NBG Business Seeds: Δέκα χρόνια επένδυση στην καινοτομία

NBG Business Seeds: Δέκα χρόνια επένδυση στην καινοτομία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας NBG Business Seeds έχει χρηματοδοτήσει, με περίπου 6 εκατ. ευρώ, 13 εταιρείες με εγκεκριμένες συμμετοχές στο μετοχικό τους κεφάλαιο (2,45 εκατ. ευρώ), 6 εταιρείες startup με δανεισμό (3,2 εκατ. ευρώ) και 90 νικήτριες εταιρείες των Διαγωνισμών Καινοτομίας και Τεχνολογίας με βραβεία 441.000 ευρώ.

Στόχος του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας είναι η στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, μέσα από δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων. Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρείες, φορείς και οργανισμούς, το πρόγραμμα προσφέρει εκπαίδευση και καθοδήγηση στις ομάδες που συμμετέχουν, παρέχει υποδομή, δικτύωση και χρηματοδότηση.

Συνεργασίες με τα funds

Συνεχίζεται η πολυετής και διαχρονική πολιτική συνεργασιών και συνεπενδύσεων του προγράμματος NBG Business Seeds.

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει ως private investor στα 4 από τα 9 Venture Capitals, που χρηματοδοτούν startups στο αρχικό στάδιο, στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund): Big Pi, Marathon, Metavallon και Uni.Fund. Κατατάσσεται έτσι ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην καινοτομία μετά το Eυρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF).

Με τους ιδρυτές του Marathon Venture Capital και του Big Pi Ventures έχει ήδη προχωρήσει σε συνεπενδύσεις στο πλαίσιο του Jeremie Openfund. Με ιδρυτικά μέλη του Uni. Fund υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία, στο πλαίσιο κοινών δράσεων του προγράμματος με το ACEIn.

NBG Business Seeds: Δέκα χρόνια επένδυση στην καινοτομία-1

To Big Pi Ventures έχει συνεπενδύσει στην εταιρεία υψηλής και εξειδικευμένης τεχνολογίας αιχμής Fieldscale, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το Uni.Fund έχει συνεπενδύσει στην PLiN Nanotechonolgy, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της Νανοτεχνολογίας σε διάφορες καθετοποιημένες αγορές, spin-off του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του NBG Business Seeds. Επίσης, έχει επενδύσει στην College Link, εταιρεία που διακρίθηκε στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας του προγράμματος και στην Clio Muse, η οποία αντίστοιχα διακρίθηκε στον 7ο Διαγωνισμό.

Το Metavallon VC έχει ήδη ανακοινώσει τη χρηματοδότηση της Useberry, η οποία διακρίθηκε στον 8ο Διαγωνισμό του προγράμματος.

Στη φάση αυτή το NBG Business Seeds επικεντρώνεται σε συνεπενδύσεις με τα funds στα οποία συμμετέχει. Στόχος είναι η παροχή της απαραίτητης ιδιωτικής κεφαλαιακής συμμετοχής στους επόμενους γύρους χρηματοδότησης των ομάδων.

Δομές Υποδοχής και Προσφορά  για Νεοφυείς Εταιρείες

Το πρόγραμμα ΝΒG Business Seeds μετασχηματίζει και την ίδια την Τράπεζα, δημιουργώντας δομές υποδοχής για startups σε Ηράκλειο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, συμμετέχοντας σε τοπικές δράσεις καινοτομίας.

Εδώ και έναν χρόνο η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων, προσφέροντάς τους ειδικά τραπεζικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, καθώς και μία σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση των καθημερινών τους συναλλαγών.

Συγκεκριμένα:

■ υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου i-bank e-commerce, εντελώς ανέξοδα  για τον πρώτο χρόνο,

■ ευχέρεια μικροδανεισμού  έως και 25.000 χωρίς εξασφαλίσεις, ■ ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης,

■ αποστολή εμβασμάτων εσωτερικού  και εξωτερικού,

■ άνοιγμα λογαριασμών Όψεως  και επαγγελματικού λογαριασμού  σε ξένο νόμισμα,

■ χρήση των εναλλακτικών δικτύων,  καθώς και σύγχρονα πακέτα ασφάλισης για την κάλυψη ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων.

Διοργάνωση  επτά θεματικών ημερίδων

Με προτεραιότητα τις συνέργειες, τη συνέπεια και τα έμπρακτα αποτελέσματα, εδώ και δέκα χρόνια το πρόγραμμα NBG Business Seeds διοργανώνει ημερίδες σε Αθήνα και Περιφέρεια, με στόχο την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων και συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες. Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να δημιουργήσει νέα προϊόντα, διαδικασίες και στελέχη που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, στη δημιουργία προϊόντων υψηλής υπεραξίας και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Το πρόγραμμα NBG Business  Seeds περιλαμβάνει δράσεις:

■ οικονομικής στήριξης  σε συνεργασία  με τον οργανισμό The People’s Trust,

■ δανεισμού και συμμετοχής  στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών,

■ ανάδειξης και προβολής  καινοτόμων ιδεών και έργων,

■ παροχής υποδομών σε συνεργασία  με την Amazon, τη Microsoft  και το Facebook,

■ καθοδήγησης και δικτύωσης  σε συνεργασία με τους:  Google, Grant Thornton,  Watson, Farley & Williams,  Israel Advanced Technology  Industries (IATI), Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο,  Census, ΜcKinsey,  KEMEΛ, PWC  και Endeavor Greece

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT