Κ – Παρουσίαση: Intrakat – Προκλήσεις και ευκαιρίες σε έναν κόσμο που αλλάζει

Κ – Παρουσίαση: Intrakat – Προκλήσεις και ευκαιρίες σε έναν κόσμο που αλλάζει

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσο σε διάφορα σημεία του πλανήτη η μία κρίση ενσκήπτει πίσω απ’ την άλλη, στην Ελλάδα έχουμε τη σπάνια πολυτέλεια να διαφωνούμε για τα ακριβή ποσοστά της προβλεπόμενης ανάπτυξης της οικονομίας για τα χρόνια που έρχονται. Η ανασυγκρότηση της οικονομίας, η εμφάνιση κερδών μετά από καιρό για τις ελληνικές επιχειρήσεις και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μάς φέρνουν μετά από πολύ καιρό ξανά στο προσκήνιο σημαντικών εξελίξεων και αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν.

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Μετά από χρόνια κρίσης, η Ελλάδα κατάφερε να γίνει ξανά ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Η οικονομία επιτέλους κινείται δυναμικά, με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά από χρόνια μεγάλων δυσκολιών στην κοινωνία, η ανεργία μειώνεται. Η αύξηση του ΑΕΠ μειώνει τον συντελεστή του χρέους. Η Ελλάδα αλλάζει και η διεθνής εικόνα της βελτιώνεται διαρκώς. Βλέπουμε ξανά ένα θετικό κλίμα. Η εμπιστοσύνη στη χώρα έχει αποκατασταθεί.

Μιλώντας για λογαριασμό των εταιρειών που εκπροσωπώ, μπορώ να πω ότι αυτές οι εξελίξεις δικαιώνουν την απόφασή μας να επενδύσουμε στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει πλέον ένα πολλά υποσχόμενο επενδυτικό περιβάλλον.

Ο μετασχηματισμός της Intrakat

Επενδύσαμε αποφασιστικά στην Intrakat, με στόχο να τη μετασχηματίσουμε σε έναν πολυσχιδή όμιλο, με δραστηριότητες που ξεπερνούν τον παραδοσιακό της ρόλο στα δημόσια και ιδιωτικά έργα και επεκτείνονται σε νέα πεδία, όπως οι παραχωρήσεις, οι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, η Ενέργεια και το Real Estate. Η πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας Άκτωρ μάς προσφέρει πλέον νέες δυνατότητες, πρόσβαση σε εμπειρία και τεχνογνωσία και την κατάλληλη κλίμακα για να αναπτυχθούμε, να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ και να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, η στρατηγική μας συνεργασία με τη ΔΕΗ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2023, θα επιταχύνει την ολοκλήρωση επενδύσεων σε ΑΠΕ, μέσα από ενεργειακά έργα συνολικής ισχύος έως 2,7 GW και δυνητικής αξίας επένδυσης άνω του 1 δισ. ευρώ.

Με αυτές τις δύο μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, «ξεκλειδώνουμε» σημαντική αξία και προοπτικές για το μέλλον, οι οποίες ενισχύονται ήδη από τη θεαματική επιστροφή της Intrakat στην κερδοφορία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού και του μετασχηματισμού του ομίλου μας.

Κ – Παρουσίαση: Intrakat – Προκλήσεις και ευκαιρίες σε έναν κόσμο που αλλάζει-1
O κ. Αλέξανδρος Εξάρχου είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Intrakat, πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ και Partner της Thrivest Holding Ltd.

Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας

Στον τραπεζικό τομέα είδαμε αντίστοιχες ευκαιρίες, στο πλαίσιο του μεγάλου μετασχηματισμού της χώρας. Εισήλθαμε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, με στόχο να δημιουργήσουμε τον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος, που θα απευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τον τραπεζικό δανεισμό.

Αυτή η συνένωση δυνάμεων θα δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο σχήμα με περιουσιακά στοιχεία αξίας 8 δισ. ευρώ, χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και επαρκή κεφάλαια ώστε να στηρίξει χρηματοδοτικά τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Πιστεύουμε ότι υπάρχει επαρκής χώρος στην αγορά για ένα τέτοιο εγχείρημα· πάνω από 200.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Με τον 5ο πυλώνα θεωρούμε ότι θα προσφέρουμε στην οικονομία τα καύσιμα που χρειάζεται ώστε να πάει μπροστά.

Η μεγάλη εικόνα

Ας επιστρέψουμε όμως στη μεγάλη εικόνα. Το 2024 θα είναι έτος αλλαγής για την οικονομία της χώρας μας, η οποία όχι μόνο έχει επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές και πειθαρχία σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της, αλλά και προσελκύει σημαντικές επενδύσεις που υπόσχονται πολλά για το μέλλον. Και θα είναι το έτος που θα καθορίσει την ταχύτητα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας σε μια υψηλής ποιότητας παραγωγική μηχανή, που θα προωθεί παράλληλα τη βιωσιμότητα και τη μετατροπή της σε επιχειρηματικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο δυναμισμός αυτός της οικονομίας είναι, όμως, η εξαίρεση. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος: Μείζονες πολιτικές ανακατατάξεις, πληθωρισμός και επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας προκαλούν ένα νέο κοκτέιλ προβλημάτων που επεκτείνονται σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, δημιουργώντας ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Παράλληλα, οι γεωπολιτικές προκλήσεις εντείνονται, προκαλώντας επιπρόσθετη αβεβαιότητα. Και, ταυτόχρονα, η Ευρώπη υποχωρεί στα περισσότερα πεδία των νέων, αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών που έχουν μετατραπεί σε προνομιακούς χώρους για τις ΗΠΑ και την Κίνα, με όποια συνέπεια έχει αυτή η εξέλιξη για την ΕΕ σε όρους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Γι’ αυτό και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί αυτό το αναπτυξιακό πλεονέκτημα που διαθέτει και να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν τη θεσμική λειτουργία του κράτους, θα επιταχύνουν την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων και θα προσφέρουν ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι η χρυσή ευκαιρία να θωρακίσουμε την οικονομία, ώστε η χώρα να μπορεί όχι μόνο να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις διεθνώς, αλλά και να είναι καλύτερα προστατευμένη σε οποιαδήποτε νέα κρίση προκύψει από το αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον. Ο κόσμος μας αλλάζει –και αλλάζει γρήγορα– και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο χρόνος σπανίως αγοράζεται, αλλά συνήθως μόνο κερδίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT