Καύσιμο από μαγειρικό λάδι; Μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Καύσιμο από μαγειρικό λάδι; Μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Η Πράσινο Λάδι διευρύνει τα σημεία συλλογής οικιακών τηγανελαίων αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο των πρατηρίων AVIN και Shell  

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να είναι ακόμα τα βασικότερα για την κίνηση των περισσότερων οχημάτων αλλά και για τη θέρμανση των σπιτιών μας, όμως οι κολοσσοί της ενέργειας ήδη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αφού για πολλούς λόγους δεν αποτελούν μια βιώσιμη λύση για το μέλλον.

Κι ενώ η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, η εταιρεία “Πράσινο Λάδι” προνοεί προσφέροντάς μας τη λύση του βιοντίζελ από απόβλητα. Ενός βιώσιμου καυσίμου που παράγεται από χρησιμοποιημένο… μαγειρικό λάδι! Ναι, από αυτό το λάδι που καταλήγει καθημερινά στις αποχετεύσεις και στα σκουπίδια, μετά από τη χρήση και το μαγείρεμα. Κι αν σκέφτεσαι, «ε σιγά, πόσο λάδι μπορεί να φτάνει εκεί;» σε ενημερώνουμε πως κάθε χρόνο περισσότεροι από 45.000 τόνοι μαγειρικού λαδιού παράγονται μονάχα από τα ελληνικά νοικοκυριά. Χωρίς να υπολογίσουμε το λάδι που πετιέται από υπηρεσίες εστίασης και ξενοδοχεία. 

Κι όταν λέμε μαγειρικό λάδι εννοούμε όλα τα βρώσιμα έλαια που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα ή τηγάνισμα, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Ναι, ακόμα και το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο, το φοινικέλαιο, το πυρηνέλαιο αλλά και παλιά ταγκισμένα λάδια, δεν πάνε χαμένα αλλά μετατρέπονται σε βιοντίζελ. Έτσι όχι μόνο προστατεύονται οι θάλασσές μας αλλά και οι αποχετεύσεις που συχνά φράζουν από κατακάθια λαδιού.

Καύσιμο από μαγειρικό λάδι; Μπορεί να γίνει πραγματικότητα-1

Η εταιρεία “Πράσινο Λάδι” πρωτοπορεί στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων καθώς και της κυκλικής οικονομίας. Φροντίζει, δηλαδή, να αξιοποιεί βιολογικά προϊόντα, απόβλητα και προϊόντα προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώνει τις δυνάμεις της με την AVIN & Coral -πρατήρια με το σήμα Shell- και κάνει την ανακύκλωση χρησιμοποιημένου λαδιού πιο εύκολη και προσβάσιμη από ποτέ, αυξάνοντας τα ήδη υπάρχοντα σημεία συλλογής ανά την Ελλάδα με επιπλέον σημεία σε 32 πρατήρια AVIN & Shell. Έτσι, θα μας δίνεται η δυνατότητα ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου οικιακού μας λαδιού, εύκολα και γρήγορα, ακολουθώντας τρία απλά βήματα.

  • Μετά το τηγάνισμα αφήνουμε το λάδι να κρυώσει.
  • Δεν το πετάμε αλλά το συλλέγουμε σε μπουκάλια 1,5L.
  • Τοποθετούμε τα μπουκάλια σε σημεία συλλογής της εταιρείας «Πράσινο Λάδι».

Πιλοτικά 10 πρατήρια AVIN και 22 πρατήρια Shell διαθέτουν τους ειδικούς κάδους «Πράσινο Λάδι» ενώ μελλοντικά στόχος είναι να εξαπλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των δύο εμπορικών εταιρειών.

Από το  τηγανέλαιο, λοιπόν, που συλλέγεται ήδη και θα συλλέγεται και από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, η εταιρεία συγκεντρώνει ετησίως περίπου 25.000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους ανακυκλώνει αποκλειστικά για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στόχος είναι οι τόνοι των αποβλήτων ελαίων να αυξηθούν περαιτέρω.  

Αυτό είναι το βιοντίζελ από απόβλητα. Ένα βιοκαύσιμο, δηλαδή ένα καύσιμο που προέρχεται από ανακύκλωση απορριμμάτων. Το βιοντίζελ από απόβλητα είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο, αφού παράγει 88% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου σε σχέση με το ορυκτό ντίζελ. Είναι κατάλληλο για την κίνηση οχημάτων ενώ δεν ανταγωνίζεται την τροφική αλυσίδα, μειώνοντας παράλληλα την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT