Κλιματιστικά: Tips για οικονομική χρήση

Κλιματιστικά: Tips για οικονομική χρήση

Οι καύσωνες ξεκίνησαν και εσύ φοβάσαι να… ανοίξεις το κλιματιστικό σου μην τυχόν και σου στοιχίσει ο κούκος αηδόνι;

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό καλοκαίρι έχει φτάσει για τα καλά και οι καύσωνες διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Για να καταπολεμήσεις την αφόρητη ζέστη μόνο μια συσκευή είναι η ιδανική. Μιλάμε φυσικά για το κλιματιστικό. Αν δεν έχεις επενδύσει ήδη σε ένα ποιοτικό και σύγχρονο air condition τοτε πρέπει να το κάνεις καθώς τα συχνά κρύα ντουζ και ο παλιός καλός ανεμιστήρας δεν θα σου παρέχουν ποτέ την ανακούφιση που θα σου προσφέρει ένα καλό κλιματιστικό.

Όμως είσαι από εκείνους που φοβούνται, ακόμα και εάν έχουν εγκατεστημένο στο σπίτι τους ένα κλιματιστικό, να το ανάψουν; Μην αγχώνεσαι! Καταλαβαίνουμε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν ανέβει κατακόρυφα αλλά υπάρχουν ακόμη λύσεις για μια οικονομική χρήση ενός air-condition. Πάμε να τις δούμε παρέα.

Κλιματιστικά: Tips για οικονομική χρήση-1

Επιλέγοντας την κατάλληλη συσκευή

Εν αρχή ην το… κλιματιστικό. Για την ακρίβεια, όλα ξεκινούν, με την ορθή επιλογή του κλιματιστικού. Πρόκειται για τη σημαντικότερο tip για την εξασφάλιση μιας άκρως οικονομικής του λειτουργίας. Οφείλεις να πάρεις το χρόνο σου και να κάνεις την έρευνά σου πριν αποκτήσεις ένα air-condition. Πέρα από την κάλυψη των προσωπικών σου αναγκών, το νέο σου κλιματιστικό είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί και στο χώρο σου.

BTU

Η πιο σπουδαία επιλογή είναι αυτή των BTU. Δηλαδή της ονομαστικής απόδοσης που θα φέρει το κλιματιστικό σου. Επί της ουσίας, όταν αναφερόμαστε στα BTU μιλάμε για μια  μονάδα μέτρησης που μας βοηθάει να διαπιστώσουμε το πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα μπορεί το air-condition  να φτάσει την ιδανική θερμοκρασία στο χώρο σου.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα για να το καταλάβεις πλήρως. Πες ότι θέλεις να τοποθετήσεις το κλιματιστικό σ΄ένα δωμάτιο έως 18 τ.μ. Η ιδανική επιλογή εδώ είναι ενός μοντέλου  μεταξύ 9.000 – 11.000 BTU/h. Αν σκοπεύεις να το βάλεις στο σαλόνι σου που είναι περισσότερα από 40 τ.μ., τότε θα χρειαστείς μια συσκευή ίση ή άνω των 24.000 BTU/h.

Με απλά λόγια, όσο μικρότερο ένα δωμάτιο τόσο μικρότερα πρέπει να είναι και τα ΒΤU ενώ όσο μεγαλύτερο τόσο μεγαλύτερα. Ένα μεγάλο κλιματιστικό των 18.000 BTU/h για έναν χώρο κάτω των 18 τ.μ. θα έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα που θα ήθελες. Τόσο σε επίπεδο επίτευξης του ιδανικού κλίματος και θερμοκρασίας όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης. Γι΄αυτό το λόγο, διάλεξε σοφά και λογικά.

Κλιματιστικά: Tips για οικονομική χρήση-2

Ενεργειακή απόδοση

Πέρα από τα BTU μια εξίσου σπουδαία επιλογή είναι αυτή της ενεργειακής κλάσης. Όσο πιο υψηλή η ενεργειακή κλάση και απόδοση ενός κλιματιστικού τόσο λιγότερη κατανάλωση θα έχεις. Και μην ξεχνάς! Χαμηλότερη κατανάλωση σημαίνει χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος. Μια ενεργειακά αποδοτική μονάδα μπορεί να σου εξοικονομήσει χρήματα αλλά και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον.

Πώς βρίσκεις όμως την ενεργειακή ετικέτα; Με βάση τους θεσπισμένους κανονισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης αυτή υπάρχει υποχρεωτικά πάνω στη μονάδα σου. Σε όλες τις συσκευές λοιπόν, θα αντικρίσεις το σχετικό ταμπελάκι που θα φέρει την ειδική σήμανση της ενεργειακής κλάσης.

Τώρα, η κλίμακα τόσο για την ψύξη όσο και για την θέρμανση κυμαίνεται από D έως Α+++ με την τελευταία να είναι πιο αποδοτική και οικονομική. Προτίμησε λοιπόν ένα air-condition όσο πιο κοντά το επιτρέπει… η τσέπη σου, στο Α+++.

Κλιματιστικά: Tips για οικονομική χρήση-3

Εκμεταλλεύσου τις νέες τεχνολογίες

Μήπως γνώριζες ότι ένα κλιματιστικό που με τεχνολογία AI μπορεί να σου εξασφαλίσει έως και 70% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας; Ήξερες ότι το κόστος της αγοράς τέτοιων κλιματιστικών σου επιστρέφει πρακτικά έως και 340€ ετησίως από το λογαριασμό ρεύματος μέσω της εξοικονόμησης; Ε λοιπόν όλα είναι αλήθεια!

Το AI air-condition θα μάθει αμέσως τις προτιμήσεις σου και θα προσαρμοστεί σε αυτές. Μάλιστα, θα διασφαλίσει την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας πάνω σ’ αυτές ώστε εσύ μην σου κοστίζει ο… κούκος αηδόνι! Αρκετά μοντέλα είναι σε θέση να σου προτείνουν ακόμη και συγκεκριμένες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας με βάση τις καθημερινές σου ρουτίνες. Καλό ε;

Πέρα από την AΙ τεχνολογία, μια από τις πιο βασικές – και αρκετά εδραιωμένη τα τελευταία χρόνια, είναι η τεχνολογία inverter. Τι κάνει; Με απλά λόγια προσαρμόζει την ταχύτητα του συμπιεστή με βάση την απαίτηση ψύξης.

Motion Sensor & Intelligent Eye

Ας περάσουμε σε ακόμα πιο συγκεκριμένες τεχνολογίες. Το motion sensor, όπως αποκαλύπτει άλλωστε και το όνομά του, επιτρέπει στον AC σου να λειτουργεί μόνο όταν ανιχνεύει άτομα στο χώρο. Περιττό να σου πούμε ότι αυτή η τεχνολογία συνδράμει τα μέγιστα για μια ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Από τη μεριά του, το Intelligent Eye πρόκειται για μια τεχνολογία αισθητήρων που ανιχνεύει και αυτή την ανθρώπινη παρουσία σε ένα δωμάτιο. Πρακτικά είναι παρόμοια με το motion sensor, απλά πιο εξελιγμένο. Όταν το δωμάτιο είναι άδειο, η μονάδα μεταβαίνει αυτόματα σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Όταν ανιχνεύσει κίνηση τότε επανέρχεται γρήγορα στην κανονική λειτουργία.

Κλιματιστικά: Tips για οικονομική χρήση-4

Σωστή εγκατάσταση

Για το τέλος, αφήσαμε πιο πρακτικά και ελεγχόμενα κομμάτια. Μια σωστή εγκατάσταση είναι το Α και το Ω για μια οικονομική λειτουργία. Άσε λοιπόν τους ειδικούς να το κάνουν. Να σου πούμε μόνο πως πρέπει να αποφύγεις την τοποθέτηση του κλιματιστικού κοντά στην κουζίνα αλλά και στην πλευρά των παραθύρων και των θυρών. Έτσι, θα μειώσεις τις πιθανές απώλειες. Μην ξεχνάς επίσης να εγκαταστήσεις την εξωτερική μονάδα της συσκευής σου σε σκιερό μέρος ώστε να εξασφαλίσεις ακόμα πιο καλή απόδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT