33η Hermes Expo

Από μεγάλη προσέλευση επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και στοχευμένες δράσεις για την επιχειρηματική δικτύωση χαρακτηρίστηκε η 33η Hermes Expo. Τιμώμενη η περιφέρεια της Θεσσαλίας, και πάντα στο επίκεντρο η αριστεία και η Ελληνικότητα.

9' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 33η Hermes Expo. Η έκθεση-θεσμός, στην τέταρτη πια δεκαετία της ύπαρξής της με έδρα εδώ και πολλά πλέον χρόνια την ομογενειακής ιδιοκτησίας πολυτελή αίθουσα εκδηλώσεων Grand Marquis στο Old Bridgeτου New Jersey, έχει στο επίκεντρό της την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την αριστεία, δημιουργεί σταθερές γέφυρες συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, αλλά και την αμερικανική επιχειρηματικότητα. Το Grand Marquis βρίσκεται σε μία περιοχή του New Jersey γύρω από την οποία ανθούν πολλές δυναμικές ελληνικές κοινότητες, ενώ είναι πολύ κοντά στη μεγάλη παγκόσμια οικονομική μητρόπολη της πόλης της Νέας Υόρκης καθώς και την Pennsylvania, επίσης περιοχή δυναμικά και πολιτιστικά δυναμική με μεγάλη ελληνική παρουσία. 

Από όλες αυτές τις περιοχές συνέρρευσαν στο Grand Marquisεπιχειρήσεις και πλήθος ομογενών αλλά και διακεκριμένων επιχειρηματιών και τοπικών και πολιτειακών αξιωματούχων με τον ιδρυτικό πρόεδρο της έκθεσης Paul Kotrotsios και τη διευθύντριά της Aphrodite Kotrotsios να υποδέχονται θερμά έναν έναν του προσκεκλημένους, να φωτογραφίζονται μαζί τους αλλά και να τους συνδέουν προσωπικά με εκθέτες, χορηγούς και επισκέπτες.

To συντονισμό της εκδήλωσης (Master of Ceremonies) είχε, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, ο εξόχως επικοινωνιακός, διευθύνων σύμβουλος του «Improvement Authority inMiddlesex County» και πρώην Δήμαρχος του Highland Park, NJ. James Polos.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο ιδρυτικός πρόεδρος της έκθεσης Paul Kotrotsios, συνοδευόμενος από τις κόρες του, συνεχιστές της παράδοσης που εκείνος δημιούργησε,  στάθηκε στην ιστορία και κυρίως τη συνέχεια και τη μετεξέλιξη του θεσμού, μίλησε για τη σημασία των επιχειρηματικών δικτύων και των γεφυρών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, στην αξία της σκληρής δουλειάς και της καινοτομίας αλλά και την έμφαση της έκθεσης στις διαχρονικές αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Ο κύριος Κοτρότσιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο φετινό σημαντικό άνοιγμα προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις και την αμερικανική αγορές και τις αυξημένες συμμετοχές από τοπικά και περιφερειακά Αμερικανικά επιμελητήρια αυτή την φορά που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για συνεργασίες με συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Το αυξημένο ενδιαφέρον της έκθεσης του κυρίου Κοτρότσιου προσωπικά για τη νέα γενιά είναι αυτό που δίνει μία ακόμα διάσταση στην έκθεση, αυτή της προσφοράς από την πλευρά των επιχειρήσεων που συμμετέχουν θέσεων εργασίας (internships) για νέους, οι οποίες οδηγούν άμεσα σε πολύ καλοπληρωμένες θέσεις για ανώτατα κλιμάκια των εξιδεικευμένων θέσεων εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Τον καθιερωμένο στις πάσης φύσεως ομογενειακές εκδηλώσεις, αγιασμό έκανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος. Παρών και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πατέρας Νεκτάριος Κοτρότσος, συγγενής της οικογένειας των οργανωτών της έκθεσης. Μετά τον αγιασμό ο Μητροπολίτης Απόστολος εκθείασε την ιστορική έκθεση και τις προσπάθειες της οικογένειας Κοτρότσιου για την επιχειρηματικότητα και τον Ελληνισμό. Ο Σεβασμιότατος περιηγήθηκε σε όλα τα περίπτερα της έκθεσης και βρήκε ενδιαφέρον σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες, συνομίλησε με τους επιχειρηματίες και έδωσε και συμβουλές σε ποια διακεκριμένα μέλη της ομογένειας θα μπορούσαν να απευθυνθούν οι νεαρότεροι από τους επιχειρηματίες. 

Στην τοπική επιχείρηση των παγωτών ο Απόστολος όχι μόνο στάθηκε και δοκίμασε το παγωτό αλλά δήλωσε στην κάμερα ότι αυτό είναι το καλύτερο παγωτό που έχει φάει στο New Jersey! Στο επόμενο περίπτερο ο ομογενής νεαρός επιχειρηματίας από το Rhode Island κέρασε τον διακεκριμένο ιεράρχη καφέ από την ευρεσιτεχνία του και εκείνος του απένειμε τα εύσημα. Η συγκεκριμένη πατέντα ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, από τις πολλές, καινοτόμες ιδέες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση. Ο νεαρός επιχειρηματίας θέλησε να βρει έναν τρόπο οι μηχανές του καφέ που λειτουργούν με κάψουλες, που πλέον κυριαρχούν λόγω ευκολίας εδώ και χρόνια στην αγορά, να μην εξαρτώνται από τις έτοιμες κάψουλες με πολλές φορές κατώτερης ποιότητας καφέ, που είναι επιπλέον μιας χρήσης και ενίοτε ακριβές, αλλά να μπορεί ο κάτοχος των μηχανών να επιλέξει εκείνος μια υψηλής ποιότητας ποικιλία καφέ και να χρησιμοποιεί με αυτόν τη μηχανή η οποία παρέχει υψηλή πίεση και ευκολία ταυτόχρονα. Επινόησε έτσι μια ειδική κάψουλα η οποία γεμίζει από όποια ποικιλία καφέ επιλέξει ο πελάτης και είναι συμβατή με τις μηχανές “Keurig”, οι οποίες κυριαρχούν στην τεράστια αμερικανική και όχι μόνο, αγορά. Έτσι οι δυνατότητες ανάπτυξης του εν λόγω προϊόντος είναι τεράστιες και ο Απόστολος υπέδειξε στο νεαρό επιχειρηματία την πιθανότητα να ενδιαφερθούν για την ευρεσιτεχνία του και να την υιοθετήσουν οι πολλές ελληνικές εταιρείες εστίασης. 

Στη συνέχεια ο κ. Απόστολος βρέθηκε στα πολλά περίπτερα της τιμώμενης περιφέρειας της Θεσσαλίας, όπου συνομίλησε σε πολύ θερμό κλίμα με τους επίσημους εκπροσώπους των περιφερειακών αρχών, δοκίμασε πολλά από τα προϊόντα και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην περιοχή που επλήγη, όσο καμία άλλη τα τελευταία χρόνια από τα φυσικά φαινόμενα. 

Αυτός ήταν και ο λόγος που η φετινή Hermes Expo θέλησε να έχει στο επίκεντρό της τα περίπτερα και τα προϊόντα της εν λόγω περιοχής. Η περιφέρεια εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τρία διακεκριμένα στελέχη της. Τον αντιπεριφερειάρχη για θέματα του πρωτογενούς τομέα και αγροτικής οικονομίας κύριο Δημήτρη Τσέτσιλα και τον Γενικό Διευθυντή κ. Δημήτρη Σταυρίδη.

Παρών και ο διακεκριμένος γεωπόνος και περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Σοφολόγης, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από την αντιπολίτευση της περιφέρειας, δείγμα του ενωτικού πνεύματος που κυριαρχεί στην περιοχή των μεγάλων δυνατοτήτων που προσπαθεί να συνέλθει από τη μεγάλη καταστροφή. Και οι τρεις εξέφρασαν στη Hellenic News ofAmerica τη χαρά τους για την θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξε η Hermes Expo αλλά και οι ομογενείς συνολικά και έδειξαν ενθουσιασμένοι από τις γνωριμίες και τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση για τα προϊόντα της περιοχής, καρδιάς άλλωστε της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. 

Παράλληλα και τα διακεκριμένα νερά της Ηπείρου, κυρίαρχα και στην αγορά της Ελλάδας με την γνωστή επωνυμία «Ζαγόρι». Η αγορά νερού στις ΗΠΑ, παρέχει κατά την ταπεινή μας γνώμη, τεράστιες ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις του είδους σε μια τεράστια αγορά, με δεδομένο ότι σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ το νερό της βρύσης είτε δεν είναι πόσιμο είτε έχει μια γεύση που δεν το καθιστά ελκυστικό. Οπότε και η μαζική κατανάλωση προσφέρει ευκαιρίες αλλά και η εξεζητημένη αγορά υψηλής ποιότητας νερού στα οποία σίγουρα τα νερά της Ελλάδας μπορεί να είναι ανταγωνιστικά και ως προς τη γεύση και ως προς τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστό στην αγορά νερό γαλλικής προέλευσης, πωλείται σε, ομογενειακής μάλιστα ιδιοκτησίας, γνωστή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ στο Μανχάταν προς τρία με τέσσερα δολάριο το λίτρο! Η εταιρία Ζαγόρι θέλει να προφανώς να έχει παρουσία και στην επίσης τεράστια αγορά των ανθρακούχων νερών στα οποία έχει προστεθεί μια ελαφριά γεύση. Αυτό στο «Ζαγόρι» γίνεται με φυσικό τρόπο, με την προσθήκη χυμού λεμονιού ή ροδάκινου κ.α. στο ανθρακούχο νερό και με την πρώτη γουλιά η διαφορά είναι εμφανείς με τα προϊόντα με τεχνητές γεύσεις που κυριαρχούν στην αμερικανική αγορά. «Πεδίον δόξης λαμπρόν» τόσο για την «Ζαγόρι», όσο και για άλλες ελληνικές επιχειρήσεις του είδους!

Ένα άλλο ιδιαίτερα δημοφιλές και ανταγωνιστικό λόγω της γεύσης του προϊόν της εταιρίας αλλά και του προσανατολισμού του προς την υγιεινή διατροφή, το αναψυκτικό τύπου κόλα Green Cola Zagori.  

Η παρουσία της εταιρείας “Trade Coup” από τη Θεσσαλονίκη ολοκλήρωνε, την έτσι κι αλλιώς πλούσια, γκάμα προϊόντων σχετιζόμενων με τη γαστρονομία και όχι μόνο. Η “Trade Coup” με ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο συνεργατών ειδικεύεται στο “sourcing” και “procurement” όλων των σχετιζόμενων με γυαλί, χαρτί, και πλαστικό προϊόντων , από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο. Η εταιρία εξέθεσε μια μεγάλη γκάμα ειδών στοχευμένων για τη γαστρονομία, ποτήρια, καλαμάκια και άλλα, τόσο τα γνωστά συμβατικά όσο και τα νεότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον χάρτινα αλλά και πλαστικά που πλένονται και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Σε δηλώσεις του στη Hellenic News of America ο διευθύνων σύμβουλος της “Trade Coup” Ραφαήλ Μόλχο αφού ευχαρίστησε την οικογένεια Κοτρότσιου για την υποδοχή και τη βοήθειά τους εκθείασε το ρόλο της έκθεσης όσον αφορά την επιχειρηματική διασύνδεση και δικτύωση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και στη δημιουργία, αυτού που ο κύριος Μόλχο θεωρεί αποφασιστικής σημασίας για κάθε είδους, επιχειρηματική ή άλλη σχέση, του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διάθεσης αλληλοβοήθειας μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά!

Παρόντες στην έκθεση και εκπρόσωποι της ναυαρχίδας της επιχειρηματικής αλλά και φιλανθρωπικής δράσης της ομογένειας, όπως επανειλημμένα έχουμε χαρακτηρίσει από τις στήλες της Hellenic News of America, του Pangregorian, της Ένωσης των Ελλήνων εστιατόρων, κυρίαρχων στη γαστρονομία των ΗΠΑ. Το  Pangregorian εκπροσωπήθηκε στην έκθεση, και βέβαια και στο δείπνο που ακολούθησε στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη, Δημήτρη Καφχίτσα και Νίκο Μπάρδη, καθώς και τον πρόεδρο της οργάνωσης Μιχάλη Ζαβόλα. 

Οι ομογενής Jeff Pantelas και Adam Louridas από τις εταιρίες Complete Travel Planners και Cruise Concepts αντίστοιχα, ήταν οι εκπρόσωποι ενός κλάδου, στον οποίο επίσης κυριαρχούν οι Ελληνοαμερικανοί, αυτού της κρουαζιέρας.

Ο κύριος Κοτρότσιος με διακριτικό τρόπο προσπαθούσε να «σιγουρέψει» με την πολύπειρη ματιά του, ότι όλοι οι επιχειρηματίες και επισκέπτες θα συναντούσαν όλους όσοι είχαν ειδικό ενδιαφέρον για αυτούς. Καθώς η ώρα περνούσε οι συζητήσεις και τα πηγαδάκια μεταφέρθηκαν στη διπλανή αίθουσα αρχικά για το κοκτέιλ με τους άφθονους εκλεκτούς μεζέδες για τους οποίους φημίζεται άλλωστε, πολύ πέραν μάλιστα των ορίων του New Jersey, το Grand Marquis in OldBridge, NJ, και έπειτα για το καθιερωμένο δείπνο-γκαλά στην αρχή του οποίου απονεμήθηκαν τα βραβεία της έκθεσης, προτού το γκαλά μετατραπεί σε ένα ξέφρενο πάρτι με ζωντανή μουσική και χορό υπο τους ήχους της ορχήστρας του Σταύρου Θεοδώρου.

Στους τιμώμενους και ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσίβικος. Ο κύριος Τσίβικος ο οποίος παρά το ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμά του θέλησε να παραβρεθεί προσωπικά στην έκθεση στην ομιλία του εκθείασε τις προσπάθειες της οικογένειας Κοτρότσιου, αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της ΑΧΕΠΑ, εξ ονόματος της οποίας όπως τόνισε, έχει την τιμή να δέχεται την τιμητική αυτή βράβευση και θέλησε να απευθύνει μήνυμα ενότητας αλλά και εγρήγορσης του Ελληνισμού απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Ξεχωριστή ασφαλώς θέση στην καρδιά του κατέχει η μαρτυρική του ιδιαίτερη πατρίδα, η Κύπρος! Πενήντα χρόνια μετά τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα ο Σάββας Τσίβικος με έμφαση προειδοποίησε και από το βήμα της Hermes Expo. Στην Κύπρο δοκιμάζεται η αντοχή και η αποφασιστικότητα του Ελληνισμού. Αν η Κύπρος υποταχθεί θα ακολουθήσει το Αιγαίο και η Θράκη, κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ!

Ο George Thomas ιδιοκτήτης της εταιρίας Galloping HillsCatering ήταν ο φετινός τιμώμενος από τον κλάδο της γαστρονομίας.

Για την επιχειρηματική του δραστηριότητα αλλά κυρίως για την προσφορά του στην ομογένεια και ιδιαίτερα στην ορθόδοξη εκκλησία, όπου έχει ηγηθεί πολλών δράσεων της κοινότητας, βραβεύτηκε ο Γιώργος Μούτης, ο οποίος προέρχεται από τον κατασκευαστικό τομέα, έναν ακόμα χώρο που αριστεύει η ομογένεια, και είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας «StructuralConcepts Inc».

Από τον κατασκευαστικό αλλά και τον κτηματομεσιτικό τομέα για την αξιομνημόνευτη επιχειρηματική του πορεία – είναι πρόεδρος της «Galaxy General Contracting Corporation», αλλά και την φιλανθρωπική του δράση καθώς και την μεγάλη του προσφορά στην ομογένεια το βραβείο με το χαρακτηριστικό όνομα «Φιλότιμο» απονεμήθηκε στον Χιώτη Steve Zervoudis.

Η έκθεση Hermes Expo διαχρονικά δίνει έμφαση στον τομέα της παιδείας, της νέας γενιάς και της γλώσσας, θέματα που βρίσκονται στην καρδιά των προσπαθειών για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας στις ΗΠΑ. Για την προσφορά τους στις προσπάθειες προώθησης της ομογενειακής παιδείας βραβεύτηκαν η Βάσια Φιλιώτη, Πρόεδρος της οργάνωσης «Ελληνική Παιδεία» και ο Robert Buhler, πρόεδρος της PanHellenic Scholarship Foundation. Το βραβείο «Παιδεία» στη Βάσια Φιλιώτη παρέδωσε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για το θεσμό και την οικογένεια Κοτρότσιου η πολύ γνωστή στην ομογένεια, παλαίμαχη εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη.

Ένας ακόμα προνομιακός τομέας για την έκθεση είναι αυτός της Ιατρικής, άλλη μια «ιστορία επιτυχίας» και καταξίωσης της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ με τους Έλληνες γιατρούς να διακρίνονται και να εκπροσωπούνται με πολλαπλάσιο ποσοστό από ότι στο συνολικό πληθυσμό στους ιατρικούς συλλόγους των ΗΠΑ. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στην Dr. Perry Halkitis από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers, στον Dr. Dimitrios Monos, διευθυντή του Immunogenetics Laboratory atChildren’s Hospital of Philadelphia και τον Dr. KostantinosPoulikidis, (Thoracic Surgery).

Για την προσφορά του τέλος στην Ιατρική αλλά και την ομογένεια βραβεύτηκε επίσης ο διακεκριμένος αγγειοχειρουργός και πρόεδρος του συλλόγου των Ελλήνων γιατρών της Νέας Υόρκης Δρ. Αντώνιος Γάσπαρης. 

Στην πιο συγκινητική ίσως βράβευση της βραδιάς, και πάλι από τον τομέα της παιδείας, ο Δρ. Σαμ Τσέκουας μίλησε με θέρμη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ο νιγηριανής καταγωγής ομογενής, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του μοναδικού ελληνικού βιβλιοπωλείου και εκδοτικού οίκου στη Νέα Υόρκη μίλησε για τη στήριξη που του παρείχαν οι Έλληνες όταν ήρθε να σπουδάσει και σε άπταιστα ελληνικά, με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο, με γνώση και αγάπη, αναφέρθηκε στις αξίες, τα ιδανικά και την ιστορία του Ελληνισμού!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT