Κ – Παρουσίαση: Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Στρατηγικά τοποθετημένος, κατάλληλα εφοδιασμένος και σε άριστη οικονομική και επιχειρησιακή υγεία

Κ – Παρουσίαση: Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Στρατηγικά τοποθετημένος, κατάλληλα εφοδιασμένος και σε άριστη οικονομική και επιχειρησιακή υγεία

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωταγωνιστεί στους κλάδους των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας, οι οποίοι παράλληλα είναι κλάδοι που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Διαθέτοντας στον ισολογισμό της υψηλή ρευστότητα, περιουσιακά στοιχεία που παράγουν σημαντικού ύψους, διαφοροποιημένες και επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές, ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και δανειακή θέση με ανταγωνιστικούς όρους διάρκειας και τελικού κόστους, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, υλοποιώντας ένα επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργεί 20.000 νέες θέσεις εργασίας αλλά και πλήθος νέων ευκαιριών.

Ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων

Στον τομέα των παραχωρήσεων, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, διαθέτοντας ένα από τα νεαρότερα (μέση συμβατική διάρκεια 25 έτη), πιο διαφοροποιημένα και χαμηλού ρίσκου χαρτοφυλάκια με έργα όπως η Αττική Οδός, η Εγνατία Οδός, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, κ.ά. Ακόμα, εντός του 2023 υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή και παραχώρηση για 30 έτη του οδικού άξονα Χερσόνησος-Νεάπολη, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με ποσοστό 55%, καθώς και η σύμβαση υπο-παραχώρησης για την αξιοποίηση του λιμένα «Φίλιππος Β» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.) για 40 έτη, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό 35%. Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται σε συνεργασία με τη Hard Rock το IRC Athens, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, που θα ενισχύσει περαιτέρω το στίγμα της Αθήνας ως ιδανικού διεθνούς προορισμού, αντικατοπτρίζοντας μια επένδυση που θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και θα έχει πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία.

Κ – Παρουσίαση: Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Στρατηγικά τοποθετημένος, κατάλληλα εφοδιασμένος και σε άριστη οικονομική και επιχειρησιακή υγεία-1

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει από καιρό υιοθετήσει ως πυρήνα της επιχειρηματικής της στρατηγικής αυτή την προσέγγιση και δεν αρκείται απλώς στο να αναλαμβάνει δημόσια έργα. Στην ουσία ισχύει το αντίθετο. Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο της εταιρείας ύψους 5,5 δισ. ευρώ αποτελείται κατά 65% από αντικείμενο προερχόμενο από ιδιωτικά έργα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά ίδιες επενδύσεις.

Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία

Στον κατασκευαστικό τομέα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μεγαλύτερος και πλέον κερδοφόρος Όμιλος, με την πολυπληθέστερη κατασκευαστική ομάδα και τον αρτιότερο εξοπλισμό. Η ΤΕΡΝΑ ολοκληρώνει τους προσεχείς μήνες το νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε-65, προχωρά τις εργασίες στο αντίστοιχο βόρειο τμήμα, ενώ η πρόοδος των έργων στο τμήμα Γαστούνη-Πύργος, που υλοποιεί στο πλαίσιο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος, ξεπερνά το 40%.

Ο κορυφαίος παίκτης στην παραγωγή και στην αποθήκευση καθαρής ενέργειας

Στον τομέα της καθαρής ενέργειας, αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό καθαρής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 1.225 MW, ενώ η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW. Παράλληλα, πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων της χώρας με συνολική ισχύ 330 MW, προχωρά εντατικά τις εργασίες κατασκευής στο έργο της μεγάλης αποθήκευσης 680 MW με αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία, ενώ εξασφάλισε τη μία εκ των δύο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα. Στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Όμιλος πλέον έχει καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, ενώ η ισχυρή παρουσία του και η καθετοποίηση στο κομμάτι της παραγωγής προσφέρουν σημαντικά οφέλη και συνέργειες. Ως προς τη νέα μονάδα με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ισχύος 877 MW (ανάπτυξη από κοινού με τη Motor Oil), η πρόοδος των εργασιών ανέρχεται σε περίπου 90% και η λειτουργία αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Κ – Παρουσίαση: Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Στρατηγικά τοποθετημένος, κατάλληλα εφοδιασμένος και σε άριστη οικονομική και επιχειρησιακή υγεία-2

Σταθερός αρωγός της κοινωνίας

Παράλληλα, μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βελτιώνει την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, στηρίζει τη νέα γενιά, συνεισφέρει στη φροντίδα κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, ενδυναμώνει την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, δηλώνοντας παράλληλα πάντα «παρών» στην αντιμετώπιση των κρίσεων και των έκτακτων αναγκών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρονιάς που πέρασε αποτελεί η παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο καταστροφικός κυκλώνας Ντάνιελ, διαθέτοντας προσωπικό και μηχανήματα από τα τρία εργοτάξια της ΤΕΡΝΑ στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, ο Όμιλος ανέλαβε, ως ανάδοχος αποκατάστασης, τη χρηματοδότηση της εκπόνησης μελέτης και της εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών έργων στις περιοχές Μάνδρας – Μαγούλας, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT