25 Ιουλίου – Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών

25 Ιουλίου – Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών

Προλαμβάνω. Μαθαίνω. Απολαμβάνω μαζί με το Safe Water Sports.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών, η «Καθημερινή» συνεργάζεται με το Safe Water Sports και μια ομάδα Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών αθλητών του υγρού στίβου, οι οποίοι μεταδίδουν το δικό τους μήνυμα σχετικά με την ασφάλεια στο νερό.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Η Καθημερινή (@kathimerini)

Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 360 πολίτες χάνουν τη ζωή τους στις θάλασσές μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πνιγμός αποτελεί μία από τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου από ατύχημα σε παιδιά ηλικίας 1-14 ετών και την τρίτη αιτία στον γενικό πληθυσμό ανεξαρτήτου ηλικίας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων που παρουσιάζει ο Οργανισμός σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία, για το 2023, 407 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της Ελλάδας (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια και πισίνες).

Για το 2024, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 183 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσες και 8 τραυματισμοί, εκ των οποίων 6 σε θαλάσσια μέσα αναψυχής (θαλάσσιο δαχτυλίδι, αετοσανίδα, θαλάσσιο έλκηθρο και θαλάσσια παιδική χαρά). Από τα 183 θανάσιμα ατυχήματα, το 81% των θυμάτων ήταν άτομα άνω των 60 ετών. Επιπλέον, το 76% ήταν Έλληνες, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ξένης εθνικότητας. Επίσης, σημειώθηκαν 2 θανάσιμα ατυχήματα κατά τη χρήση θαλάσσιου μέσου αναψυχής (κανό).

Η ασφάλεια είναι παντού και αποτελεί προσωπική ευθύνη. Κάθε πολίτης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή Safe Water Sports app στο κινητό του και να βρει πληροφορίες για πάνω από 3.500 παραλίες, όπως τα χαρακτηριστικά τους, αν έχουν ναυαγοσώστη, αν έχουν βράχια κ.ά. Μπορεί επίσης να δει τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής με το Σήμα Ποιότητας Water Sports Certified Quality σε συνεργασία με την TÜV AUSTRIA HELLAS, να διαβάσει τους κανονισμούς ασφάλειας για κάθε θαλάσσιο σπορ, συμβουλές για την τρίτη ηλικία και πολλά άλλα.

Το Safe Water Sports επιμένει πως η κολυμβητική κουλτούρα πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν κολύμβηση μέσω του ‘’Προγράμματος Ασφαλούς Κολύμβησης’’, που έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της ΚΟΕ και της ΠΕΠΦΑ και να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας στο νερό. Αντίστοιχα, τα άτομα τρίτης ηλικίας πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές που έχει δημιουργήσει το Safe Water Sports σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για την ασφάλειά τους στο νερό.

Το Safe Water Sports, o οργανισμός που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο και στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών για την ασφάλειά τους στη θάλασσα, με έμφαση στην πρόληψη των πνιγμών. Υλοποιεί από το 2015 μια σειρά πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σχετικά με τη σπουδαιότητα της πρόληψης στο υδάτινο περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT