Κ – Παρουσίαση: Τσέτη Ιουλία & Ειρήνη ΦΑΡΜ.ΕΡΓ.ΑΒΕΕ – Βιώσιμες επιλογές και ψηφιακή διασύνδεση σε καιρούς έντονων προκλήσεων

Κ – Παρουσίαση: Τσέτη Ιουλία & Ειρήνη ΦΑΡΜ.ΕΡΓ.ΑΒΕΕ – Βιώσιμες επιλογές και ψηφιακή διασύνδεση σε καιρούς έντονων προκλήσεων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος θα είναι η πρώτη αλλαγή χρόνου που θα μας βρει με το φάντασμα της πανδημίας COVID-19 οριστικά πίσω μας, αλλά με μια πλειάδα προκλήσεων που μοιάζουν να έχουν ανεγερθεί μέσα από τα νέφη, καθώς αυτά υποχώρησαν. 

Γεωπολιτική ένταση, αναστάτωση στο ενεργειακό τοπίο και στη μεταποίηση από τις κανονιστικές επιταγές για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, πληθωριστικές πιέσεις. Ένα μείγμα παραγόντων το οποίο παρατείνει τις στρεβλώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εγείρει ερωτηματικά στην Ευρώπη γύρω από την αποβιομηχάνισή της με νομοτελειακά ταυτόχρονη εξάρτηση από τρίτες χώρες και πιέζει για ανασχεδιασμό προϊόντων και πλήρη αναθεώρηση της ανιούσας αλυσίδας αξίας της κάθε επιχείρησης.

Παράλληλα, με τη μεγαλύτερη διείσδυση της Gen Z στην αγορά εργασίας και την εμπέδωση νέων ευέλικτων μοντέλων απασχόλησης (τηλεργασία, digital nomads) στον απόηχο της πανδημίας, παρατηρείται μια πρωτοφανής κινητικότητα στο στελεχιακό δυναμικό, που δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα της εργαλειοθήκης των τμημάτων HR και τη θωράκιση του στρατηγικού σχεδιασμού των επιχειρήσεων. 

Και στην πλευρά της αγοράς όμως δεν λείπουν οι έντονες μεταβολές. Η κατανάλωση οδηγείται πλέον προς την εξατομίκευση της εμπειρίας και ευθυγράμμιση με το αδιαπραγμάτευτο σύστημα αξιών των πελατών, όπως διαμεσολαβεί και επιτάσσει η ψηφιακή διασύνδεση, κατευθύνεται από ταχύτητα εναλλαγής και μεγιστοποίηση της προσλαμβάνουσας αξίας, ενώ ο πληθωρισμός καθιστά τον ανταγωνισμό για το «μερίδιο τσέπης» αβυσσαλέο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως οι προκλήσεις και το ρίσκο είναι ένα σύνθετο οικοδόμημα – κίνδυνος και ευκαιρία. Η αναζήτηση βιώσιμων επιλογών με προεκτάσεις κυκλικής οικονομίας θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό διαδικασιών, στην επίτευξη εξοικονομήσεων και στον ανασχεδιασμό προϊόντων, ευθυγραμμίζοντας την προσφορά με τη ζήτηση στο αξιακό επίπεδο. 

Αρωγός σε αυτή τη μετάβαση είναι η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που πολλαπλασιάζει τις αναλυτικές ικανότητες των επιχειρήσεων και επιτρέπει τη στενότερη αλληλεπίδραση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και πρωτίστως τους πελάτες. Η αναθεώρηση των εφοδιαστικών αλυσίδων θα ενισχύσει τη μεταποίηση στην Ευρώπη, θα δημιουργήσει απασχόληση και θα φέρει ενεργειακή σταθερότητα. Η ενδοσκόπηση θα αναδείξει τον πυρήνα της κουλτούρας της κάθε επιχείρησης, μετά από μια μακρά περίοδο ομοιογενοποίησης, ως αντίδοτο στη στελεχιακή παλίρροια, αρκεί να μην υποπέσει σε εσωστρέφεια. 

Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό μπροστά μας, αρκεί να θυμόμαστε πως ο ήλιος λάμπει πάντα, πάνω απ’ τα νέφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT