«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πρόγραμμα

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πρόγραμμα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 95.000 αιτήσεις εκ των 300.000 και άνω που κατατέθηκαν συνολικά στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», έχουν ήδη εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς. Με τη διαδικασία επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα να τρέχει ήδη και το συνολικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται στα  99.984.006€ πάμε να δούμε όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για το πρόγραμμα.

Τι είναι το πρόγραμμα

Εάν είσαι δικαιούχος του προγράμματος τότε λογικά θα το γνωρίζεις καλά. Εάν όμως το ακούς για πρώτη φορά, ας δούμε περί τίνος πρόκειται, όσο πιο συνοπτικά μπορούμε. Μιλάμε πρακτικά για ένα πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα. Ένα αντίστοιχο δηλαδή πρόγραμμα με το επιτυχημένο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που επιδοτούσε και επιδοτεί κάθε δικαιούχο για την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών. Στην περίπτωση εκείνη, ο δικαιούχος καλούταν να αντικαταστήσει το παλιό του ψυγείο, κλιματιστικό ή καταψύκτη με μια νέα αντίστοιχη ηλεκτρική συσκευή, φιλικότερη προς το περιβάλλον και εννοείται λιγότερο ενεργοβόρα, παίρνοντας επιδότηση.

Ας γυρίσουμε όμως και πάλι στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Στην περίπτωση αυτή, το πρόγραμμα επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες. Μάλιστα, η ιδιαιτερότητα στο εν λόγω πρόγραμμα είναι πως όχι μόνο επιδοτείται η αγορά ενός καινούργιου ηλιακού θερμοσίφωνα αλλά και η δαπάνη για τις υπηρεσίες εγκατάστασης. Δηλαδή, τις εργασίες απεγκατάστασης του παλιού, την εγκατάσταση του νέου, το κόστος της μεταφοράς, τα αναλώσιμα και τα εξαρτήματα που θα χρειαστεί κλπ.

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πρόγραμμα-1

Σχετικά με τα vouchers

Τι σημαίνει όμως επιδότηση ή αλλιώς voucher; Εάν ανήκεις στους δικαιούχους, τότε μην περιμένεις να μπουν χρήματα στο λογαριασμό σου. Αντ’ αυτού, πρόκειται να λάβεις δυο επιταγές, δύο voucher δηλαδή, τα οποία θα είσαι σε θέση να εξαργυρώσεις με την αγορά ενός νέου ηλιακού θερμοσίφωνα από τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Μην μπερδευτείς! Δεν μιλάμε για επιταγές σε φυσική μορφή αλλά για μοναδικούς κωδικούς τους οποίους θα λάβεις τόσο στο email σου όσο και στο κινητό σου με SMS.

Μην σε αγχώνει αυτό. Ακόμη και να γνωρίζει κάποιος των κωδικό των επιταγών σου δεν του επιτρέπεται να τις χρησιμοποιήσει. Και αυτό διότι τη στιγμή της αγοράς θα πρέπει να δηλωθεί και κωδικός μίας χρήσης (ΟTP) που έχει ισχύ λίγων λεπτών και αποστέλλεται στο προσωπικό σου κινητό, το οποίο με τη σειρά του έχει επιβεβαιωθεί κατά την υποβολή της αίτησης. Με απλά λόγια, υπάρχει πλήρης προστασία.

Γιατί όμως εκδίδονται δυο vouchers; Το πρώτο voucher χρησιμοποιείται για αυτήν καθ’αυτήν την αγορά του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα ενώ το δεύτερο, μπορεί προαιρετικά να επιδοτήσει τη δαπάνη των απαραίτητων εργασιών που σου αναφέραμε παραπάνω. Πρόσεξε. Δεν επιδοτείται το σύνολο της αγοράς και των απαραίτητων υπηρεσιών. Επιδοτείται αντιθέτως ένας μέρος της δαπάνης με τη μέγιστη αξία του ποσοστού επιδότησης να φτάνει το 60%. Επομένως, το υπόλοιπο ποσό, όπως αυτό θα διαμορφωθεί ανά περίπτωση, θα πληρωθεί από εσένα.

Πώς όμως υπολογίζεται το ποσό που δικαιούσαι; Αυτό γίνεται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος. Έτσι, θα ενημερωθεί τόσο ο έμπορος που θα κάνει την τιμολόγηση όσο και εσύ καθώς μετά την εξαργύρωση του voucher θα λάβεις SMS στο κινητό σου με το ακριβές ποσό που εξαργυρώθηκε.

Επιπλέον, οφείλεις να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς σε καμία των περιπτώσεων να μεταβιβάσεις τις επιταγές σου σε άλλο πρόσωπο, ακόμα και εάν δεν σκοπεύεις να τη χρησιμοποιήσεις. Πρόκειται για ξεκάθαρα προσωπικές επιταγές που αφορούν την αίτηση που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες και κριτήρια για ένα άτομο.

Πώς θα κάνεις χρήση των voucher σου

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να επιλέξεις ένα κατάστημα το οποίο να συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Έπειτα, μπορείς να προχωρήσεις σε παραγγελία όποιου ηλιακού θερμοσίφωνα επιλέξεις. Προσοχή: Η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται από πάρα πολλές παραμέτρους. Επομένως, μην αμελήσεις να κάνεις πρώτα την έρευνά σου και να εξακριβώσεις τις ανάγκες του χώρου σου αλλά και τις προδιαγραφές του. Δεν κάνουν όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες για όλους.

Αφού λοιπόν καταλήξεις στην αγορά, έπειτα από μεθοδική έρευνα, θα δώσεις τον κωδικό της επιταγής σου η οποία θα καλύψει μέρος της δαπάνης. Εάν το ίδιο κατάστημα αναλάβει τις εργασίες αντικατάστασης του παλιού και τοποθέτησης του καινούργιου θερμοσίφωνα τότε δίνεις και τον κωδικό της δεύτερης επιταγής. Αντίστοιχα και εδώ, καλύπτεται μέρος της δαπάνης των απαραίτητων εργασιών.

Προσοχή! Προκειμένου να ισχύει η επιδότηση της αγοράς όσο και αυτή των εργασιών θα πρέπει υποχρεωτικά να παραδώσεις τον παλιό σου ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ώστε να ανακυκλωθεί. Σου θυμίζουμε, αν και λογικά το ξέρεις ήδη, πως γίνονται δεκτοί προς αντικατάσταση παλιοί ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας τουλάχιστον 40 λίτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT