Η αξιοποίηση της δύναμης της Διασποράς για την αντιστροφή των συνεπειών του brain drain βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής του Reload Greece». Με τη δήλωση αυτή η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης, Άντζελα Στάθη, δίνει το στίγμα των φιλοδοξιών της. «Ο στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινότητα της Διασποράς ώστε να συνεισφέρει ενεργά στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία μέσω της επιχειρηματικότητας».
«Ο κόσμος μετακινείται περισσότερο από ποτέ», αναφέρει η κ. Στάθη. «Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ποσοστό των μεταναστών επί του συνολικού πληθυσμού είναι το υψηλότερο από τη δεκαετία του ’60. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, κυρίως νέοι και υψηλής εξειδίκευσης, που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης». Στις τάξεις τους, όπως εξηγεί, αναζητά η Reload Greece τη «νέα γενιά επιχειρηματιών που θα δημιουργήσουν επιχειρήσεις με θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα».
Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2012 από πέντε Ελληνίδες φοιτήτριες που ζούσαν στο Λονδίνο. Έκτοτε, υπό την ηγεσία της πρώτης διευθύνουσας συμβούλου, Έφης Κυρτάτα, αναπτύχθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Στο πιο πρόσφατο συνέδριο της Reload Greece, τον περασμένο Οκτώβριο στο Λονδίνο, ήταν αισθητή η διεύρυνση των οριζόντων της οργάνωσης. «Το RGConnect18 συγκέντρωσε στον ίδιο χώρο CEOs, επίδοξους επιχειρηματίες, διαμορφωτές πολιτικής, επενδυτές, ακαδημαϊκούς και νέους καλλιτέχνες», έλεγε τότε στην «Κ» η Έφη Κυρτάτα. «Η προσέλευση, η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν άνευ προηγουμένου». Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο παγκοσμίου φήμης πολιτικός επιστήμονας Τζέιμς Ρόμπινσον, ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Πλέον, όπως εξηγεί η νέα επικεφαλής του Reload Greece, «τρέχουμε μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις, που εμπνέουν επίδοξους επιχειρηματίες και τους στηρίζουν στην προσπάθειά τους να στήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις». Η κοινότητα της οργάνωσης –οι Reloaders, όπως αποκαλούνται– φτάνει πλέον τα 20.000 άτομα, σύμφωνα με την κ. Στάθη. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται σχεδόν 5.000 άτομα που έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Reload Greece, αλλά και «περισσότεροι από 150 mentors υψηλών προδιαγραφών, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες. Συμβάλαμε στην εξέλιξη περισσότερων από 100 start-ups, οι οποίες άντλησαν χρηματοδότηση άνω των 5 εκατομμυρίων στερλινών και δημιούργησαν πάνω από διακόσιες θέσεις εργασίας».
Το 2018, όπως αναφέρει η CEO της Reload Greece, «επεκταθήκαμε διεθνώς με εκδηλώσεις στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φέτος σχεδιάζουμε περαιτέρω ανάπτυξη σε νέες τοποθεσίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», όπου έχει αισθητή παρουσία η ελληνική Διασπορά.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών του Reload Greece είναι το RG YEP (Young Entrepreneurs Programme) – ένα πρόγραμμα για νέους επιχειρηματίες που εξελίσσεται σε τρεις φάσεις: στην πρώτη, οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες· στη δεύτερη τις μετατρέπουν σε business plans με τη βοήθεια έμπειρων coaches· και στην τρίτη τις παρουσιάζουν, με τις καλύτερες να βραβεύονται. Αντιστοίχως, το RG Challenge είναι ένα ενδεκαήμερο πρόγραμμα «επιχειρηματικής επιτάχυνσης» (accelerator) που στοχεύει στην υποστήριξη ετησίως 15 start-ups με ελληνική παρουσία στην αναζήτηση του πρώτου γύρου χρηματοδότησής τους.
Μεταξύ των διακριθέντων του φετινού RG YEP (βραβείο Rising Star) ήταν η Digital Health Technologies, μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες τεχνολογικής υποστήριξης για παρόχους υπηρεσιών υγείας. Η CEO της εταιρείας, Κυριακή Μήτσιου-Μπεγκ, μιλάει στην «Κ» για τις «πολύτιμες συμβουλές» που έλαβε μέσω του διαγωνισμού, οι οποίες «με βοήθησαν να διαμορφώσω την ιδέα μου σε μια θεμελιωμένη πρόταση. Η καθοδήγηση και η υποστήριξη από ειδικούς του κλάδου, μαζί με τα πολύ κατατοπιστικά masterclasses, μας έδωσαν τις εξειδικευμένες γνώσεις που χρειαζόμασταν για μια νεοφυή επιχείρηση στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της».
Μία ακόμα αριστούχος απόφοιτος των προγραμμάτων της Reload Greece είναι η Entomics. Πρόκειται για μια εταιρεία που ασχολείται με την τεχνολογία επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω μιας μεθόδου εντομο-βιομετατροπής, η οποία κέρδισε το βραβείο των κριτών στο Reload Greece Challenge του 2018.
«Η συμμετοχή μου στο RG Challenge 2018 ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να προωθήσω την εταιρεία σε άμεσα ενδιαφερόμενα άτομα και να έρθω σε επαφή όχι μόνο με δυνητικούς επενδυτές, αλλά και με επιχειρηματίες και ειδικούς του κλάδου», λέει στην «Κ» ο Φώτης Φωτιάδης, συνιδρυτής και Chief Technology Officer της εταιρείας. «Το Reload Greece είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα προώθησης νεοφυών εταιρειών, που δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μεγαλώσουν το δίκτυο γνωριμιών τους και να έρθουν σε επαφή με επενδυτές».
Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Τάντης, ο συνιδρυτής της Racecheck, νικήτριας του RG YEP πέρυσι, λέει: «Η εταιρεία ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα παρόμοια με το Trip Advisor, αλλά για αθλητές, στην οποία μπορούν οι συμμετέχοντες σε αγώνες διάφορων αθλημάτων να μοιράζονται την αξιολόγηση (race reviews) και τις πραγματικές τους εντυπώσεις από τους αγώνες. Το πρόγραμμα του Reload Greece ήταν για μας ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της πορείας μας ως νέων επιχειρηματιών. Ως αθλητές καταλαβαίνουμε την αξία που παρέχει ένας προπονητής για την ομάδα του ως προς τον καθορισμό και την επίτευξη των στόχων του. Αποδείχθηκε όμως ότι και στο χτίσιμο μιας επιχείρησης η καθοδήγηση ενός έμπειρου “δασκάλου” είναι εξίσου σημαντική – και ήταν ακριβώς ο ρόλος που έπαιξε το Reload Greece για μας».
Όπως αναφέρει ο κ. Τάντης, «ήταν μια αξιόλογη εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία μας οδήγησε σε συγκεκριμένο πλάνο με αυστηρό ξεκαθάρισμα προτεραιοτήτων, δημιουργία και εκτέλεσης στόχων, αξιολόγηση αποτελεσμάτων και δημιουργία καθαρού και ρεαλιστικού marketing και business plan. Η εμπορική βάση μας μπορεί να είναι στην Αγγλία, αλλά η ομάδα τεχνολογίας μας, που είναι η μηχανή και ψυχή της εταιρείας, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη». Η διαδικασία ωρίμασης, στην οποία συνέβαλε καταλυτικά η Reload Greece», καταλήγει, «επέτρεψε στη Racecheck να προσελκύσει την πρώτη της επένδυση, από τη Metavallon VC και ξένους επιχειρηματίες στον χώρο του αθλητισμού.
«Πλατφόρμα διαλόγου»
Η ραγδαία ανάπτυξη της οργάνωσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμβολή των μελών της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου. Ο καθηγητής Οικονομικών του London Business School Ηλίας Παπαϊωάννου ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός. «Tο Reload Greece έχει συμβάλει σημαντικά στη σύνδεση της Διασποράς με το ελληνικό επιχειρείν», λέει στην «Κ». «Ξεκινώντας από ένα μικρό γραφείο στο London Business School πριν από έξι χρόνια, η ομάδα του Reload Greece κατάφερε να χαρτογραφήσει την ελληνική παρουσία, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα διοργάνωσε επιτυχημένα προγράμματα ενίσχυσης νεοφυών εταιρειών και νέων επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Βρήκε μέντορες για νέους επιχειρηματίες από τη δυναμική και επιτυχημένη Διασπορά, ακαδημαϊκούς, τραπεζίτες, συμβούλους επιχειρήσεων, Έλληνες με σημαντική εμπειρία στις πιο σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες».
Τέλος, προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου, «το Reload Greece δημιούργησε μια πλατφόρμα διαλόγου, προσπαθώντας να αναδείξει τον ρόλο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην πολυπόθητη αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και στη μετατόπιση της εστίασής της από την εσωτερική ζήτηση στις διεθνείς αγορές».
Ο επιφανής οικονομολόγος κάνει ειδική μνεία στο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης, το οποίο «έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και διαθέτει μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που σπανίζουν: αισιοδοξία, ζωντάνια, αντίληψη ότι η ιδέα μπορεί να μετουσιωθεί σε επιτυχημένη πατέντα και επιχείρηση, θέληση για μάθηση από άλλα παραδείγματα και μια νοοτροπία ότι με συνεργασία, εξωστρέφεια και δουλειά όλα γίνονται».