Κ – Παρουσίαση: ELPEN – Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία επενδύει με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο

Κ – Παρουσίαση: ELPEN – Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία επενδύει με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέους ορίζοντες για τον κλάδο της φαρμακευτικής παραγωγής και της βιοφαρμακευτικής έρευνας στην Ευρώπη ανοίγει η νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική στρατηγική. Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε, άλλωστε, δυναμικά στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων στον χώρο του φαρμάκου.

Η νέα στρατηγική δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που υλοποιούν ήδη ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση των υφιστάμενων παραγωγικών και ερευνητικών υποδομών, αλλά και τη δημιουργία νέων.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό πρόσημο. Ενισχύουν την οικονομία, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και τονώνουν την απασχόληση, συμβάλλοντας ενεργά στο brain gain. Το αποτύπωμά τους στην κοινωνία εντοπίζεται στη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων και στη θωράκιση των ασθενών, καθώς και στη διεύρυνση της πρόσβασής τους σε ακόμη περισσότερες αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές θεραπείες.

Δεν χωράει αμφιβολία πως οι επενδύσεις αυτές θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, που διεκδικούν πλέον με αξιώσεις μερίδια στην εγχώρια αλλά και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια φαρμακευτική αγορά. Για την ολοκλήρωσή τους είναι αναγκαία η μείωση της υπερβολικής φορολόγησης του κλάδου μέσω του συστήματος υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών και η επέκταση και μονιμοποίηση των κινήτρων που οδήγησαν στην επενδυτική αυτή αναθέρμανση του κλάδου.

Η ELPEN υλοποιεί για την επόμενη πενταετία ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 155 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Με αυτές τις επενδύσεις η εταιρεία θα είναι σε θέση να καλύψει περισσότερους από 8 εκατ. ασθενείς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι τομείς στους οποίους εστιάζει είναι η έρευνα και η παραγωγή, με τη δημιουργία ενός βιομηχανικού και ερευνητικού οικοσυστήματος 55.000 τ.μ. Το επενδυτικό πλάνο της είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, η επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Πικέρμι έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερό της μέρος. Το νέο εργοστάσιο παραγωγής εισπνεόμενων και στερεών μορφών στην Κερατέα είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ εντός του 2025 τα πρώτα ογκολογικά σκευάσματα αναμένονται από το εργοστάσιο του ομίλου στην Τρίπολη. Σε ό,τι αφορά την έρευνα η ELPEN επενδύει στο πρώτο πάρκο βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα, το Athens LifeTech Park στα Σπάτα, που έχει ήδη ξεκινήσει κάποιες από τις δραστηριότητές του, υπηρετώντας την αποστολή του για τη δημιουργία αξίας και την καινοτομία στους τομείς της Βιοτεχνολογίας και των Ιατρικών επιστημών.

Με σημαντικότερο κεφάλαιο τους ανθρώπους της, η ELPEN ακολουθεί την ίδια επενδυτική τροχιά με τις υπόλοιπες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Με πίστη στις δυνατότητες της χώρας μας, επενδύει στην ανάπτυξη και στους Έλληνες επιστήμονες, ενισχύοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT