Τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και η συζήτηση επαναπατρισμού!

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και η συζήτηση επαναπατρισμού!

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των μαρμάρινων Γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών που κοσμούσαν το εξωτερικό του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη αφαιρέθηκε, από τον τότε Βρετανό πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, με το πρόσχημα πως θα τα «προστάτευε» από βανδαλισμούς.

Τα Γλυπτά αυτά μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, η πρώτη ελληνική κυβέρνηση, μετά την ανεξαρτησία της χώρας μας, απαίτησε την επιστροφή των Γλυπτών το 1832, δυστυχώς χωρίς επιτυχία.

Για σχεδόν 200 χρόνια η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των Γλυπτών και τμημάτων του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2006, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, προχώρησε σε μία εξαιρετικά συμβολική πράξη. Επέστρεψε ένα μικρό, αλλά τεράστιας αξίας, τμήμα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, το οποίο είχε στην κατοχή του από το 1871. Ήταν η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό ίδρυμα επέστρεψε ένα τμήμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε και πάλι στις αρχές του έτους. Μετά την συμβολική πράξη  από το Βατικανό, να επιστρέψει τα τμήματα των Γλυπτών που είχε στην κατοχή του και το σαφές μήνυμα πως η θέση τους είναι στην Ελλάδα, προγραμματίστηκαν νέοι γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να επιστραφούν τα αριστουργήματα του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.

Το Δίκτυο Ελληνικών Συλλόγων και φορέων της μητροπολιτικής περιοχής Ρήνου- Νέκαρ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού (EHF) και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, θα φιλοξενήσει συζήτηση για το θέμα του επαναπατρισμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στις 15.10.23, στις 11.30 π.μ., στην Alte Aula, Grabengasse 1, στη Χαϊδελβέργη.

Στην κορυφαία συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Γεώργιος Παππάς, Πρόεδρος της Ένωσης Ξένου Τύπου Γερμανίας, θα συμμετέχουν οι:

  • Dr. Dr. h. c. mult. Άγγελος Χανιώτης, Institute for Advanced Study Princeton,
  • Prof. em. Dr. Tonio Hölscher από το Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης,
  • Research Associate Professor Catharine Titi, Centre national de la recherche scientifique (Γαλλία)
  • Lisa Badum, μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανοελληνικών Εταιρειών Γερμανίας.

Η παρακολούθηση της συζήτησης είναι ανοιχτή προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Μετά την εκδήλωση, θα ακολουθήσει δεξίωση κατά την οποία ομιλητές και ακροατές μπορούν να συζητήσουν επί του θέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT