Κ – Παρουσίαση: NOVA – Μπορούμε να κάνουμε πράξη την κοινωνία του γίγαμπιτ

Κ – Παρουσίαση: NOVA – Μπορούμε να κάνουμε πράξη την κοινωνία του γίγαμπιτ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όταν σκέφτεται κανείς τα επόμενα χρόνια, είναι αναπόφευκτο να μην αναλογιστεί πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τη χώρα σε μια κοινωνία του γίγαμπιτ και να καταστήσουμε το 1 Gbps διαθέσιμο για όλους. Αυτό αποτελεί έναν από τους στόχους του Προγράμματος Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030, του στρατηγικού προγράμματος που σχεδιάστηκε για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να πραγματοποιήσουμε την κοινωνία του γίγαμπιτ: μέσω σταθερών και κινητών δικτύων.

Στα σταθερά, πρέπει να αναπτυχθεί οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH). Στα κινητά, πρέπει να εφαρμοστεί το 5G στο φάσμα ζώνης 3.600 MHz, επειδή μεταδίδει πληθώρα δεδομένων σε σημαντικές αποστάσεις. 

Όσον αφορά το FTTH, οι πάροχοι το αναπτύσσουν με ικανοποιητικό ρυθμό και αναμένεται έως το 2027 η χώρα να φτάσει το 80% κάλυψης. Μαζί με το Ultra-fast-broadband έχουμε πιθανότητες να φτάσουμε σε άνω του 90% κάλυψη έως το 2030.

Ωστόσο, η διείσδυση του FTTH δεν είναι ελπιδοφόρα. Σήμερα, με 35% κάλυψη έχουμε μόλις 6% διείσδυση. Ο λόγος είναι οι υψηλές τιμές χονδρικής άνω των 100 Mbps, που οδηγούν αντίστοιχα σε υψηλές τιμές λιανικής, περιορίζοντας τους πελάτες στον χαλκό, αφήνοντας τη χώρα πίσω από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στην κινητή έχουμε το αντίθετο ζήτημα. Παρόλο που η διείσδυση των συσκευών 5G αυξάνεται σταθερά, ειδικά καθώς οι τιμές των τηλεφώνων 5G μειώνονται, η υφιστάμενη ρύθμιση δεν θα επιτρέψει ποτέ στα κινητά δίκτυα στην Ελλάδα να παρέχουν 1 Gbps σε μεγάλη κλίμακα. 

Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε χαμηλότερα όρια εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας συγκριτικά με τους ομολόγους μας στην ΕΕ, καθιστώντας αδύνατη τη μαζική εφαρμογή του 5G στη ζώνη συχνοτήτων 3.600 MHz, που επιτρέπει ταχύτητες 1 Gbps. Με την τρέχουσα ρύθμιση η χώρα θα αγγίζει 100% κάλυψη 5G, αλλά με χαμηλότερες ταχύτητες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Το 2030 είναι προ των πυλών. Το 2024 δεν πρέπει να είναι άλλη μία χρονιά χαμένη. Δύο πολύ σημαντικά θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν: η αναθεώρηση των τιμών χονδρικής FTTH και το επίπεδο αναφοράς σε έκθεση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕΤΤ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γνωρίζουν τι διακυβεύεται και τα λάθη του παρελθόντος.

Το 2023 μάς βρίσκει ουραγούς στην ΕΕ, με μέση ταχύτητα internet 36 Mbps, ενώ οι Έλληνες πληρώνουν περισσότερο για ταχύτητες άνω των 100 Mbps συγκριτικά με τους Ευρωπαίους.

Το 2024 ας πάρουμε τις γενναίες αλλά αυτονόητες αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ανταγωνιστικοί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να συμβάλλουμε στην πρόοδο του τόπου μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT