Αγκαλιάζοντας την ανατρεπτική καινοτομία.

Αγκαλιάζοντας την ανατρεπτική καινοτομία.

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καινοτομία αποτελεί πάντα μέρος της ωριμότητας ενός κλάδου, είτε παρέχεται από εργολάβους είτε από οποιεσδήποτε υπηρεσίες εσωτερικά σε μια επιχείρηση. Οι εταιρείες διαχείρισης εγκαταστάσεων και καθαρισμού είναι εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε αφορά νέους, καινοτόμους τρόπους και διαδικασίες εργασίας.

Παρά τη διαθεσιμότητα της τεχνολογίας, ο τομέας διαχείρισης εγκαταστάσεων και καθαρισμού δείχνει να αργεί να υιοθετήσει τις νέες καινοτομίες λόγω πολλών εμποδίων, όπως η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, μεγάλο ανταγωνισμό και προσπάθειες μείωσης του κόστους. Ωστόσο, υπάρχει η ευκαιρία να ενσωματωθούν πλήρως τα συστήματα διαχείρισης εγκαταστάσεων με χρήση ρομποτικών υπηρεσιών και έξυπνων τεχνολογιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα, μείωση κόστους και ανάπτυξη καλύτερης, προστιθέμενης αξίας δεδομένων.

Μια καινοτόμος προσέγγιση είναι η χρήση του ρομποτικού αυτοματισμού και της επαυξημένης πραγματικότητας για τη διαχείριση επαναλαμβανόμενων και επικίνδυνων εργασιών, απελευθερώνοντας το προσωπικό για πιο περίπλοκες και εξειδικευμένες εργασίες.

Με στόχο την ανατρεπτική καινοτομία

Αγκαλιάζοντας τις αναδυόμενες τάσεις, οι εταιρείες διαχείρισης εγκαταστάσεων μπορούν να εξορθολογήσουν τις λειτουργίες, να μειώσουν το χρόνο λειτουργίας και να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν τη διαχείριση των εγκαταστάσεων ελκυστικό στόχο για καινοτόμες πρακτικές. Οι πελάτες έχουν ήδη αρχίσει να απαιτούν αυτή την ανατρεπτική, ‘disruption’ λύση, αλλά το ερώτημα παραμένει εάν οι εταιρείες διαχείρισης εγκαταστάσεων ανταποκρίνονται στην πρόκληση. Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη τεχνολογίας και διαδικασιών που μπορούν να ενσωματώσουν πλήρως τα συστήματα διαχείρισης εγκαταστάσεων. Αυτή η ενοποίηση μπορεί να βελτιστοποιήσει τη χρήση ρομπoτικών υπηρεσιών και τεχνολογιών έξυπνων εγκαταστάσεων σε όλη την κτηριακή υποδομή, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγικότητα, ποιότητα, μείωση κόστους και ανάπτυξη καλύτερης προστιθέμενης αξίας δεδομένων.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι η χρήση ρομποτικού αυτοματισμού, ο οποίος, με κατάλληλη εκπαίδευση και συνεχή επαφή, διαδραστικότητα και συνεργατικότητα με τα ρομπότ δίνει πλεονέκτημα στο reskilling και upskilling των εργαζομένων εταιρειών διαχείρισης εγκαταστάσεων. Επιπλέον, η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές εγκαταστάσεων στον απομακρυσμένο έλεγχο και παρακολούθηση συστημάτων αυτοματισμού από μακριά, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και κερδίζοντας ανθρωποώρες και κυρίως κόπο των εργαζομένων.

Αυτά αντιπροσωπεύουν ένα μέρος των αναξιοποίητων δυνατοτήτων για ψηφιακό μετασχηματισμό και ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις σε αυτόν τον κλάδο να αγκαλιάσουν την καινοτομία και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους.

Αγκαλιάζοντας την ανατρεπτική καινοτομία.-1

Προτιμώμενη λύση

Ο ρομποτικός αυτοματισμός γίνεται ολοένα και περισσότερο η προτιμώμενη λύση για την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων και επικίνδυνων εργασιών σε μια ποικιλία βιομηχανιών και κλάδων. Επί του παρόντος, ασιατικές και ευρωπαϊκές εταιρείες πρωτοστατούν στην κατασκευή και την υιοθέτηση ρομποτικής για υπηρεσίες όπως ο καθαρισμός, η εξυπηρέτηση και η ασφάλεια, με ευρεία υιοθέτηση που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Πολλές εταιρείες ενσωματώνουν ενεργά τη ρομποτική στις λειτουργίες διαχείρισης εγκαταστάσεων για να εκτελούν εργασίες όπως καθαρισμός δαπέδου, πλύσιμο παραθύρων, ακόμη και καθαρισμός με drones σε κτήρια. Οι συνεχιζόμενες καινοτομίες στη ρομποτική περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τόσο υλικού όσο και λογισμικού για εσωτερικά και εξωτερικά ρομποτικά συστήματα.

Τα οφέλη τέτοιων ρομπότ είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μείωσης των λειτουργικών εξόδων, της απελευθέρωσης του υπάρχοντος προσωπικού ώστε να επικεντρωθεί σε δραστηριότητες υψηλότερης αξίας και του μετριασμού ορισμένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτές τις εργασίες.

Οι επαναλαμβανόμενες εργασίες είναι πρωταρχικές σκέψεις για την ενσωμάτωση ρομπότ σε λειτουργίες, καθώς συνήθως ακολουθούν την ίδια διαδικασία κάθε φορά. Μερικές εταιρείες σχεδιάζουν και κατασκευάζουν επί του παρόντος ρομπότ για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, όπως αυτές που εκτελούνται σε μπάνια και σε δάπεδα.

Augmented και Virtual Reality

Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει εμφανιστεί η εμφάνιση ολοκληρωμένων λύσεων επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στη διαχείριση των εγκαταστάσεων. Το AR διαφέρει από την εικονική πραγματικότητα (VR). Το AR χρησιμοποιεί μια ρύθμιση πραγματικού κόσμου σε αντίθεση με το VR, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου εικονικό (όχι φυσική μορφή). Οι χρήστες AR μπορούν να ελέγχουν την παρουσία τους στον πραγματικό κόσμο. Οι χρήστες VR ελέγχονται από το σύστημα. Το AR ενισχύει τόσο τον εικονικό όσο και τον πραγματικό κόσμο, ενώ το VR ενισχύει μόνο μια φανταστική, εικονική πραγματικότητα.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές τεχνολογίας πειραματίζονται επί του παρόντος με διάφορες εφαρμογές AR για την υποστήριξη των εργαζομένων σε επιλεγμένες εργασίες. Συνολικά, η ανάπτυξη λύσεων AR αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία για τις εταιρείες διαχείρισης εγκαταστάσεων να εξορθολογίσουν τις δραστηριότητές τους, να μειώσουν το χρόνο διακοπής λειτουργίας και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Disruption με βήματα μόρφωσης και εκπαίδευσης

Καθώς ο κλάδος διαχείρισης εγκαταστάσεων συνεχίζει να εξελίσσεται, οι εταιρείες διαχείρισης εγκαταστάσεων δεν μπορούν απλώς να γυρίσουν τον διακόπτη για να αξιοποιήσουν αυτές τις αναδυόμενες τάσεις. Αντίθετα, οι πελάτες τους μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τη στρατηγική, τις οργανωτικές τους δυνατότητες και την κουλτούρα τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Επιπλέον, καθώς ορισμένες από αυτές τις τάσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό

στάδιο, τα στελέχη θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία γερών θεμελίων που θα επιτρέψουν στον οργανισμό τους να υιοθετήσει με επιτυχία και να εφαρμόσει αυτές τις τάσεις.

Για το σκοπό αυτό, μπορούν να γίνουν ενέργειες όπως:

  1. Ολοκληρωμένη ανασκόπηση της υπάρχουσας στρατηγικής, της κουλτούρας και των δυνατοτήτων του οργανισμού για εντοπισμό τομέων που απαιτούν βελτίωση ή τροποποίηση.
  2. Ανάπτυξη με σαφή οδικό χάρτη που περιγράφει τα βήματα που απαιτούνται για την επιτυχή υιοθέτηση αυτών των αναδυόμενων τάσεων, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων επενδύσεων σε τεχνολογία, ταλέντο και υποδομές.
  3. Επένδυση στο απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηριχθούν οι αναδυόμενες τάσεις, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με εμπειρία σε τομείς όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων.
  4. Καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και πειραματισμού όπου οι νέες ιδέες είναι ευπρόσδεκτες και δοκιμάζονται.
  5. Καθιέρωση σαφών μετρήσεων για την παρακολούθηση της επιτυχίας αυτών των αναδυόμενων τάσεων και διασφάλισης ότι ο οργανισμός παρακολουθεί και προσαρμόζει συνεχώς τη στρατηγική του για να επιτύχει τους στόχους του.

Λαμβάνοντας αυτές τις ενδεικτικές ενέργειες, οι εταιρείες διαχείρισης εγκαταστάσεων μπορούν να τοποθετήσουν αποτελεσματικά τους οργανισμούς τους προς την αξιοποίηση των αναδυόμενων τάσεων και να οδηγήσουν την ανάπτυξη και καινοτομία τα επόμενα χρόνια.

Gerobo International

Η Gerobo International είναι πάροχος ρομποτικών λύσεων αυτοματισμού που αφορούν στους επιχειρηματικούς της τομείς που αναπτύσσονται σε Robotics, Cobotics, AMR’s, Service robots, AI Drone solutions και Cyber Security. H εταιρεία παρέχει υψηλών προδιαγραφών λύσεις στους τομείς Ναυτιλίας, Βιομηχανίας, Logistics, Υγείας και Ho.ReCa. Οι κλάδοι αυτοί αναζητούν διαρκώς προηγμένες τεχνολογικές και οικονομικές λύσεις για να αντιδράσουν και ανταπεξέλθουν σε μια σειρά από διεθνείς αλλαγές, νομοθεσίες, ανάγκες και ζήτηση. Το σύνθημα της εταιρείας είναι People First, Robots Next!, καθώς εμπνέεται από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες και αυξητικά εφαρμόσιμες τεχνολογικές εξελίξεις στο πλαίσιο αυτοματισμών των Smart Cities, του Industry 4.0 & 5.0, την 5G τεχνολογία, την ανθρώπινη συνεργατική αλληλεπίδραση με τη ρομποτική και το IoT.

www.gerobo.eu  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT