Κ – Παρουσίαση: Ηelleniq Energy – Σε τροχιά δυναμικής βιώσιμης ανάπτυξης

Κ – Παρουσίαση: Ηelleniq Energy – Σε τροχιά δυναμικής βιώσιμης ανάπτυξης

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργειακή μετεξέλιξη, η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η διατήρηση θετικών αποτελεσμάτων και υψηλών λειτουργικών επιδόσεων σε βάθος χρόνου αποτελούν το τρίπτυχο προτεραιοτήτων για την ΗΕLLENiQ ENERGY, που υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς το ολοκληρωμένο στρατηγικό πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης «Vision 2025».

Οι βασικές προτεραιότητες

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ το πρώτο στάδιο υλοποίησης της στρατηγικής της, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, η ΗΕLLENiQ ENERGY επικεντρώνεται πλέον σε τέσσερις βασικούς άξονες. Αφορούν στην αριστοποίηση λειτουργίας σε όλες τις κύριες δραστηριότητες, στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στην αγορά ενέργειας, όπως βιοκαύσιμα, ηλεκτροκίνηση και εναλλακτική ενέργεια, στην επιτάχυνση στοχευμένης ανάπτυξης χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και αποθήκευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και, τέλος, στην περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου με επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις βασικές δραστηριότητες πετρελαιοειδών.

Οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 4 δισ ευρώ τα επόμενα χρόνια, για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας, αλλά και τη δυναμική ανάπτυξη στις ΑΠΕ.

«Επιταχύνουμε το πλάνο μετασχηματισμού, διαμορφώνοντας επιλογές ανάπτυξης εναλλακτικών καυσίμων, πιο φιλικών στο περιβάλλον, αλλά και αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες στις ΑΠΕ. Υλοποιούμε τη μετεξέλιξή μας σε έναν ενεργειακό όμιλο με σημαντική παρουσία στις παραδοσιακές δραστηριότητες και επιταχυνόμενη ανάπτυξη στις ΑΠΕ και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στοχεύοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας μας και την αυξανόμενη συνεισφορά από νέες, πιο βιώσιμες πηγές εσόδων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Τεκμήριο της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στην HELLENiQ ENERGY, τόσο για τις επιδόσεις της όσο και για τον στρατηγικό μετασχηματισμό που υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς, αποτελεί και η πρόσφατη επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη διάθεση ποσοστού 11% εκ μέρους των βασικών της μετόχων, σε σημαντικούς διεθνείς και εγχώριους επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από την αγορά ως ψήφος επικύρωσης των ευνοϊκών προοπτικών της HELLENiQ ENERGY. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής επιτυγχάνεται ουσιαστική αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών, με πολλαπλά οφέλη, τόσο για την Εταιρεία όσο και για τους μετόχους, καθώς βελτιώνεται η ρευστότητα και η συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής.

Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα

Οι επενδύσεις της HELLENiQ ENERGY θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Θα κατευθυνθούν τόσο στον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και στην παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, όσο και στην ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ και στην καθαρή ενέργεια.

Στον κλάδο των ΑΠΕ, η θυγατρική HELLENiQ Renewables αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή σε νέα έργα, μέσα από ένα συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ έφτασε στα 356 MW – από τα μόλις 26 MW που διέθετε η εταιρεία πριν από τρία χρόνια. Σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης βρίσκονται έργα 0,7 GW σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ξεπερνά τα 4,2 GW.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε σειρά συμφωνιών, που αφορούν στην εξαγορά χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 211 MW στη Ρουμανία και έως 180 MW στην Κοζάνη, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, ενδυνάμωσε την παρουσία της και στην Κύπρο με την απόκτηση συνολικά 8 Φ/Β πάρκων, ανεβάζοντας σε πάνω από 40 MW τη συνολική ισχύ έργων στη χώρα.

Κ – Παρουσίαση: Ηelleniq Energy – Σε τροχιά δυναμικής βιώσιμης ανάπτυξης-1
Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης

Με τις εν λόγω συμφωνίες, επιτυγχάνεται η γεωγραφική διασπορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και ενισχύεται περισσότερο η εξωστρέφεια του Ομίλου, ο οποίος έχει αναβαθμίσει τον στόχο για επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος στις ΑΠΕ τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεισφορά πάνω από 100 εκατ. ευρώ EBITDA στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου.

Στην κατεύθυνση αυτή, η HELLENiQ Renewables υπέγραψε πρόσφατα μια πρότυπη συμφωνία-πλαίσιο με 2 Ελληνικές τράπεζες, ύψους έως €766 εκατ., για την υλοποίηση επιμέρους χρηματοδοτήσεων τόσο για υφιστάμενα,όσο και για νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και ανανέωση προσωπικού

Με επιτυχία υλοποιείται και το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο στοχεύει στην ενσωμάτωση καινοτόμων λύσεων, αξιοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες και εισάγοντας βέλτιστες πρακτικές στις περισσότερες περιοχές επιχειρηματικής δραστηριότητας της HELLENiQ ENERGY. Κινείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, που αφορούν στο Ψηφιακό Διυλιστήριο, στις Ψηφιακές Λειτουργίες σε επίπεδο Ομίλου, καθώς και στην ψηφιοποίηση στη λιανική εμπορία και στο δίκτυο των πρατηρίων. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει οικονομικό όφελος περίπου 60 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου και εκτιμάται ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεισφέρει τουλάχιστον άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Η HELLENiQ ENERGY παραμένει στη πρωτοπορία της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, επενδύοντας στην εξωστρέφεια, στη καινοτομία και στην αξιοποίηση υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Την τελευταία πενταετία προχώρησε σε δυναμική ανανέωση του προσωπικού της και ολοκλήρωσε πάνω από 1.000 προσλήψεις σε τεχνικό προσωπικό και εξειδικευμένα στελέχη, ανάμεσά τους και πολλούς Έλληνες του εξωτερικού  με μακροχρόνια θητεία σε  πολυεθνικές, οι οποίοι πλέον αξιοποιούνται για την κάλυψη στρατηγικών αναγκών του Ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT