Κάθε άτομο που ηγείται πρέπει να εντάσσει και όχι να αποκλείει

Κάθε άτομο που ηγείται πρέπει να εντάσσει και όχι να αποκλείει

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχετε βρεθεί σε ομάδες όπου νιώθατε ότι δεν ανήκετε ή, αντίθετα, ότι είχατε αξία και φωνή; 

Είναι αλήθεια ότι στάθηκα μέχρι τώρα τυχερή. Έμαθα να διεκδικώ αυτό που μου αξίζει και να αναγνωρίζω τον ρόλο, την ιδιαιτερότητα, το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε ατόμου μέσα στην ομάδα. Η καθημερινότητά μου είναι μια συνεχής άσκηση αμοιβαιότητας. Και σας βεβαιώ είναι πολύ δύσκολη άσκηση. Ναι, προφανώς έχω βρεθεί σε συνθήκες που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω είτε «μειωτικές» είτε προσωπικής ανάδειξης. Κάθε φορά πίεζα τον εαυτό μου να ψάξει βαθιά την κάθε περίπτωση. Να καταγράψει τα λάθη. Να εντοπίσει τις σωστές κινήσεις. Να ξαναζήσει τη στιγμή. Και να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να μετατρέψει σε ευκαιρία ή σε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

Είναι στον ρόλο των ηγετών να καλλιεργούν τη συμπερίληψη ή στον ρόλο των μελών της ομάδας να προσαρμόζονται;

Κάθε άτομο που ηγείται πρέπει να εντάσσει και όχι να αποκλείει. Να αναγνωρίζει ικανότητες και να αναθέτει ρόλους. Από την άλλη, είναι αυτονόητο ότι για να δουλέψει η ομάδα πρέπει όλες και όλοι να αυτοδεσμεύονται ως προς τους κανόνες. Έτσι θα εννοούσα την προσαρμογή. 

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τις ηγέτιδες και τους ηγέτες ώστε να γίνουν πιο συμπεριληπτικοί; 

Πιστεύω βαθιά στη σημασία της κοινωνικοποίησης. Είναι σημαντικό, επομένως, να αναζητάμε τα κατάλληλα αξιακά ερεθίσματα. 
Και να επιδιώκουμε την ένταξή μας σε περιβάλλοντα διαφορετικότητας και συμπερίληψης. Σε κάθε φάση της ζωής μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει στην επαγγελματική σας πορεία;

Δουλεύοντας σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, βρίσκομαι συχνά απέναντι στην ανάγκη να συντονίσω ετερόκλητες ομάδες. Με συνεργάτες που έχουν διαφορετική κουλτούρα, εμπειρία, ηλικία. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου έπρεπε, με πίεση χρόνου, να διακρίνω δεξιότητες, να ξεχωρίσω το συγκριτικό πλεονέκτημα και να οργανώσω αποτελεσματικές συνεργασίες ανάμεσα στα μέλη. Και το κυριότερο, ίσως, να εμπνεύσω εμπιστοσύνη για τις επιλογές μου.

Θεωρείτε πως οι γυναίκες είναι λιγότερο ή περισσότερο ικανές στο να καλλιεργούν συμπεριληπτικές κουλτούρες στον χώρο της δουλειάς;

Δεν είναι θέμα φύλου, αλλά προσωπικότητας και πολιτισμικής συγκρότησης. Βέβαια, συμβαίνει συχνά, ακόμα και σε σύγχρονες κοινωνίες, η γυναίκα να αποκλείεται ή να περιθωριοποιείται. Αυτό μπορεί να την οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθητοποίηση. Και φυσικά να ενισχύσει το ένστικτο της συμμετοχικότητας και τη διάθεσή της να αποδεχθεί ευκολότερα την κουλτούρα της συμπερίληψης.

Head of Corporate Communication, CSR & Social Media στη Lidl Hellas. Πιστεύει στην ομαδική προσπάθεια και πρεσβεύει την αντίληψη του εταιρικού πολιτισμού και του εταιρικού πολίτη, σε μια ενεργή κοινωνία ομάδων που παράγουν, συνεισφέρουν και επιστρέφουν αξία στο κοινωνικό σύνολο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT