Αναβάθμιση desktop: Καν’το σε πέντε βήματα

Αναβάθμιση desktop: Καν’το σε πέντε βήματα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά ή γρήγορα η ώρα που το desktop σου θα χρειαστεί τη συμβολή σου προκειμένου να ανακτήσει κάποια από -ή και όλη- τη χαμένη ταχύτητα και ισχύ του, θα έρθει.

Ευτυχώς όμως για ‘σένα και εν αντιθέσει με τα laptops, τα desktops προσφέρουν δυνατότητα αναβάθμισης, επιτρέποντάς σου να εστιάσεις στον τομέα που απαιτείται ενίσχυση, προκειμένου να βελτιώσεις τις επιδόσεις τους σύμφωνα με τα «θέλω» και τις απαιτήσεις σου. Αρκετοί είναι εκείνοι που νιώθουν δέος όμως απέναντι στην αναβάθμιση αφού πρόκειται για διαδικασία που κρύβει τα δικά της μυστικά. Κι όμως, τα πράγματα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο απλά απ’ ό,τι δείχνουν. Έλα να δούμε πώς θα αναβαθμίσεις και το δικό σου desktop σε πέντε μόλις βήματα.

Βήμα 1: Πού είναι το πρόβλημα;

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να προσδιορίσεις πού χωλαίνει το σύστημά σου. Τι είναι αυτό που δεν κάνει πλέον καλά; Αργεί στην απόκρισή του; Ζορίζεται κατά το multitasking; Τα βρίσκει σκούρα όταν προσπαθείς να τρέξεις απαιτητικές εφαρμογές; Έχει πρόβλημα στα γραφικά όταν τρέχεις παιχνίδι σε υψηλή ανάλυση; Εντόπισε το ζήτημα που αντιμετωπίζεις και βάσει αυτού θα καταλάβεις ποιο είναι το υποσύστημα ή τα υποσυστήματα που πρέπει να αναβαθμίσεις. Σημείωσε ότι είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί να ασχοληθείς με περισσότερα από ένα στοιχεία του desktop σου -π.χ. έναν συνδυασμό RAM και κάρτας γραφικών, επεξεργαστή και motherboard, SSD και RAM.

Βήμα 2: Θέσε budget

Αναβάθμιση desktop: Καν’το σε πέντε βήματα-1

Πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγορά σου, ξεκαθάρισε τα χρήματα που προτίθεσαι να ξοδέψεις για να κάνεις τη δουλειά σου. Το budget σου θα κυμανθεί σε διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με τον τύπο και τον αριθμό των υποσυστημάτων που θα χρειαστείς καθώς επίσης και τις απαιτήσεις σου. Αν φερ’ ειπείν θες ένα μικρό «σπρώξιμο» ως προς τη RAM, τότε θα είσαι σε θέση να κάνεις τη δουλειά σου με ένα ποσό κάτω των €100. Αν πάλι περιμένεις το σύστημά σου να τρέχει άνετα τα μεγαλύτερα blockbusters του gaming σε ανάλυση 4K και ψάχνεις για κάρτα γραφικών, τότε υπολόγισε τετραψήφιο νούμερο και βλέπουμε…

Βήμα 3: Έλεγξε συμβατότητα και επιδόσεις

Ένα desktop είναι σαν ένα παζλ: όλα τα κομμάτια του πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους. Αν σκέφτεσαι για παράδειγμα να αλλάξεις τον επεξεργαστή σου, ο καινούριος θα πρέπει να ταιριάζει φυσικά και να υποστηρίζεται από τη motherboard. Αν θες να προσθέσεις ένα DIMM RAM ακόμα, αυτό θα πρέπει να έχει ιδανικά τα ίδια χαρακτηριστικά (χρονισμός, χωρητικότητα κλπ) με το ήδη υπάρχον. Μια νέα κάρτα γραφικών οφείλει να επικοινωνεί με τη motherboard με τη σωστή έκδοση PCIe. Ό,τι κι αν ετοιμάζεσαι να προσθέσεις στο σύστημά σου, βεβαιώσου πρώτα ότι ταιριάζει σε αυτό, σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανιστούν έξοδα από το πουθενά.

Βήμα 4: Κατάληξε σε προϊόν

Αναβάθμιση desktop: Καν’το σε πέντε βήματα-2

Τώρα πλέον είσαι πανέτοιμος να βρεις το υποσύστημα (ή τα υποσυστήματα) των ονείρων σου. Δες προσεκτικά τι υπάρχει στα χρήματα που είσαι διατεθειμένος να δώσεις και κατά πόσο ικανοποιεί τις προσδοκίες σου. Αν κάτι δεν πάει καλά, τότε ενδεχομένως να πρέπει να επιστρέψεις στο βήμα 2 και να επαναπροσδιορίσεις είτε το budget, είτε τα «θέλω» σου. Κάνε την έρευνα αγοράς σου, μελέτησε προσεκτικά τις προτάσεις από τους διάφορους κατασκευαστές και αναζήτησε γνώμες χρηστών και ειδικών σχετικά με τη συμπεριφορά των υποσυστημάτων (από τη θερμοκρασία που αναπτύσσουν κατά τη λειτουργία τους, μέχρι την υποστήριξή τους σε βάθος χρόνου μέσω firmware updates).

Βήμα 5: Δώσε βάση στην εγκατάσταση

Για το τέλος, τι άλλο από την εγκατάσταση του νέου σου υποσυστήματος και την ολοκλήρωση της αναβάθμισης; Εννοείται πως αν δεν νιώθεις σίγουρος για το συγκεκριμένο βήμα, καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού, αφού τυχόν σφάλμα, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες (που μάλιστα δεν καλύπτονται από εγγύηση). Βεβαιώσου ότι έχεις ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία, τόσο ως προς την αφαίρεση του υπάρχοντος υποσυστήματος, όσο και ως προς την προσθήκη του καινούριου. Κάνε τις απαραίτητες δοκιμές και έλεγξε στο site του κατασκευαστή για την πιο πρόσφατη έκδοση του firmware του, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τα χαρακτηριστικά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT