Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα έργα και επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα έργα και επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ

Περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία.

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα έργα και επενδύσεις αιχμής που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωταγωνιστεί στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μέλλον. Έχοντας στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του μια πρωτοποριακή ατζέντα, που αποτελεί και τον πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δρομολογεί και υλοποιεί κομβικά, υπερσύγχρονα έργα και επενδύσεις που τονώνουν την απασχόληση με περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία. Σε αυτά περιλαμβάνονται «πράσινα» έργα, επενδύσεις στην κυκλική οικονομία, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, καθώς και επενδύσεις σε υποδομές με αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία, που ορίζουν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας για την επόμενη δεκαετία και δίνουν το σήμα για τον μετασχηματισμό της Ελλάδας. Παράλληλα, φέρνουν στο προσκήνιο και στη χώρα μας την επανάσταση της καθαρής ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο και συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Leader στην καθαρή ενέργεια 

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων του Ομίλου που αφορά την «πράσινη» και κυκλική οικονομία υλοποιείται μέσω της Τέρνα Ενεργειακή, εταιρείας-ηγέτιδας στην ελληνική ενεργειακή αγορά, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας, δύο σημαντικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα-πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. 

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα έργα και επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ-1
Στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της Covid-19, ο Όμιλος προχώρησε σε δωρεές εξοπλισμού ΜΕΘ και αναλώσιμων υλικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως ο μεγαλύτερος Έλληνας παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ με εγκατεστημένα 1.373 MW και ο μεγαλύτερος Έλληνας επενδυτής ΑΠΕ διεθνώς, με σημαντική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η Τέρνα Ενεργειακή το 2019 παρήγαγε 3.238.052 MWh καθαρής ενέργειας, αποτρέποντας την έκλυση 2.374.323 τόνων CΟ2 στην ατμόσφαιρα. Στο πλαίσιο της δράσης του για ένα μέλλον μηδενικού άνθρακα, ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στοχεύοντας στα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία. 

Στήριξη της κοινωνίας και προστασία του περιβάλλοντος 

Η πρόθεση του Ομίλου να δραστηριοποιείται για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης κοινωνίας συνδέεται άρρηκτα με την υιοθέτηση μιας υπεύθυνης εταιρικής κουλτούρας που βασίζεται στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και προστατεύει το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ο Όμιλος στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται υλοποιώντας δωρεάν σημαντικά έργα υποδομής και χορηγικά προγράμματα στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, μέσα από προγράμματα στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και παροχής υποτροφιών, στέκεται αρωγός της νέας γενιάς, ενώ σταθερά παρέχει οικονομική στήριξη σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επικεντρώνουν τη δράση τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα, υλοποιεί και στοχευμένες δωρεές προς τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η χώρα μας βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο Όμιλος από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της Covid-19, με δωρεές εξοπλισμού ΜΕΘ και αναλώσιμων υλικών σε νοσοκομεία αναφοράς και κέντρα υγείας τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις περιοχές της χώρας όπου δραστηριοποιείται. Ταυτόχρονα, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Επιχειρησιακής Συνέχειας, με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του, έχοντας ως κυρίαρχη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των συνεργατών του σε όλο τον κόσμο. 

Μια επίσης πολύ σημαντική πρωτοβουλία είναι η συστράτευση του Ομίλου με το Σωματείο «ΕΛΙΖΑ – Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού» και την Ελληνική Αστυνομία, μέσα από το καινοτόμο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αστυνομικών στην αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών. Μέσα από το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώνεται φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί, μέσα από 10 ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Την ίδια ώρα, ο Όμιλος προχώρησε σε μια σημαντική, πρωτοποριακή πρωτοβουλία στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων και προστασίας του περιβάλλοντος. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα θα μετατραπεί σε «πράσινη» εγκατάσταση, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες του κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χάρη σε μια δωρεά της Τέρνα Ενεργειακή ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, η 115 Π.Μ. στη Σούδα θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβουν τις πιστοποιήσεις Net Zero Energy Airport και Νet Zero Carbon Emissions Airport, ενώ το ετήσιο όφελος από την πλήρη απαλλαγή της Μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης θα ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT