«Κινηματογραφικές Ματιές» στο Exile Room

Σε έναν νέο κύκλο σεμιναρίων, ο Σεραφείμ Αρκομάνης επιχειρεί την ανατομία της έβδομης τέχνης αναλύοντας καρέ-καρέ εμβληματικές κινηματογραφικές σκηνές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε Δεύτερα στον πάντα ενδιαφέροντα χώρο του «Exile Room», από τις 20:00 μέχρι τις 23:00 ο Σεραφείμ Αρκομάνης μέσα από έναν κύκλο σεμιναρίων θα προσφέρει νέες και σε βάθος «Κινηματογραφικές Ματιές» αναλύοντας σκηνές από μερικά από τα εμβληματικότερα έργα της έβδομης τέχνης. 

Σε αυτό το σεμινάριο γίνεται συζήτηση πάνω σε ταινίες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία του κινηματογράφου. Τα αποσπάσματα προσεγγίζονται από δύο σκοπιές: της δημιουργίας του κινηματογραφικού έργου και της πρόσληψής του. Δηλαδή εξετάζεται η διαδρομή του έργου από την δημιουργική ομάδα στην οθόνη και από την οθόνη στον αποδέκτη, όπως την νιώθουμε και την σκεφτόμαστε. Σκοπός είναι μέσα από την συζήτηση να ενεργοποιηθεί και να διευρυνθεί η ματιά μας ως θεατές, αλλά και ως εν δυνάμει δημιουργοί. Τέλος, οι ταινίες παρουσιάζονται ανά σκηνοθέτη με λεπτομέρειες από την ιστορία της παραγωγής τους, ενώ προτείνεται και βιβλιογραφία γύρω από αυτές. 

Στο δελτίο τύπου διαβάζουμε σχετικά: 

«Η ματιά είναι κίνηση, είναι θεώρηση∙ όχι μόνο εικόνες, αλλά και σκέψεις, αισθήματα, κόσμος. Σε αυτές τις συναντήσεις, θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από ταινίες σκηνοθετών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία. Μέσα από το πλάνο και την σκηνή θα κοιτάξουμε το έργο και τον κόσμο, γύρω μας, μέσα μας. Βήμα-βήμα θα ανακαλύψουμε πώς μπορεί να φτιάχνεται αυτό που νιώθει κανείς με μια ταινία. Με οδηγό τα μάτια μας θα δούμε πως πλάθεται η ματιά μας».

Οι συναντήσεις απευθύνονται σε όσες και όσους θέλουν να εμβαθύνουν την σχέση τους με τον κινηματογράφο από την σκοπιά του δημιουργού ή του θεατή, είναι αυτοτελείς και γίνονται κάθε Δευτέρα 20:00-23:00 στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι). Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ ανά σεμινάριο. 

Λίγα λόγια για τον εισηγητή:

Ο Σεραφείμ Αρκομάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία και υποκριτική, έχει εργαστεί ως εικονολήπτης και μοντέρ, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας κινηματογράφου, πρακτικά και θεωρητικά. Παράλληλα ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο για την ορολογία της σκηνοθεσίας στον κινηματογράφο.

*Το trailer των σεμιναρίων έχει δημιουργηθεί από σπουδαστές του. 

Created by:
Χρήστος Κουμαραδιός
Μαρία Ρήγα
Θάνος Χαλκιαδάκης Χριστοφοράτος

Drone pilot:
Θάνος Χαλκιαδάκης Χριστοφοράτος

Production assistant:
Ελένη Μεϊμαρίδου

Music:
Λευτέρης Σωτηρόπουλος

Photo collage:
Μαρία Ρήγα

Editing:
Χρήστος Κουμαραδιός
Χρήστος Φιλιππίδης
Θάνος Χαλκιαδάκης Χριστοφοράτος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT