Κ – Παρουσίαση: PCT – Kαθιερώνει τον Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη των εμπορευματικών μεταφορών

Κ – Παρουσίαση: PCT – Kαθιερώνει τον Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη των εμπορευματικών μεταφορών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H PCT (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική της COSCO SHIPPING Ports Limited, διαχειρίζεται από τον Οκτώβριο του 2009 και για 35 χρόνια τις εγκαταστάσεις των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Πειραιά. Από το 2010 η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ένα εμβληματικό για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικό πρόγραμμα, που ανέρχεται σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ σε υποδομές, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, τετραπλασιάζοντας τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης στους δύο προβλήτες και αυξάνοντας 8 φορές τον ετήσιο συνολικό όγκο των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων. Οι επιδόσεις αυτές έχουν φέρει τον Πειραιά ανάμεσα στους 40 μεγαλύτερους εμπορευματικούς λιμένες στον κόσμο –από την 93η το 2009–, 4ο στην Ευρώπη και 1ο στη Μεσόγειο.

Τη διετία 2023-24, η PCT πραγματοποιεί πρόσθετες επενδύσεις στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά ύψους 43 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 18 εκατ. ευρώ διατίθενται για την αναβάθμιση υποδομών του ανατολικού Προβλήτα ΙΙ, με σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της δυναμικότητας λιμένα και τη βελτίωση της ποιότητας στοιβασίας, και 13 εκατ. ευρώ για την κατασκευή Υποσταθμού Υψηλής Τάσης και κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν ενδιαφερόμενα μέρη της PCT. Σε 10 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της δυναμικότητας του σταθμού, ενώ 2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε υποδομές και εξοπλισμό με σκοπό τη βελτιστοποίηση της προστασίας των εργαζομένων κατά τη διαδικασία φόρτωσης και εκφόρτωσης των πλοίων. Ενδεικτικό της αναβαθμισμένης δυναμικότητας και επιχειρησιακής λειτουργίας του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων είναι ότι τον φετινό Ιούλιο η PCT υποδέχτηκε ένα από τα μεγαλύτερα πλοία παγκοσμίως, το OOCL PIRAEUS. Η ονομασία του mega container πλοίου αποτελεί μια συμβολική αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου που διαδραματίζει ο Πειραιάς. Πέραν του επενδυτικού προγράμματος στον εμπορικό λιμένα του Πειραιά, η PCT συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία: από το 2009 μέχρι και το 2022 το δημοσιονομικό όφελος (τέλη παραχώρησης, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) υπολογίζεται στα 728 εκατ. ευρώ. Για τη διετία 2022-23, η εταιρεία έχει συνάψει συμβάσεις συνολικού ύψους 374 εκατ. ευρώ, με περισσότερους από 600 προμηθευτές που προέρχονται κυρίως από την τοπική κοινωνία. Επίσης, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 2.500 άμεσες θέσεις εργασίας, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εργοδοτών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Εκτός των επενδυτικών δαπανών, η PCT έχει διαθέσει από το 2011 έως σήμερα περίπου 600.000 ευρώ για την ενίσχυση ιδρυμάτων, οργανώσεων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ το 2024 έχει σχεδιάσει να επεκτείνει το εύρος των δράσεων κοινωνικής ευθύνης, εντάσσοντας δράσεις δωρεάς μέσων για σκοπούς πολιτικής προστασίας και αναβάθμισης χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. «Είμαστε υπερήφανοι γιατί, στα 13 χρόνια λειτουργίας της PCT, πετύχαμε να τοποθετήσουμε το λιμάνι του Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη των ναυτιλιακών εμπορευματικών μεταφορών. Πλέον επιδιώκουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε την ηγετική θέση του λιμένα στο διαμετακομιστικό εμπόριο της Μεσογείου, αλλά να τον καταστήσουμε την κύρια νότια πύλη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της Ευρώπης καθώς και σε διαμετακομιστικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής», τονίζει ο Captain Wang Jihang, Managing Director της PCT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT