Κ – Παρουσίαση: Eurobank – Συμμαχία με το επιχειρείν που επενδύει στο μέλλον

Κ – Παρουσίαση: Eurobank – Συμμαχία με το επιχειρείν που επενδύει στο μέλλον

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από βελτιωμένη θέση με τη «σφραγίδα» αξιοπιστίας τεσσάρων διεθνών οίκων αξιολόγησης που έδωσαν στη χώρα φέτος την επενδυτική βαθμίδα, η ελληνική οικονομία ανοίγει ένα νέο αναπτυξιακό κεφάλαιο, επιδιώκοντας να επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο, ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στις επενδύσεις. Αυτό αποτελεί κεντρική προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας ως εγγύηση πως θα επιτυγχάνεται ανάπτυξη με ρυθμούς που θα επαρκούν για να συνεχιστεί η μείωση του δημοσίου χρέους και η αύξηση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επενδύσεις παγίων ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να αυξηθούν από το περίπου 14% στο τέλος του 2022 τουλάχιστον στο 22%, κοντά δηλαδή στον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει επενδύσεις περίπου 40 δισ. ευρώ ετησίως. Ένας φιλόδοξος στόχος σε ένα σύνθετο περιβάλλον αβεβαιότητας, διαδοχικών διεθνών κρίσεων και προκλήσεων νέας μορφής, συνδεδεμένων με αλλαγές όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, οι οποίες εντείνουν τον ανταγωνισμό κρατών για φυσικούς πόρους και τεχνολογική καινοτομία, θέτοντας και τη χώρα μας σε έναν αγώνα δρόμου για να οικοδομήσει εγκαίρως σύγχρονα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Σε αυτό το εγχείρημα ο ρόλος των τραπεζών είναι κομβικός ως προς το να διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να εντοπίσουν γρήγορα νέες ευκαιρίες και να επενδύσουν προσελκύοντας και ποιοτικά διεθνή κεφάλαια, αξιοποιώντας εγκαίρως και ορθά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλες πηγές, σωρευτικά σχεδόν 80 δισ. ευρώ. Η Eurobank συμμετέχει δυναμικά στην υλοποίηση της εθνικής επενδυτικής στρατηγικής ως η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη ελληνική συστημική τράπεζα, που προπορεύθηκε στην εξυγίανση του ισολογισμού της και διαθέτει ισχυρή και διευρυνόμενη διεθνή παρουσία, κινούμενη δυναμικά σε τρεις βασικές αγορές –Ελλάδας, Βουλγαρίας και Κύπρου–, ενώ παρέχει ανταγωνιστικές υπηρεσίες Private Banking μέσω δραστηριοποίησης στο Λουξεμβούργο και το Λονδίνο.

Επενδύσεις κάθε κλίμακας

Ως Τράπεζα της Ανάπτυξης και του Τουρισμού, βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, χρηματοδοτεί και στηρίζει πολυεπίπεδα τον οικονομικό εκσυγχρονισμό, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που της εξασφαλίζουν τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ υψηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας. Με στρατηγική δέσμευση στην πρωτοπορία και στη χάραξη μιας ολιστικής προσέγγισης απέναντι σε όλες τις ανάγκες κάθε επιχείρησης:

• Χρηματοδοτεί εμβληματικά έργα-ορόσημα προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και επιχειρηματικές επενδύσεις, συμβάλλοντας στον περιορισμό του επενδυτικού κενού κυρίως μέσω επενδύσεων βάσει κριτηρίων ESG, συνεκτιμώντας τη διασύνδεση κάθε έργου με την εθνική επενδυτική στρατηγική. Η χρηματοδοτική στρατηγική εστιάζεται σε πέντε πυλώνες: Υποδομές και εμπορικό Real Estate, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, καινοτόμος βιομηχανία και ασφαλώς ο Τουρισμός, όπου υλοποιεί παρεμβάσεις συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ στην τετραετία 2020-2024. Σταθερά κερδοφόρα, πρωτοστατεί και στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΤΑΑ. Με την έγκριση της πέμπτης δόσης κεφαλαίων του ΤΑΑ έχει αναλάβει τη διαχείριση κεφαλαίων άνω του 1 δισ. ευρώ μέσω ΤΑΑ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και συμμετέχει στη χρηματοδότηση 55 επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 3,4 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις παγίων ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να αυξηθούν από το περίπου 14% στο τέλος του 2022 τουλάχιστον στο 22%, κοντά δηλαδή στον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει επενδύσεις περίπου 40 δισ. ευρώ ετησίως.

• Παρέχει πολυεπίπεδη στήριξη και στις μικρότερες επιχειρήσεις, διευκολύνοντας και αξιοποιώντας διαθέσιμους πόρους, ενώ από το 2020 έχει χορηγήσει 2,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ. Με δεδομένες τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, παρέχει λύσεις για να στηρίξει τις ΜμΕ στην προσπάθεια να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, αναπτύσσοντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνει οικοσυστήματα με τραπεζικές και μη τραπεζικές υπηρεσίες, με σκοπό να προσφέρει, ανά κλάδο, εξειδικευμένα προνόμια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, το ιδιαίτερα επιτυχημένο Business Banking Τουρισμός, που στα 13 χρόνια λειτουργίας του έχει υποστηρίξει περισσότερες από 53.600 επιχειρήσεις συναφείς με τον Τουρισμό. Ταυτόχρονα, προσφέρει πράσινες λύσεις σε επιχειρήσεις με έως 5 εκατ. ευρώ τζίρο που θέλουν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα (Net metering).

• Στέκεται δίπλα στη νέα επιχειρηματικότητα μέσω του επιταχυντή egg – enter grοw go, που στα 11 χρόνια λειτουργίας του έχει υποστηρίξει περισσότερους από 1.200 νέους επιχειρηματίες.

Μπροστά με την τεχνολογία και τον άνθρωπο στο επίκεντρο

Η Eurobank υλοποιεί ένα ταξίδι ψηφιακής μετάβασης πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία. Πρόσφατα ανακοίνωσε δύο νέες κινήσεις. Η πρώτη αφορά τη συμφωνία στον χώρο των fintech με απόκτηση μειοψηφικού πακέτου στην Plum. Ανακοινώθηκε, επίσης, η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού από την Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ στη Mintus, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε μια σειρά καινοτόμων εναλλακτικών επενδύσεων με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Τράπεζα επιδιώκει σταθερά να λειτουργεί ως επιταχυντής καινοτομίας και ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας πως η τεχνολογία αποτελεί κινητήριο δύναμη και στην τραπεζική. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε ώρα μέσω των ψηφιακών καναλιών της Τράπεζας εξυπηρετούνται μέχρι και 120.000 πελάτες. Παράλληλα, καταγράφονται περίπου 390 εκατ. login σε e-Banking και m-Banking ετησίως, ενώ 96% των συναλλαγών πληρωμών και μεταφορών εκτελούνται στα ψηφιακά κανάλια. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας πως ο ρόλος του καταστήματος δεν πρόκειται ποτέ να υποκατασταθεί πλήρως, έχει υιοθετήσει το μοντέλο Phygital εξυπηρέτησης, που συνδυάζει τη φυσική παρουσία και την ανθρώπινη επαφή με τον ψηφιακό κόσμο και τις δυνατότητες του Digital. Τέλος, παράλληλα με τη διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης της GenAI, η Τράπεζα προετοιμάζει το δικό της ισχυρό πλαίσιο Responsible AI σε συνεργασία με την Boston Consulting Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT