Κ – Παρουσίαση: Ομιλος ΑΒΑΞ – Υλοποιεί τα έργα που αλλάζουν τη χώρα

Κ – Παρουσίαση: Ομιλος ΑΒΑΞ – Υλοποιεί τα έργα που αλλάζουν τη χώρα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κομβική χρονιά ανάπτυξης ολοκληρώνει ο Όμιλος ΑΒΑΞ, που σηματοδοτήθηκε από την ανάληψη σημαντικών νέων έργων που ενίσχυσαν περαιτέρω το υψηλό ανεκτέλεστο του Ομίλου. Την ίδια στιγμή, μεγάλα έργα που έχουν περάσει στη φάση της υλοποίησης ενισχύουν κύκλο εργασιών και κερδοφορία και επιβεβαιώνουν την πορεία του ομίλου στις ηγετικές θέσεις του κατασκευαστικού κλάδου.

Με καταλύτη το συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 3,2 δισ. ευρώ και την ανάληψη εμβληματικών έργων σε υποδομές, αστική ανάπτυξη και ενέργεια, καθώς και με ενεργή επέκταση στους τομείς των παραχωρήσεων και της ανάπτυξης ακινήτων, ο Όμιλος ΑΒΑΞ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, υλοποιώντας έργα που αλλάζουν το μέλλον της χώρας. 
Με εμπειρία δεκαετιών σε πολύπλοκα και εμβληματικά έργα κατασκευής και κάθε είδους υποδομής, η τεχνική δυνατότητα του ομίλου ΑΒΑΞ είναι αναγνωρισμένη και δοκιμασμένη, γεγονός που τον καθιστά ασφαλή σε κάθε πρόκληση.

Στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, με καταλύτη το συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 3,2 δισ. ευρώ και την ανάληψη εμβληματικών έργων σε υποδομές, αστική ανάπτυξη και ενέργεια, καθώς και στις παραχωρήσεις και στην ανάπτυξη ακινήτων.

Γραμμή 4 Μετρό (Άλσος Βεΐκου-Γουδή)

Ανάμεσα στα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και αναβαθμίζουν αισθητά τις μεταφορές είναι η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο υπερσύγχρονων προδιαγραφών, μήκους 1,8 χλμ. και με 15 νέους σταθμούς, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της πρωτεύουσας. Το project έχει σχεδιαστεί εξαρχής με γνώμονα τις βέλτιστες περιβαλλοντικές επιδόσεις, ενώ έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις σε υπερσύγχρονα ΤΒΜ (μετροπόντικες) που θα συμβάλουν στην αισθητή μείωση της όχλησης από την εκσκαφή. Η ΑΒΑΞ έχει προβλέψει δενδροφύτευση των εργοταξίων που μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αφήσουν τις περιοχές με τον διπλάσιο αριθμό δέντρων συγκριτικά με την αρχική κατάσταση.

Κ – Παρουσίαση: Ομιλος ΑΒΑΞ – Υλοποιεί τα έργα που αλλάζουν τη χώρα-1

Δημόσια νοσοκομεία ΙΣΝ

Την υπογραφή της ΑΒΑΞ θα φέρει και η κατασκευή των τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που θα αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο της υγείας στη χώρα μας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύμβαση κτιριακού έργου στη χώρα μας μέχρι σήμερα, ύψους 443 εκατ. ευρώ, και προβλέπει την κατασκευή υπερσύγχρονων δομών υγείας που θα προσφέρουν ασφαλή και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη στους ασθενείς. Οι καινοτόμες νοσοκομειακές μονάδες σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με βάση τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές βιωσιμότητας με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των κτιρίων.

Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Καθοριστική θα είναι η συμμετοχή του Ομίλου στην ανάπτυξη της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος FlyOver), ενός πρωτοποριακού έργου για τα ελληνικά δεδομένα που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ ύψους 370 και πλέον εκατ. ευρώ και αφορά σύμβαση λειτουργίας και παραχώρησης για 26 έτη. Με μήκος 13,5 χλμ., 4 λωρίδες ανά κατεύθυνση, 10 γέφυρες και 3 νέες σήραγγες, το έργο που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Μυτιληναίος θα αλλάξει συνολικά την κυκλοφοριακή καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζοντας την κορεσμένη υφιστάμενη οδό και βελτιώνοντας την προσβασιμότητα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Παράλληλα, η νέα Περιφερειακή θα ενισχύσει σημαντικά την οδική ασφάλεια για τους οδηγούς και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Mintia Combined Cycle Power

Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία και άρτια τεχνογνωσία, ο Όμιλος ΑΒΑΞ ανέλαβε τον Μάιο 2023 την εξ ολοκλήρου μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία του σταθμού παραγωγής ενέργειας Mintia Combined Cycle Power ισχύος 1.750 ΜW στη Ρουμανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ανατεθεί σε ελληνική εταιρεία μέχρι σήμερα –προϋπολογισμού 673,5 εκατ. ευρώ– αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει ο Όμιλος για την ανάληψη σύνθετων projects στο εξωτερικό.

Τhe Ellinikon

Το «παρών» και στην ανάπτυξη του Τhe Ellinikon, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, δίνει ο Όμιλος ΑΒΑΞ, ο οποίος έχει αναλάβει την Α΄ φάση υποδομών για τη λειτουργία του συγκροτήματος, η οποία παρέχει το υπόβαθρο για την υποστήριξη των υπόλοιπων αναπτύξεων. Μεταξύ των έργων υποδομής ξεχωρίζει η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Ελληνικού, ένα έργο μήκους 1,3 χλμ. με 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά ρεύμα, που θα επεκταθεί από την παραλία του Αλίμου έως τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, με νέες διόδους και ταχύτερη διέλευση για τους οδηγούς και ευκολότερη πρόσβαση στην ακτή για τους πεζούς.

Επιπλέον, η ΑΒΑΞ, σε συνεργασία με την ιταλική Rizzani, είναι ανάδοχος της σύμβασης early contractor involvement στο έργο της ανάπτυξης του Vouliagmenis Mall, έχοντας και τον πρώτο ρόλο στο αντίστοιχο κατασκευαστικό συμβόλαιο.

Τα παραπάνω έργα έρχονται να συμπληρώσουν μια μεγάλη λίστα εμβληματικών έργων που ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει υπογράψει, αποδεικνύοντας την ικανότητά του να φέρνει εις πέρας έργα σύνθετων απαιτήσεων και προκλήσεων. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Αττική Οδός, τμήματα της Εγνατίας και της Ολυμπίας Οδού, οι επεκτάσεις των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό της Αθήνας, οι υποδομές στη Ρεβυθούσα, οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, οι φάσεις 2 και 3 του σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Bismayah του Ιράκ, καθώς και η παράκαμψη του αυτοκινητόδρομου Ston στην Κροατία.

Για το 2024, ο Όμιλος ΑΒΑΞ συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Σε μια περίοδο που τα έργα υποδομής επιταχύνονται και νέες προοπτικές ανοίγουν για τον κατασκευαστικό κλάδο, ο Όμιλος ΑΒΑΞ βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, αναπτύσσοντας με συνέπεια και αξιοπιστία τα υφιστάμενα έργα αλλά και διεκδικώντας νέα έργα που θα θωρακίσουν τη μελλοντική του ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT