Sophie Ronnertz / Aleksandar Preradovic: «Καταλύτες ανάπτυξης η τεχνητή νοημοσύνη, το edge και οι νέες τεχνολογίες»

Sophie Ronnertz / Aleksandar Preradovic: «Καταλύτες ανάπτυξης η τεχνητή νοημοσύνη, το edge και οι νέες τεχνολογίες»

Η ανάγκη μετασχηματισμού για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων του αύριο.

9' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κ. Sophie Ronnertz είναι Senior Vice President & General Manager Dell σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Ο κ. Aleksandar Preradovic είναι General Manager για την Ελλάδα.

Το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από κάθε τομέα δραστηριότητας θα χρειαστεί να στραφεί στην τεχνολογία για να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις όποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες παρουσιαστούν που θα συντελέσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οι σκέψεις για το edge ή άλλες νέες τεχνολογίες για πολλές επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν οι πύλες των ευκαιριών για ανάπτυξη. Αυτό δεν αφορά μόνο αυτές που λέμε εταιρείες τεχνολογίας, αλλά όλους τους κλάδους: από τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή ως τη ναυτιλία ή τον κατασκευαστικό κλάδο. Αυτό επισημαίνουν μιλώντας στο «Κ-Επιχειρείν» η Sophie Ronnertz, Senior Vice President & General Manager της Dell για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και ο Aleksandar Preradovic, General Manager για την Ελλάδα. Παράλληλα εξηγούν την εν εξελίξει στροφή λειτουργίας των επιχειρήσεων προς το multi-cloud, δηλαδή στην υιοθέτηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι μεγάλοι πάροχοι λύσεων cloud, με ταυτόχρονη χρήση της εσωτερικής υποδομής IT μιας επιχείρησης και ιδιωτικών λύσεων private cloud.
 
– Σήμερα, κατά τη γνώμη σας, η τεχνολογία θεωρείται κάτι το δεδομένο για τις επιχειρήσεις ή παραμένει σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης που παίζει ρόλο στην ανάπτυξή τους;
S. R. Η τεχνολογία είναι πλέον πανταχού παρούσα και χωρίς καμία υπερβολή παίζει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Πιστεύω ότι όλοι οι επιχειρηματίες σήμερα αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού για το παρόν και το μέλλον των εταιρειών τους.
Η όποια επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με την τεχνολογία, που με τη σειρά της εξαρτάται από το ανθρώπινο δυναμικό, την υιοθέτηση ενός μοντέλου διοίκησης βασισμένου στα δεδομένα και της αναγκαίας υποδομής ΙΤ, που δίνει στην επιχείρηση ευελιξία και δυνατότητα εύκολης προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς.

Οι επιχειρήσεις σήμερα προχωρούν στον μετασχηματισμό τους με σύμμαχο την τεχνολογία, προσβλέποντας στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και του κόστους και στη δυνατότητα που προσφέρει στους υπαλλήλους τους να είναι πιο παραγωγικοί.

A. P. Η τεχνολογία είναι ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μπορεί να μετασχηματίσει στο σύνολό της μια επιχείρηση προκειμένου να είναι ανταγωνιστική και έτοιμη για τις προκλήσεις του αύριο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τον ρόλο της συμπληρωματικό. Το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από κάθε τομέα δραστηριότητας θα χρειαστεί να στραφούν στην τεχνολογία για να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις όποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες παρουσιαστούν που θα συντελέσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.
 
– Ποιες είναι οι νέες τάσεις όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό; Επηρεάζεται αυτός από τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τη διαφαινόμενη ύφεση; Διακρίνετε διαφορές ανάμεσα σε αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα και σε εκείνα στην υπόλοιπη Ευρώπη;
S. R. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια είδαμε μια σημαντικότατη αύξηση στις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού από την πλευρά των επιχειρήσεων. Μπορεί σε αυτές να ωθήθηκαν αρχικά από ανάγκη, όταν εξαιτίας της πανδημίας χρειάστηκε να αναζητήσουν τρόπους για να εξακολουθήσουν να λειτουργούν και να είναι παραγωγικοί, τα αποτελέσματα και τα οφέλη ωστόσο είναι εντυπωσιακά.

Σήμερα παρατηρούμε μια στροφή λειτουργίας των επιχειρήσεων προς το multi-cloud. Αναφέρομαι στην υιοθέτηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι μεγάλοι πάροχοι λύσεων cloud, με ταυτόχρονη χρήση της εσωτερικής υποδομής IT μιας επιχείρησης και ιδιωτικών λύσεων private cloud. Οι επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια για τα δεδομένα τους και συνολικά να έχουν μικρότερα κόστη.

Θα συμφωνήσω ότι τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ευρώπη υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η ενεργειακή κρίση. Παρατηρούμε, ωστόσο, τους πελάτες μας να αντιλαμβάνονται ότι οι κρίσιμες τεχνολογικές επενδύσεις είναι απαραίτητες σήμερα προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικές και να αναπτύσσονται.

A. P. Έχοντας για πολλά χρόνια συνεργαστεί και υλοποιήσει πολλά έργα ΙΤ στην ελληνική αγορά, δεν βλέπω μεγάλες διαφοροποιήσεις του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου σε σχέση με το εξωτερικό σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όπως ενδεχομένως με έχετε ξανακούσει να λέω, η τεχνολογία ήταν ο καταλύτης για να προχωρήσουν γρήγορα και με αποτελεσματικό τρόπο πολλά έργα ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα. Ένας τομέας στον οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα υστερούσε σημαντικά, αλλά μια σειρά από πετυχημένες μεταρρυθμίσεις μείωσαν –και συνεχίζουν να μειώνουν– σημαντικά την ψαλίδα. Μάλιστα με χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι μέσα από τα έργα αυτά ωφελήθηκαν εκατομμύρια πολίτες που ξαφνικά είδαν τη ζωή τους να απλοποιείται σημαντικά και να απολαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό τους τηλέφωνο και το PC. Καλύτερο τρόπο για να αποδείξεις σε κάποιον πώς μπορεί άμεσα να δει όφελος από κάποιο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού πιστεύω δύσκολα θα βρείτε. Πολλοί πελάτες μας βάζουν προτεραιότητες στα επενδυτικά τους σχέδια, με κριτήριο αυτά που θα έχουν μεγαλύτερα οφέλη για τις επιχειρήσεις τους. Συνεργάζονται μαζί μας για να βρούμε από κοινού τις λύσεις εκείνες που θα βελτιώσουν σημαντικά τον τρόπο που λειτουργούν και θα τους βάλουν σε πλεονεκτική θέση απέναντι από τον ανταγωνισμό.

 – Οι ενδείξεις στην παγκόσμια οικονομία παραπέμπουν σε ύφεση. Απέναντι στη συγκυρία αυτή, πώς διαμορφώνονται οι προσδοκίες σας στην Dell;
S. R. Για το πρώτο μισό της χρονιάς πετύχαμε να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών μας τόσο στο κομμάτι των προϊόντων υποδομής (ISG), όσο και στο κομμάτι που αφορά το τμήμα των συστημάτων clients (CSG) κατά 13%. Παράλληλα παραμένουμε σε κορυφαίες θέσεις στην αγορά σε πολλές επιμέρους κατηγορίες.

Το γεγονός ότι μέσα στην προηγούμενη διετία είχαμε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη στην αγορά φορητών και desktop υπολογιστών είναι αδιαμφισβήτητο και επομένως δεν προκαλεί εντύπωση το ότι ακολουθεί μια κάμψη αντίστοιχα.

Φυσικά δεν γίνεται να προβλέψουμε με ακρίβεια τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα εξακολουθήσουμε να στεκόμαστε με το ίδιο πάθος δίπλα στους πελάτες και στους συνεργάτες μας.

Πάντα έχουμε ως στόχο να καινοτομούμε με end-to-end προϊόντα και υπηρεσίες, προσηλωμένοι στο να προσφέρουμε στους πελάτες μας τις λύσεις που χρειάζονται για τις επιχειρήσεις τους. Εργαζόμαστε για να παραμένουμε η πρώτη τους επιλογή προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για τον αναγκαίο για την ανάπτυξη μετασχηματισμό των εταιρειών τους.

A. P. Είναι σημαντικό εδώ να πούμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα για κάθε επιχείρηση. Επίσης, δεν ταυτίζεται πάντα ο ψηφιακός με τον τεχνολογικό μετασχηματισμό. Ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η απόκτηση από μια επιχείρηση ενός μοντέρνου συστήματος storage, ικανού να διαχειριστεί κάθε είδους φόρτο εργασίας ή, για παράδειγμα, να βοηθήσει μια εταιρεία να αξιοποιήσει τα αδόμητα δεδομένα της. Ψηφιακός μετασχηματισμός είναι και η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας όπου οι εργαζόμενοι να μπορούν απρόσκοπτα και με ασφάλεια να συνεργάζονται και να είναι παραγωγικοί από οπουδήποτε, απολαμβάνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο διαχείρισης του χρόνου τους. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, για εμάς στην Dell ήταν και εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα η στενή συνεργασία με πελάτες και συνεργάτες. Συζητάμε, αναλύουμε τις ανάγκες τους και τους προτείνουμε λύσεις τεχνολογίες που πραγματικά τους βοηθούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το να δραστηριοποιούνται σε ένα «δύσκολο» οικονομικό περιβάλλον δεν είναι κάτι καινούργιο. Επικεντρωνόμαστε στο πώς θα βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά τους πελάτες μας να ξεκλειδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να καινοτομήσουν.

Sophie Ronnertz / Aleksandar Preradovic: «Καταλύτες ανάπτυξης η τεχνητή νοημοσύνη, το edge και οι νέες τεχνολογίες»-1

A. P. Οι επενδύσεις στο cloud είναι αναμενόμενες, ακριβώς γιατί ενισχύουν το multi-cloud περιβάλλον. Οι εταιρείες πρέπει να αντιληφθούν ότι το cloud ή το data center δεν είναι ένας τόπος ή ένας γεωγραφικός προσδιορισμός. Στην Dell Technologies είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που έχουμε τεχνολογίες που πραγματικά επιτρέπουν στους πελάτες να αξιοποιήσουν πόρους και υπηρεσίες από πρακτικά οποιονδήποτε provider.

Πιστεύω επίσης ότι τα 20 χρόνια της παρουσίας μας στην αγορά, με μια μεγάλη ομάδα ειδικών σε όλο το φάσμα των προϊόντων και λύσεων ΙΤ, είναι μια πραγματικά μεγάλη και ουσιαστική επένδυση.
 
– Στην Dell μιλάτε πολύ για το multi-cloud. Δεν είναι πιο σύνθετο από το να μεταβεί κάποιος σε μια υποδομή public cloud; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σε ένα τέτοιο περιβάλλον;
S. R. Πράγματι, το multi-cloud είναι μια θεμελιώδης πτυχή της πρότασής μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το βλέπουμε ως μια κυρίαρχη τάση σήμερα. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απολύτως ερμηνεύσιμο και κατανοητό, λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει. Είναι ένα πολύ ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας, με μεγάλη προσαρμοστικότητα και σαφώς οικονομική αποδοτικότητα. Για τις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί την ιδανική επιλογή εκσυγχρονισμού τεχνολογικών υποδομών και φυσικά επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού.

A. P. Χαίρομαι που συζητάμε για το multi-cloud και για το hybrid cloud. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα ποσοστό στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να έχουν το ίδιο τεχνικό υπόβαθρο με τα στελέχη ΙΤ και ως cloud αντιλαμβάνονται μόνο τις υπηρεσίες των δημόσιων clouds. Αλλά είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι το cloud είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το public cloud. Η πρόταση για το multi-cloud δίνει εξαιρετικές ευκαιρίες εκσυγχρονισμού και θα έλεγα ότι για μια επιχείρηση στην Ελλάδα επιτρέπει και το «leap frogging». Μια επιχείρηση που μεταβαίνει σε ένα περιβάλλον λειτουργίας με τη λογική multi-cloud μπορεί να επιτύχει πάρα πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό, στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί την οικονομικότερη επιλογή. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πελάτες να μας ρωτούν για το πώς θα φέρουν φορτία εργασίας και εφαρμογές που εκτελούσαν σε public cloud υποδομές, ξανά σε ιδιόκτητες υποδομές στις δικές τους εγκαταστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις η απόφαση αυτή βασίζεται στα οικονομικά.
 
– Νέες λύσεις security, το edge ή το AI και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες πόσο αφορούν μια εταιρεία στην Ελλάδα. Πώς μια εταιρεία στη χώρα μας μπορεί να γίνει ανταγωνιστική;
S. R. Η αξία των νέων τεχνολογιών δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τη χώρα των πελατών, όσο από τις δυνατότητές τους για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τις διαδικασίες τους, τα ταλέντα των στελεχών τους. Φυσικά υπάρχουν διαφορές στο επίπεδο της ωριμότητας του ψηφιακού μετασχηματισμού σε διαφορετικές οικονομίες και αγορές, αλλά και διαφοροποιήσεις ανά κλάδους. Μην ξεχνάτε ότι στην Dell Technologies εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε σημειώσει με έμφαση ότι όλες οι επιχειρήσεις σταδιακά μετασχηματίζονται σε ψηφιακές επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων περνά μέσα από την τεχνολογία.

Το πώς μια επιχείρηση θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, πώς θα προτεραιοποιήσει τις επενδύσεις της και πώς τελικά θα μετασχηματιστεί, αυτό σίγουρα είναι μια απόφαση κομβική για την επιχειρησιακή στρατηγική. Εδώ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το ανθρώπινο κεφάλαιο και φυσικά η αξιοποίηση των δεδομένων.

A. P. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα λόγο να μη σκέφτονται σήμερα τις νεότερες τεχνολογίες. Η ασφάλεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οι σκέψεις για το edge ή άλλες νέες τεχνολογίες για πολλές επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν οι πύλες των ευκαιριών για ανάπτυξη. Αυτό δεν αφορά μόνο αυτές που λέμε εταιρείες τεχνολογίας, αλλά όλους τους κλάδους: από τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή ως τη ναυτιλία ή τον κατασκευαστικό κλάδο. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πώς ψηφιοποιείται ταχύτατα ο κλάδος της ναυτιλίας, αλλά και πώς εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής όπως τα μοντέλα digital twins.

Όπως σημείωσε και η Sophie, οι εταιρείες πρέπει να μελετήσουν τα δεδομένα τους, όλες τις πηγές των δεδομένων τους, τις διαδικασίες τους και τις ροές των εργασιών τους, με στόχο να δουν πώς μπορούν να απελευθερώσουν τους εργαζομένους τους με στόχο την καινοτομία. Εδώ ακριβώς είναι που η τεχνολογία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. n

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT