Κ – Παρουσίαση: Fraport Greece – Με επένδυση 1,8 δισ. ευρώ, αναβαθμίσαμε 14 αεροδρόμια σε σύγχρονες πύλες εισόδου στη χώρα

Κ – Παρουσίαση: Fraport Greece – Με επένδυση 1,8 δισ. ευρώ, αναβαθμίσαμε 14 αεροδρόμια σε σύγχρονες πύλες εισόδου στη χώρα

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, δεδομένου ότι σε 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια που διαχειριζόμαστε υποδεχτήκαμε 33,9 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 8,6% συγκριτικά με το 2023. Η κίνηση στην πλειονότητα των αεροδρομίων ήταν σημαντικά αυξημένη τη χρονιά που πέρασε, με εξαίρεση το αεροδρόμιο της Μυκόνου, που παρουσίασε μικρή πτώση, σε συνέχεια όμως της αύξησης κατά 11% του 2022 συγκριτικά με το 2019.  

Ειδική αναφορά θα ήθελα να κάνω στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο ξεπέρασε κατά 19% την επίδοση του 2022, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αν λάβουμε υπόψη την απουσία –λόγω του πολέμου στην Ουκρανία– των Ρωσόφωνων αγορών που είχαν διαχρονικά σημαντική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος προορισμός δεν είναι μεταξύ των αμιγώς καλοκαιρινών προορισμών της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, η Θεσσαλονίκη, με το τουριστικό και επιχειρηματικό προφίλ που έχει, υποδέχεται αεροπορική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσφέροντας σημαντική διασυνδεσιμότητα τόσο με ευρωπαϊκούς όσο και με διεθνείς προορισμούς, οπότε τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι μεγάλα. Από την πλευρά μας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια ανάπτυξης του δικτύου του αεροδρομίου «Μακεδονία», πάντοτε σε στενή συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες. 

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός της αυξημένης επιβατικής κίνησης που είχαμε τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, που αντανακλά τις προσπάθειες που γίνονται απ’ όλους τους φορείς τουρισμού της χώρας με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ως Fraport Greece συμμετέχουμε ενεργά στη συγκεκριμένη προσπάθεια μέσω των συνεργειών που έχουμε αναπτύξει με στόχο την προώθηση των προορισμών αλλά και των σχετικών επιπλέον αναπτυξιακών κινήτρων που εισαγάγαμε τη χρονιά που πέρασε. 

Κάθε χρόνο επενδύουμε περίπου 50 εκατ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, ενώ παρέχουμε σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επιπλέον πτήσεων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με το βλέμμα πια στη νέα χρονιά, τα μηνύματα είναι θετικά για όλους τους προορισμούς μας, με τις προ-κρατήσεις να παρουσιάζουν ήπια αύξηση σε σύγκριση με το 2023, γεγονός που συνάδει με τη γενικότερη τάση που θέλει την Ελλάδα να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης με μικρής κλίμακας αύξηση το 2024.

Με στόχο την ανάπτυξη της κίνησης

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας στην ελληνική αγορά, η προώθηση των προορισμών που εξυπηρετούμε και η μείωση της εποχικότητας αποτελούν στρατηγικές μας προτεραιότητες. 
Προς αυτή την κατεύθυνση:

– Για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων το 2017 και για την εν συνεχεία ριζική αναβάθμισή τους σε σύγχρονες και ασφαλείς πύλες εισόδου στη χώρα μας, επενδύσαμε συνολικά 1,8 δισ. ευρώ. Όμως δεν σταματάμε εκεί. Κάθε χρόνο επενδύουμε περίπου 50 εκατ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, ενώ –με γνώμονα πάντοτε την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης– σε ορισμένα αεροδρόμια σχεδιάζουμε ήδη περαιτέρω επεκτάσεις.

Κ – Παρουσίαση: Fraport Greece – Με επένδυση 1,8 δισ. ευρώ, αναβαθμίσαμε 14 αεροδρόμια σε σύγχρονες πύλες εισόδου στη χώρα-1
Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece

– Παρέχουμε σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επιπλέον πτήσεων κατά τους χειμερινούς και περιφερειακούς μήνες. Τα συγκεκριμένα κίνητρα έχουν αναγνωριστεί από τις αεροπορικές εταιρείες ως σημαντικά εργαλεία για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, γεγονός ωστόσο που πρέπει να συνδεθεί με την ετοιμότητα των προορισμών να υποδεχθούν τις πρόσθετες ροές και να προσφέρουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 

– Συμπράττουμε με τους τοπικούς φορείς χαράζοντας και υλοποιώντας από κοινού προωθητικά προγράμματα σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους. Στις συμπράξεις αυτές μετέχουν η Marketing Greece, τοπικές ενώσεις και επιμελητήρια, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και ο ίδιος ο ΕΟΤ. Πέραν όμως των συμπράξεων, προωθούμε τους 14 προορισμούς στα μεγαλύτερα διεθνή forums καθώς και μέσω των δικών μας καναλιών, όπως είναι τα digital media και το περιοδικό μας.

– Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να διατηρούνται τα υφιστάμενα δρομολόγια, αλλά κυρίως να προσελκύονται νέα, τροφοδοτώντας τους με στοιχεία και αναλύσεις που χρειάζονται προκειμένου να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια

Η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια αντανακλά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση λόγω του ολοένα αυξανόμενου ανταγωνισμού από άλλες χώρες, αλλά και των ποικίλων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο ευρύτερος τουριστικός κλάδος. Στις προκλήσεις αυτές, πέραν της γεωπολιτικής αστάθειας, περιλαμβάνεται η έλλειψη προσωπικού σε όλο το εύρος της τουριστικής αλυσίδας, η σημαντική σε πολλές περιπτώσεις άνοδος των τιμών, ειδικά όταν αυτή δεν συνοδεύεται με ανάλογη αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών, και η έλλειψη υποδομών, που σε αρκετές περιπτώσεις αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στην εμπειρία όσων επισκέπτονται τη χώρα μας. Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη η συνεχής ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βάσει των παγκόσμιων τάσεων. Τις προηγούμενες δεκαετίες, η τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας βασίστηκε –κατά τρόπο απόλυτα επιτυχημένο– κυρίως στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα». Πλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επενδύουμε στην παροχή τουριστικών εμπειριών των οποίων η διαμόρφωση θα βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, εστιάζοντας στις ειδικές μορφές τουρισμού (π.χ. πολιτιστικός, γαστρονομικός, περιπατητικός, αθλητικός κ.λπ.) και δημιουργώντας «πακέτα εμπειριών» μοναδικά για κάθε προορισμό. 

Νέα Διεθνή Δρομολόγια 2023

Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης 7
Αεροδρόμιο Ρόδου 10
Αεροδρόμιο Κέρκυρας 7
Αεροδρόμιο Χανίων 8
Αεροδρόμιο Κω 5
Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς 4
Αεροδρόμιο Ακτίου 6
Αεροδρόμιο Καβάλας 4
Αεροδρόμιο Σαντορίνης 3
Αεροδρόμιο Μυκόνου 3
Αεροδρόμιο Ζακύνθου 4
Αεροδρόμιο Μυτιλήνης 2
Αεροδρόμιο Σάμου 1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT