άλλο, κλιμακωτά. Με στόχο το πρόγραμμα να προσφέρει μια ολιστική εμπειρία στους μαθητές με την ενσωμάτωση ποικίλων και καινοτόμων μεθόδων υλοποίησης – συνδυασμός animation video, θεατρικής παράστασης με τη συμμετοχή του κοινού, μουσικής, τραγουδιού, διαδραστικών online παιχνιδιών γνώσεων, ατομικής και συλλογικής call to action δράσης – η ΜΚΟ «Πράκτορες του Πλανήτη» ανέλαβε να δώσει περιεχόμενο στη δέσμευση/όραμα του C.M.Lemos Foundation, για καθαρές θάλασσες και περιβαλλοντικά ευαίσθητους και ενημερωμένους πολίτες του αύριο, τα παιδιά.  

Η θεατρική παράσταση «Πράκτορες του Πλανήτη: Τα Τέρατα των Θαλασσών»

Πρώτο σκέλος του προγράμματος είναι η παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Πράκτορες του Πλανήτη: Τα Τέρατα των Θαλασσών», στο θέατρο Βέμπο. Η παράσταση βασίζεται στους χαρακτήρες και τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών της βραβευμένης σειράς παιδικών βιβλίων  «Πράκτορες του Πλανήτη», (Εκδ. Μεταίχμιο), που δημιούργησε η Ελένη Ανδρεάδη, Ιδρύτρια της ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη. Μέσα από μια διασκεδαστική πλοκή, διάδραση με το κοινό και πολλή μουσική, τα παιδιά μαθαίνουν ποια είναι τα προβλήματα που απειλούν τις θάλασσες και ειδικά τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση από τα πλαστικά και η υπεραλίευση, το επιστημονικό τους υπόβαθρο, με ποιες ενέργειες μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και τη σημασία της γνώσης, της πρωτοβουλίας, τη συνεργασίας και της ατομικής και συλλογικής προσπάθειας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο σχολείο

Στο δεύτερο σκέλος του προγράμματος, παιδαγωγοί των Πρακτόρων του Πλανήτη, θα επισκεφθούν τα σχολεία και κατά τη διάρκεια μίας διδακτικής ώρας, θα φροντίσουν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και «μυστικές αποστολές», βασισμένες στο βιβλίο «Πράκτορες του Πλανήτη: Τα Τέρατα των Ωκεανών», να ενισχύσουν τις γνώσεις των παιδιών γύρω από τις έννοιες που άκουσαν στην παράσταση, ενώ κάθε παιδί θα λάβει την ταυτότητα του Πράκτορα του Πλανήτη, και την ατομική μυστική αποστολή που θα πρέπει να συνεχίσει στο σπίτι, για να ενημερώσει κι αυτό με τη σειρά του γονείς και φίλους.

 Συλλογική δράση: καθαρισμός παραλίας από τους Πράκτορες του Πλανήτη

Τρίτο και τελευταίο σκέλος του προγράμματος, η κινητοποίηση και συλλογική δράση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για τον καθαρισμό μιας παραλίας, ως μία ακόμη μυστική αποστολή που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας οι Πράκτορες του Πλανήτη.

Πράκτορες του Πλανήτη:

Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2009, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος της οργάνωσης είναι μέσα από καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, να προσφέρει στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Με την πεποίθηση ότι τα παιδιά είναι η ελπίδα όλων μας για έναν υγιή και βιώσιμο πλανήτη, σχεδιάζει και υλοποιεί σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα Ευέλικτης Ζώνης & Βιωματικών Δράσεων του Υπουργείου και υλοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε ολόκληρη την χώρα και το εξωτερικό.

www.Planetagents.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT