Κ – Παρουσίαση: Cenergy Holdings – Ηγέτης στην απαιτητική πορεία της ενεργειακής μετάβασης

Κ – Παρουσίαση: Cenergy Holdings – Ηγέτης στην απαιτητική πορεία της ενεργειακής μετάβασης

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μία από τις πλέον απαιτητικές και αναγκαίες δεσμεύσεις της ανθρωπότητας και μια πρόκληση για τους οργανισμούς που καλούνται να ηγηθούν της πορείας αυτής. Η προσαρμογή στο σύνολο των σταδίων που θα θέσουν τα θεμέλια της ενεργειακής μετάβασης αποτελεί στόχο και κρίσιμο στοίχημα του συνόλου του κλάδου της ενέργειας. Η Cenergy Holdings αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εταιρείας που αφενός συνδιαμορφώνει στην πράξη τις λύσεις για το μέλλον του ενεργειακού κλάδου και αφετέρου στηρίζει τη στρατηγική της ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στις απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης.

Οι δύο θυγατρικές της, η Hellenic Cables και η Σωληνουργεία Κορίνθου, ανταποκρίνονται σε δύο από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της μετάβασης αυτής. Παρακολουθούν, προσαρμόζονται αλλά και ηγούνται των μακροπρόθεσμων τεχνολογικών τάσεων που τη συνοδεύουν για την ταχύτατη μετατόπιση του ενεργειακού συστήματος προς τις ΑΠΕ, τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και το υδρογόνο. Την ίδια ώρα, είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες όλων των ενδιάμεσων μεταβατικών σταδίων που προκύπτουν από την παγκόσμια ζήτηση ορυκτών καυσίμων. Η συμπληρωματικότητα των βασικών πυλώνων δραστηριότητας της εταιρείας είναι πραγματικά μοναδική και αποτελεί βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, όπως αποδεικνύεται και από την εξέλιξη των οικονομικών της μεγεθών.

Ισχυρή βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023

Με ανεκτέλεστο παραγγελιών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα –ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο–, το 2023 χαρακτηρίζεται δικαίως ως μια εξαιρετική χρονιά για τη Cenergy Holdings. Και οι δύο θυγατρικές της εμφάνισαν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και πέτυχαν να συνδέσουν τη δραστηριότητά τους με ιδιαίτερα απαιτητικά, καινοτόμα έργα του κλάδου τους παγκοσμίως. Με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 1,17 δισ. ευρώ, 12% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022. Η λειτουργική κερδοφορία έφτασε τα 145 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 53% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Εκτιμάται ότι στο σύνολο του έτους, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA (α-EBITDA) θα κυμανθεί μεταξύ 190 και 200 εκατ. ευρώ. Οι συνεχείς επενδύσεις στην καινοτόμο τεχνολογία οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Cenergy Holdings και ειδικότερα οι διαρκείς επενδύσεις της σε καινοτόμες προϊοντικές λύσεις αποτελούν εγγύηση ασφαλείας για το μέλλον της εταιρείας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι επενδύσεις αυτές –σε υποδομές, R&D και ανθρώπινο δυναμικό– αφορούν κρίσιμους τομείς, όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, το υδρογόνο, τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, τα έξυπνα δίκτυα και τις διασυνδέσεις μεταξύ χωρών ή απομονωμένων περιοχών, τομείς που οδηγούν σε αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Επιπροσθέτως, η ισχυρή οικονομική θέση, το εξαιρετικά υψηλό ανεκτέλεστο παραγγελιών και η σταθερή και συνετή πολιτική που ακολουθεί σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, δίνουν στη Cenergy Holdings αρκετούς βαθμούς ασφάλειας και ελευθερίας, ώστε να συνεχίσει να παρέχει κορυφαίες τεχνολογικά λύσεις και να παραμείνει σταθερός πρωταγωνιστής της ενεργειακής μετάβασης τις επόμενες δεκαετίες.

Κ – Παρουσίαση: Cenergy Holdings – Ηγέτης στην απαιτητική πορεία της ενεργειακής μετάβασης-1
Τόσο η Hellenic Cables, όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκονται ανάμεσα σε διεθνείς κορυφαίες εταιρείες που συνδιαμορφώνουν τις λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρωταγωνιστής στη βιώσιμη ανάπτυξη

Ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη χαρακτηρίζει το έτος 2023 για τη Cenergy Holdings και τις θυγατρικές της, Hellenic Cables* και Σωληνουργεία Κορίνθου. Σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι θυγατρικές της Cenergy Holdings συνέδεσαν άρρηκτα τις δραστηριότητές τους με την ανάθεση και την υλοποίηση έργων διεθνούς εμβέλειας. Το χαρτοφυλάκιο των έργων των θυγατρικών σχετίζεται με χερσαίες και υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως εκσυγχρονισμός και επέκταση δικτύων και σύνδεση παράκτιων αιολικών πάρκων με το δίκτυο διανομής, με έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθώς και με την ανάπτυξη δικτύων για τη μεταφορά υδρογόνου. Οι προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο του έτους που πέρασε, συνοδεύτηκαν και από τη ραγδαία ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής ΑΠΕ, στην προσπάθεια για μετριασμό των εκπομπών άνθρακα. Οι θυγατρικές της Cenergy Holdings βρίσκονται εξαιρετικά τοποθετημένες στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, έχοντας καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας μέσω των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αλλά και της ανάπτυξης δικτύων σωλήνων χάλυβα που έχουν τη δυνατότητα και για τη μεταφορά 100% υδρογόνου. Αρωγοί στην αποσύνδεση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι θυγατρικές της Cenergy Holdings εξυπηρετούν την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού, τόσο στον τομέα των μεταφορών, όσο και σε μια πληθώρα άλλων εφαρμογών, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που αναδύονται από τη διεθνή προσπάθεια για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι συνεχείς επενδύσεις στην καινοτόμο τεχνολογία βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξής της και ειδικότερα οι διαρκείς επενδύσεις της σε καινοτόμες προϊοντικές λύσεις αποτελούν εγγύηση ασφαλείας για το μέλλον της εταιρείας.

Τόσο η Hellenic Cables, όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκονται ανάμεσα σε διεθνείς κορυφαίες εταιρείες που συνδιαμορφώνουν τις λύσεις που πλαισιώνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Καθώς οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης θέτουν τα θεμέλια της μακροχρόνιας ευημερίας των επιχειρήσεων και των κοινωνιών, οι θυγατρικές προχωρούν συστηματικά σε σχεδιασμό, υλοποίηση και έλεγχο των δράσεων σχετικών με τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε όλες τις δραστηριότητές τους, από την προμήθεια των πρώτων υλών μέχρι την εγκατάσταση των τελικών προϊόντων. Θέτοντας τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος ως προτεραιότητα, οι θυγατρικές της Cenergy Holdings έχουν ανακοινώσει στόχους μείωσης των άμεσων και έμμεσων εκπομπών άνθρακα, ενώ εργάζονται συστηματικά επιδιώκοντας την κατανάλωση της ενέργειας με τρόπο αποδοτικό, περιορίζοντας σημαντικά το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Παράγοντας καινοτόμα προϊόντα, υψηλής προστιθέμενης αξίας, βασιζόμενα σε ισχυρή έρευνα και ανάπτυξη, οι θυγατρικές χρησιμοποιούν την ανάλυση κύκλου ζωής (LCA), με σκοπό την ποσοτική εκτίμηση των πιθανών περιβαλλοντικών επιδράσεων των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Νέα πρόκληση και όραμα για τις θυγατρικές της Cenergy Holdings αποτελεί η δημιουργία μιας υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας που σε όλο της το εύρος και με την κουλτούρα της συνεργασίας, θα μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
 
* H Hellenic Cables συγκροτείται από την Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. και τη θυγατρική της εταιρεία Fulgor Α.Ε., με μονάδα παραγωγής στο Σουσάκι Κορινθίας και τη συνδεδεμένη εταιρεία Icme Ecab S.A. στο Βουκουρέστι Ρουμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT