Έξυπνα παιχνίδια για έξυπνα παιδιά

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιχνίδια αποτελούν εδώ και αιώνες έναν από τους πιο ψυχαγικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για την εύρυθμη και υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Τα τελευταία χρόνια, μια συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών, κατορθώνει να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Ο λόγος για τα παιχνίδια STEM τα οποία συνδράμουν στο γενικότερο πλαίσιο του ομώνυμου εκπαιδευτικού πλαισίου.

Είναι δεδομένο ότι η εκπαίδευση στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη ενός παιδιού. Όχι μόνο τα βοηθά να διαπρέπουν στο σχολείο αλλά εννοείται πως τα εξοπλίζει με πληθώρα δεξιοτήτων που κρίνονται απαραίτητα εφόδια σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Έξυπνα παιχνίδια λοιπόν για… έξυπνα παιδιά.

Έξυπνα παιχνίδια για έξυπνα παιδιά-1

Ας γίνουμε πιο αναλυτικοί. Τα παιχνίδια STEM είναι κάτι περισσότερο από απλά παιχνίδια. Είναι απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων και της δημιουργικότητας. Όχι μόνο ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις αλλά τα ωθούν στο να πειραματιστούν και να μάθουν μέσα από πρακτικές εμπειρίες. Μέσω των παιχνιδιών STEM, τα παιδιά είναι σε θέση να αντιληφθούν και να κατανοήσουν πολύπλοκες έννοιες με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο. Έτσι, είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν αυτή τη γνώση και να την εφαρμόσουν μελλοντικά σε πραγματικές καταστάσεις.

Ένα από τα πιο εμβληματικά και ανθεκτικά παιχνίδια STEM είναι τα γνωστά σε όλους μας τουβλάκια ή γενικά τα παιχνίδια με δομικό χαρακτήρα. Είτε πρόκειται για τα κλασικά ξύλινα τουβλάκια είτε για τα πλαστικά τουβλάκια που διαθέτουν και περισσότερους πιθανούς τρόπους σύνδεσης μεταξύ τους, το είδος αυτών των παιχνιδιών κατασκευών αποτελεί τη βάση τη βάση για να εξερευνήσουν τα παιδιά τις αρχές της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής. Χτίζοντας δομές και πειραματιζόμενα με διαφορετικά σχέδια, χρώματα και υφές, τα παιδιά αναπτύσσουν τη χωρική τους επίγνωση και τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων.

Έξυπνα παιχνίδια για έξυπνα παιδιά-2

Ρομποτικά παιχνίδια, παζλ και επιστημονικά κιτ

Η εισαγωγή των παιδιών στην κωδικοποίηση και τη ρομποτική από νεαρή ηλικία μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Τα ρομποτικά παιχνίδια και τα παιχνίδια που βασίζονται σε κάποιον κώδικα, βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τις βασικές αρχές του προγραμματισμού μέσα από ένα άκρως διασκεδαστικό τρόπο. Τα παιχνίδια αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της λογικής σκέψης και της δημιουργικότητας, ενώ παράλληλα θέτουν τις βάσεις για το μέλλον.

Και περνάμε στα αγαπημένα παζλ. Είναι από τα παιχνίδια STEM τα οποία αναπτύσσουν αρκετές δεξιότητες. Ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, την προσοχή και την παρατηρητικότητα ενώ βελτιώνουν την προσέγγιση του χώρου, την αναγνώριση συγκεκριμένων προτύπων και καλλιεργούν την υπομονή και την επιμονή.

Τα παιδιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι περίεργα και πανέτοιμα να ανακαλύψουν τον κόσμο. Για τους… νέους επιστήμονες, τα STEΜ επιστημονικά κιτ προσφέρουν έναν συναρπαστικό τρόπο εξερεύνησης του κόσμου και της φυσικής. Από πειράματα και την εξοικείωση με διάφορες επιστημονικές αρχές έως τα σετ χημείας, τα μικροσκόπια και διάφορα άλλα, πυροδοτούν την έμφυτη περιέργεια των παιδιών για την ανακάλυψη του κόσμου γύρω τους.

Έξυπνα παιχνίδια για έξυπνα παιδιά-3

Ένα ακόμη θεμελιώδες μέρος της εκπαίδευσης STEM αποτελεί η ενασχόληση με παιχνίδια που βασίζονται στα μαθηματικά. Μιλάμε για παιχνίδια που συνδράμουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη των αριθμητικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουν απ’ έξω τα διάφορα STEM παιχνίδια που καλλιεργούν την απαραίτητη περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά. Τα συγκεκριμένα, διδάσκουν στα παιδιά τη φύση και τις λειτουργίες της αλλά και το πόσο σπουδαίο και βασικό είναι η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Καλλιεργούν στα παιδιά το αίσθημα της ευθύνης και τα ωθούν στο να σκεφτούν πώς μέσω των πράξεων και των αποφάσεών τους θα αφήσουν το θετικό τους αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ψηφιακό κόσμο. Υπάρχουν διάφορα διαδραστικά παιχνίδια STEM τα οποία μπορεί ένας γονιός να κατεβάσει εύκολα στο smartphone ή το tablet του και να ωθήσει τα παιδιά να τα παίξουν. Υπάρχει μια πληθώρα παιχνιδιών και εφαρμογών που έχουν σχεδιαστεί για να διδάξουν στα παιδιά μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και γενικά να τα διευκολύνουν στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

Μήπως ήρθε ή ώρα να ενσωματώσεις τα STEM παιχνίδια στην εκπαίδευση των παιδιών σου;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT