«Αγέλαστος Πέτρα»: Το νέο βιβλίο της Β. Λαμπροπούλου για την παιδική εργασία και κακοποίηση

«Αγέλαστος Πέτρα»: Το νέο βιβλίο της Β. Λαμπροπούλου για την παιδική εργασία και κακοποίηση

Ο πόνος που βιώνει ένα μικρό παιδί στο σώμα και την ψυχή του από τη σεξουαλική κακοποίηση και τα δεινά που υφίσταται από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα που έχει πάρει διαστάσεις παγκοσμίως πραγματεύεται η «Αγέλαστος Πέτρα», το βραβευμένο νέο μυθιστόρημα της Βανέσσας Λαμπροπούλου που κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Μια ιστορία για τη σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση παιδιών, εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Ταϊλάνδη και την Ινδία τη δεκαετία του 1970. Πρωταγωνιστής είναι ο Σαρούτ, ένα εννιάχρονο αγόρι που από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, γίνεται μάρτυρας της ανθρώπινης ένδειας και θηριωδίας. Μεγαλώνει σε μια κοινωνία που καταδυναστεύεται από τη σωματεμπορία και την παιδική εργασία σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, όπου η κουλτούρα της βίας έχει βαθιές ρίζες.

Παγιδευμένος σε αδιέξοδα που του επιβάλλει η ανέχεια, η οικογένεια, οι κοινωνικές συνθήκες και προκαταλήψεις, αναμετριέται καθημερινά με τη βία, τις επώδυνες μνήμες που τον καταδιώκουν, την ίδια του την ύπαρξη. Ωστόσο, σε έναν άνισο αγώνα επιβίωσης, θα καταφέρει να ορθώσει ανάστημα στην εξουσία που έχει προδιαγράψει το αναπόδραστο μέλλον του και να πάρει τη μοίρα στα χέρια του.

Στο δεύτερό της βιβλίο, που τιμήθηκε με βραβείο στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, από την Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών, η συγγραφέας καταγράφει τον πόνο που βιώνει ένα μικρό παιδί στο σώμα και την ψυχή του από τη σεξουαλική κακοποίηση και τα δεινά που υφίσταται από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, το μακροχρόνιο παιδικό τραύμα που διαμορφώνει και καθορίζει ζωές, τις απάνθρωπες συνθήκες που εργάζονται τα ανήλικα και οι φτωχές οικογένειες με καθεστώς κληρονομικής δουλείας. Μέσα από τις σελίδες αποτυπώνεται επίσης η διαφθορά, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η σθεναρή αντίσταση ενός παιδιού σε μια εξουσία που έχει προκαθορίσει τα πάντα.

Η συγγραφέας

Η Βανέσσα Λαμπροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Κολέγιο Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο της κοινωνικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το Μεγάλο Παιχνίδι» (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή), που διακρίθηκε ως ένα από τα πέντε καλύτερα ελληνικά βιβλία του 2020. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT