Marcel Cobuz: «Ο Τιτάνας διαδραματίζει καίριο ρόλο για ένα βιώσιμο μέλλον»

Marcel Cobuz: «Ο Τιτάνας διαδραματίζει καίριο ρόλο για ένα βιώσιμο μέλλον»

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η υιοθέτηση νέων, καινοτόμων τεχνολογιών και η δημιουργία «πράσινων» δομικών υλικών αποτελούν σήμερα τις προτεραιότητες του ομίλου.

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Marcel Cobuz είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Τιτάνα.

Η απάντηση της τσιμεντοβιομηχανίας στην ενεργειακή κρίση είναι η καινοτομία, η τεχνολογία και οι λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό εξηγεί ο Marcel Cobuz, o νέος πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ΤITAN, που εντάχθηκε στην εταιρεία σε ένα σημείο καμπής για την τσιμεντοβιομηχανία. Διαθέτοντας σημαντική διεθνή εμπειρία και έχοντας πρωτοπορήσει σε θέματα ενεργειακού μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και «πράσινων» δομικών υλικών, ο κ. Cobuz δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί του επόμενου κεφαλαίου του μετασχηματισμού του Ομίλου. «Ο κατασκευαστικός κλάδος πρωταγωνιστεί στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος και ο Τιτάνας βρίσκεται σωστά τοποθετημένος ώστε να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην υλοποίηση αυτής της μετάβασης, χάρη στην ισχυρή παρουσία του στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημειώνει.
 
– Η ενεργειακή κρίση αλλάζει τα σχέδιά σας;
Η ενεργειακή κρίση εκδηλώνεται με μείωση της διαθεσιμότητας πρώτων υλών και αύξηση του πληθωρισμού. Παράλληλα, όμως, επιταχύνει την πορεία προς τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση του σχετικού κόστους, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων. Για παράδειγμα, στο εργοστάσιο που έχουμε στο Καμάρι Βοιωτίας η κατανάλωση εναλλακτικών  καυσίμων είναι στο 40% φέτος, σε σύγκριση με 30% πέρυσι. Μέσω των νέων επενδύσεων που κάνουμε, το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 70%. Οπότε δεν επιτυγχάνουμε μόνο σημαντική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση πόρων που θα κάνουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο πιο ανταγωνιστικό και ανθεκτικό. Η απάντηση λοιπόν της τσιμεντοβιομηχανίας στην ενεργειακή κρίση είναι η καινοτομία, η τεχνολογία και οι λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Marcel Cobuz: «Ο Τιτάνας διαδραματίζει καίριο ρόλο για ένα βιώσιμο μέλλον»-1

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν οι πρωτοπορίες του Ομίλου στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού –με μερικές από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στον κλάδο– και οι ισχυρές δεσμεύσεις του σε θέματα ESG.

Ο κατασκευαστικός κλάδος πρωταγωνιστεί στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος και ο Τιτάνας βρίσκεται σωστά τοποθετημένος ώστε να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην υλοποίηση αυτής της μετάβασης, χάρη στην ισχυρή παρουσία του στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Καθώς στον Τιτάνα δεν θεωρούμε την ανταγωνιστικότητά μας δεδομένη, ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στις ομάδες μας για την επίτευξη ακόμα υψηλότερων επιπέδων λειτουργικής αρτιότητας.

Είμαστε καλά προετοιμασμένοι, πρώτον για να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία στις προκλήσεις ενός πληθωριστικού περιβάλλοντος. Δεύτερον, για να επιταχύνουμε τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεών μας αναπτύσσοντας τη βασική επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Τρίτον, για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και τα κόστη μας, αξιοποιώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού μας. Και, τέταρτον, για να επιταχύνουμε τη διαδικασία μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα.

Ωστόσο στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο του Ομίλου ΤΙΤΑΝ ήταν και παραμένει πάντα ο άνθρωπος. Οι άνθρωποι ήταν ανέκαθεν η ψυχή της εταιρείας, η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας και έμπνευσής μας.

Marcel Cobuz: «Ο Τιτάνας διαδραματίζει καίριο ρόλο για ένα βιώσιμο μέλλον»-2

Στον Τιτάνα έχουμε επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, με περισσότερες από 90 πρωτοβουλίες σε όλες τις αγορές μας, ενώ έχουμε αναγνωριστεί ως ένας από τους πρωτοπόρους του κλάδου στην πορεία προς το ουδέτερο αποτύπωμα. Ειδικότερα, η πρωτοβουλία Science – Based Targets (SBTi) επικύρωσε τους στόχους μας για τη μείωση των εκπομπών CO2 ως συμβατούς με τα επίπεδα που απαιτούνται για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C, ενώ ο παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός CDP μάς αναγνώρισε ως παγκόσμιο ηγέτη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αξιολογώντας μας με την ανώτατη βαθμολογία «Α». Καθημερινός στόχος μας είναι να αυξήσουμε το μερίδιο των «πράσινων» προϊόντων στο χαρτοφυλάκιό μας από 20%, που είναι σήμερα, σε πάνω από 50% το 2030.

Marcel Cobuz: «Ο Τιτάνας διαδραματίζει καίριο ρόλο για ένα βιώσιμο μέλλον»-3

Για παράδειγμα, ο Τιτάνας έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει την πρωτοποριακή για τον κλάδο λύση της βελτιστοποίησης της παραγωγής σε πραγματικό χρόνο (Real-Time Optimizers, RTO), που βασίζεται στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Εκτός από τα προφανή οφέλη παραγωγικότητας και αποδοτικότητας, η RTO τεχνολογία υποστηρίζει επιπλέον την πορεία μας προς το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, καθώς βοηθά τα εργοστάσιά μας να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές CO2. Το 2023, θα συνεχίσουμε να επιταχύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο εφαρμόζεται η εν λόγω λύση τόσο στις μονάδες μας στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον Όμιλο.

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί το μοντέλο προγνωστικής συντήρησης του Ομίλου που δοκιμάστηκε με επιτυχία στο εργοστάσιό μας στο Pennsuco της Φλόριντα, με θετικά αποτελέσματα ως προς την ακρίβεια της πρόγνωσης. Οι εφαρμογές πρόγνωσης ποιότητας που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη οδήγησαν στη βελτίωση της αξιοπιστίας των εργοστασίων μας, διασφαλίζουν τη σταθερή τους λειτουργία αλλά και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Μάλιστα εντός του 2022 ιδρύσαμε στις ΗΠΑ την CemAI, μια εταιρεία η οποία προσφέρει στον κλάδο τσιμέντου διεθνώς αυτή την πρωτοποριακή υπηρεσία νέας γενιάς για την προγνωστική συντήρηση εργοστασίων. Η υπηρεσία συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη χρήση ενός λογισμικού, του οποίου έχουμε τα αποκλειστικά δικαιώματα για τον κλάδο τσιμέντου, με τη συνεχή παρακολούθηση και επίλυση συμβάντων από ειδικούς με εκτενή εργοστασιακή εμπειρία, και εφαρμόζεται σε ολόκληρες γραμμές παραγωγής τσιμέντου σε όλο τον κόσμο.

Αρκετά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, επίσης, και για την αναβάθμιση της εμπειρίας των πελατών μας. Έχουμε αναπτύξει και ήδη παρουσιάσει σε αρκετές από τις μονάδες μας στην Ευρώπη μια ψηφιακή εφαρμογή για τους πελάτες μας, ενώ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ήδη εργαλεία νέας γενιάς για την πρόβλεψη της ζήτησης. Επιπλέον, έχουμε αναπτύξει ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν στη βελτιστοποίηση του δικτύου διανομής και των αποθεμάτων ανταλλακτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT